Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Ικέτης ο Στουρνάρας στον Σόιμπλε για μια (μικρή) προκαταβολή της δόσης

Στον ναό του Γερμανού «θεού» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσφεύγει σήμερα ικέτης ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Οι Γερμανοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν πρώτα να δούνε την έκθεση της τρόικας και μετά να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

Ο Ελληνας υπουργός θα παρουσιάσει στον Γερμανό ομόλογό του το πρόγραμμα των 11,5-13,5 δισ. ευρώ, προτού το δει επίσημα η τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα την Παρασκευή.

Η Ελλάδα έκανε σαφές μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο ότι προσπαθεί με διάφορους τρόπους να βελτιώσει σε προσωπικό επίπεδο τις σχέσεις με τους Γερμανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, παρά τις υπέρ της Ελλάδας τελευταία δηλώσεις πολλών Γερμανών αξιωματούχων, η κοινή γνώμη της Γερμανίας παραμένει εχθρική απέναντι στην Ελλάδα και επιθυμεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, την αποχώρησή της από το ευρώ. Η ίδια αυτή κοινή γνώμη άκουγε όλο το προηγούμενο διάστημα τους ίδιους ανθρώπους να καταφέρονται εναντίον των Ελλήνων, συλλήβδην.

Κατά τις πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας θα επισημάνει στον Β. Σόιμπλε τους κινδύνους που δημιουργεί η ύφεση στην «αποτελεσματικότητα» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που ήδη δημιουργεί έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία.

Παράλληλα θα εξηγήσει ότι κανένα από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι για να συμφωνηθούν με την τρόικα δεν μπορεί να πετύχει μακροπρόθεσμα με την ύφεση να κινείται το 2013 μεταξύ 2% και 3%.

Ο Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και το οποίο θα κινηθεί παράλληλα με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ο Ελληνας υπουργός θα συζητήσει με τον ομόλογό του και το θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης της χώρας. Η δόση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση στην Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομικών θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να δοθεί ένα μικρό ποσόν ως προκαταβολή.

Η οριστική έγκριση της δόσης εκτός της έκθεσης της τρόικας απαιτεί (το θέλει το ΔΝΤ) και έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα πιστοποιεί ότι αυτό θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 120% το 2020. Η έκθεση είναι απαραίτητη για το ΔΝΤ προκειμένου να εκταμιεύσει τη δική του συμμετοχή στη δόση.

Ο Γ. Στουρνάρας θα ζητήσει επίσης τη βοήθεια του Β. Σόιμπλε για την απελευθέρωση των κονδυλίων της ΕΤΕπ. Η τράπεζα ζητάει υπερβολικές εγγυήσεις, που δεν μπορεί να παράσχει η καθημαγμένη ελληνική οικονομία. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε.

Η επίσκεψη στην Γερμανία γίνεται με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει μια φοβερή ύφεση και την κυβέρνηση να επιλέγει να προχωρήσει σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινωνίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ