Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο φουλ από τις τράπεζες!

Βροχή τα αιτήματα από τα πιστωτικά ιδρύματα, που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ασφυκτικές πιέσεις για τα «κόκκινα» δάνεια Μαζικά αιτήματα για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αρχίζουν να υποβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται εντός κι εκτός των τειχών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και ετοιμάζονται για τις πρώτες πωλήσεις ακινήτων.

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ζητούν επιτακτικά από τις τράπεζες να επισπεύσουν την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, προχωρώντας σε πλειστηριασμούς ακινήτων και μαζικές πωλήσεις δανείων.

Στην ίδια κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στις ελληνικές τράπεζες ότι κινδυνεύουν με επιπρόσθετες προβλέψεις αν δεν μειώσουν τα ανοίγματά τους.

Στο σφυρί

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη, η πιστοποίηση των συμβολαιογράφων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή ολοκληρώθηκε και οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί τα πρώτα ακίνητα.

Αν μπορούσαν, θα το έκαναν από αύριο, επειδή όμως για να φτάσει μια υπόθεση στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα πρέπει ο οφειλέτης να ενημερωθεί από την τράπεζα τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα, οι πρώτοι πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο τοποθετούνται χρονικά τον Δεκέμβριο. Τον τελευταίο μήνα του έτους και τους πρώτους του 2018 εκτιμάται ότι θα βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες περισσότερα από 5.000 ακίνητα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μέσο τίμημα ανά ακίνητο που θα βγει στο σφυρί τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, αποφέροντας συνολικά έσοδα της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο των πιστωτικών ιδρυμάτων θα βρεθεί και η πρώτη κατοικία για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη και δεν είναι συνεργάσιμοι για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το δάνειό τους.

Με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όλες οι αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κ.λπ. θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους σχετικούς παράγοντες (επισπεύδοντες, οφειλέτες, πλειοδότες κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες φιλοδοξούν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους από τα 103 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε 66,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ