Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

«Ηλεκτροπληξία» για τους φορολογούμενους

Κωδικός-παγίδα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κρύβεται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από όλους όσοι έχουν στο όνομά τους πρώτη κατοικία να συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση τον αριθμό παροχής του ρεύματος που υπάρχει στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώσουν αν ο αριθμός των τετραγωνικών που δηλώθηκαν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι ίδιος με εκείνον που αναγράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Σε περίπτωση που στη ΔΕΗ έχουν δηλωθεί λιγότερα τετραγωνικά, οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στη συγκεκριμένη παράβαση κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμα αναδρομικά για μία πενταετία, λόγω μη καταβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας, που αντιστοιχεί στα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν αποκρυβεί. Επίσης θα πληρωθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Επίσης έτσι το ΚΕΠΥΟ θα μπορέσει να εντοπίσει κατοικίες που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία, παρά το γεγονός ότι ηλεκτροδοτούνται κανονικά. Στην περίπτωση αυτή στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι θα εντοπιστούν οι κατοικίες εκείνες που «κρύβονται» πίσω από offshore εταιρίες. Πρόκειται για κατοικίες που οι πραγματικοί ιδιοκτήτες δεν τις δήλωσαν για να γλιτώσουν φορολόγηση.

Η διασταύρωση των τετραγωνικών για τις κατοικίες θα δώσει την ευκαιρία από το νέο έτος να εισπράττεται το χαράτσι ακινήτων (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών – ΕΕΤΗΔΕ) απευθείας από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι θα αποδεσμευτεί η συγκεκριμένη φορολόγηση από το ενδεχόμενο να κοπεί το ρεύμα, που ως μέτρο είναι πολύ σκληρό κοινωνικά και έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Επίσης με τον τρόπο αυτό θα διορθωθούν λάθη στις λίστες των δήμων με τα τετραγωνικά των επιφανειών που έχουν δηλωθεί ως κύριες κατοικίες, και έτσι θα αποφεύγονται τα λάθη στα εκκαθαριστικά που θα αποστέλλονται από το 2013 και μετά. Αυτό βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν περιπτώσεις που το ειδικό τέλος θα είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό που βεβαιώθηκε το περασμένο φθινόπωρο.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ