Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ικανοποιημένη η τρόικα από τις επιδόσεις του ΣτΕ

Στο επίκεντρο της συνάντησης κλιμακίου της τρόικας με τους δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας βρέθηκαν οι ρυθμοί εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για τις συμβάσεις δημόσιων έργων.

Οπως τόνισε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου, οι ρυθμοί εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων είναι «πάρα πολύ καλοί» και εγκαίρως εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιπλέον, ανέφερε ότι πολλές υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν δημόσια έργα έχουν αποκεντρωθεί και μεταφέρθηκαν στα Διοικητικά Εφετεία, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας έμειναν ικανοποιημένοι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2010 εκδόθηκαν 541 αποφάσεις επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, το 2011 εκδόθηκαν 269 αποφάσεις και το τρέχον έτος (μέχρι σήμερα) εκδόθηκαν 82 αποφάσεις τη στιγμή που κατατέθηκαν 85 αιτήσεις. Επιπλέον, οι εκκρεμότητες μέχρι και χθες ήταν για τα τμήματα διακοπών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μηδενικές, καθώς οι υποθέσεις εκδικάζονται μέσα σε έναν μήνα το πολύ. Ακόμη η τρόικα αναζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας κατά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων που αφορούν μεγάλα δημόσια έργα, προμήθειες, επενδύσεις, περιβαλλοντικές μελέτες κατασκευής μεγάλων έργων κ.λπ. Μάλιστα, οι δικαστές ερωτήθηκαν εάν μπορούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις προκηρύξεις των σχετικών διαγωνισμών και τη σύναψη των συμβάσεων. Αναφερόμενος, επίσης, ο κ. Μενουδάκος, στις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τόνισε ότι ο αριθμός καταθέσεων των αιτήσεων ακυρώσεων από ιδιώτες έχει μειωθεί σημαντικά. Αντίθετα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, έχουν αυξηθεί τα ένδικα μέσα που ασκεί το Δημόσιο σε φορολογικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το Ανώτατο Δικαστήριο.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ