Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ που θέλει αυξήσεις 15%!

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν, πιθανώς από το υπουργικό συμβούλιο, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διαμηνύσει στο υπουργείο ότι οποιαδήποτε αύξηση κάτω του 15% θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση, αλλά ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοστά. Οπως είπε, το υπουργείο συνεχίζει τη διαβούλευση με τη ΔΕΗ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ο υπουργός Περιβάλλοντος εδώ και εβδομάδες δε δεσμεύεται ως προς το ακριβές ποσοστό των αυξήσεων που θα επιβαρύνουν από το νέο έτος τα νοικοκυριά. Κυρίως αποφεύγει να αναφέρει ότι από το Μεσοπρόθεσμο προκύπτει ότι τα επόμενα χρόνια τα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών θα αυξηθούν σημαντικά.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το άνοιγμα της αγοράς, με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επαναλάβει τα τρία εναλλακτικά μοντέλα που εξετάζονται για τη ΔΕΗ: Την πώληση ποσοστού του Δημοσίου, τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με τη μεταφορά μονάδων, που στη συνέχεια θα πωληθεί, και την πώληση ποσοστού στις θυγατρικές διανομής ή / και μεταφοράς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε και τις πρόσφατες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζει εισαγωγή της «πράσινης φορολόγησης», ενδεχομένως με το νέο νομοσχέδιο για τη φορολογία («αν προλάβουμε», δήλωσε). Στην ουσία θα επιβραβεύονται με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης (π.χ. ΦΠΑ) τα προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον ή παράγονται με καθαρή ενέργεια. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δήμους και άλλους οργανισμούς του Δημοσίου για την παραχώρηση εκτάσεων, ώστε να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στο πρόγραμμα «Ηλιος». Κόντρα στις εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι το «Ηλιος» δύσκολα θα υλοποιηθεί, ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι προωθείται ταχύτατα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθησή του είναι η διμερής συμφωνία για την πώληση ενέργειας στη Γερμανία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ