Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

«Ηλεκτροπληξία» τώρα και για τις βιομηχανίες

Με διπλή επιβάρυνση κινδυνεύουν οι καταναλωτές από τη σημαντική αύξηση του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να επιδοτεί τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.).

Το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να εξηγήσει, σε μια ακατανόητη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, τους λόγους για τους οποίους ο μέσος πελάτης της ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί από 1/1/2012 με περισσότερα από 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ΥΠΕΚΑ επιβάλλει «μεταβατικό» τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, ύψους 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο -όπως είναι φυσικό- η ΔΕΗ θα μετακυλίσει στους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να απορροφήσουν και τη νέα αύξηση του ενεργειακού κόστους, ειδικά σε μια περίοδο που πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Να σημειωθεί ότι η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα είναι μεγαλύτερη, καθώς από το νέο έτος αναπροσαρμόζονται και τα τιμολόγια γι’ αυτό καθεαυτό το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) υποστηρίζει ότι μόνο οι αυξήσεις του τέλους ΑΠΕ για τη βιομηχανία ισοδυναμούν με αυτόματη αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων κατά 4%.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι πρέπει να κλείσει η «τρύπα» των 200.000.000 ευρώ στα οικονομικά του διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ) από την επιδότηση των ΑΠΕ και ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα έως το 2014, όπου θεωρούν ότι θα ισορροπήσει η αγορά, όπως το «μεταβατικό» έκτακτο τέλος των 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Στο έκτακτο τέλος αντιδρούν ήδη οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και οι βιομηχανικοί καταναλωτές. Οπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ, «τίθεται εύλογα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν με τόση ευκολία να ανατρέπονται τα θεμέλια της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ ταυτόχρονα δεν γίνεται καμία συζήτηση για τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος, που είναι η επιθετική διείσδυση των ΑΠΕ και οι πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές». Αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, έχουν συμπιέσει τις εγγυημένες τιμές, δηλαδή την επιδότηση προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ