Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ηλεκτρονική «απειλή» για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) σε 180.000 νέους οφειλέτες του Δημοσίου έστειλε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, καλώντας εντός 15 ημερών να ρυθμίσουν τα «φρέσκα» χρέη τους, με την απειλή ότι, αν δεν το κάνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Οι διευθυντές των εφοριών καλούνται να αυξήσουν εδώ και τώρα τις εισπράξεις τους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπό την απειλή «καρατόμησης». Το υπουργείο Οικονομικών ζητά να μπουν στο στόχαστρο αυτοκίνητα, σπίτια και οικόπεδα, εισοδήματα από ενοίκια ή από άλλη πηγή. Μαζί με τους οφειλέτες οι εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.ά.).

Οι εφοριακοί θα προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενώ θα δεσμεύουν και όποια άλλα ποσά εισπράττει ο οφειλέτης, όπως για παράδειγμα τα ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων.

Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές Αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Επιτρέπεται δηλαδή η κατάσχεση ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου ή μιας βάρκας ή ενός σκάφους αναψυχής. Για χρέος από 500 ευρώ και πάνω επιτρέπεται και η κατάσχεση ακινήτου.

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

α) Το 1/4 του μηνιαίου μισθού ή της μηνιαίας σύνταξης, εφόσον υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ. Αυτό ισχύσει μόνο για λογαριασμό τον οποίο έχει ορίσει ο φορολογούμενος ως λογαριασμό μισθοδοσίας. Οι υπόλοιποι λογαριασμοί δεσμεύονται χωρίς όριο.
β) Το 1/4 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ.
γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
δ) Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
ε) Εως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
στ) Εως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημία που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).
ζ) Εως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν από την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου. Δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν στους οφειλέτες.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ