Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ηλεκτροσόκ για 35 ειδικά επιδόματα!

Την κατάργηση 35 ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη ΔΕΗ και τη διατήρηση μόνο τριών (επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών και θέσης ευθύνης) προτείνει η κοινή Επιτροπή διοίκησης και ΓΕΝΟΠ. Η επιτροπή είχε συγκροτηθεί πέρυσι, αφού είχε υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με θέμα τον περιορισμό των επιδομάτων.

Με βάση τα συμπεράσματα της επιτροπής, στους εργαζομένους που σήμερα λαμβάνουν τα επιδόματα που καταργούνται θα δοθεί διορθωτικό ποσό προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω μείωση αποδοχών. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι ποσοστό επί του μισθού και θα χορηγείται κλιμακωτά, ανάλογα με τη φύση της εργασίας και τον βαθμό επικινδυνότητας. Το επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών προβλέπεται για τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, ενώ υπάρχει αίτημα να καταβληθεί και στους εργαζομένους στον Αθερινόλακκο Κρήτης. Σύμφωνα με την πρόταση, θα είναι 17,61 ευρώ τον μήνα, ενώ σε σταθερό ποσόν ανά επίπεδο ιεραρχίας θα καθοριστεί και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Στα υπό κατάργησιν επιδόματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα επιδόματα μέσου όρου ενδείξεων, απομόνωσης, κατοικίας, οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων, φύσεως εργασίας καταμετρητών, ιατρών, δυτών, επιφυλακής κατ’ οίκον, διαχειριστικών λαθών, ταμιών κ.λπ. Στην Επιτροπή είχε κατατεθεί και πρόταση η οποία προβλέπει την παροχή ειδικής αποζημίωσης (πέντε ευρώ την ημέρα) και για τους εργαζομένους στα καταστήματα της επιχείρησης που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές, με το αιτιολογικό ότι εργάζονται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας πίεσης και φόρτισης και σε συνθήκες «με έντονα στοιχεία επικινδυνότητας».

Η συνολική μισθοδοσία του ομίλου ΔΕΗ από 1,7 δισ. το 2009 πλέον έχει υποχωρήσει στα 945.400.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να προέρχεται από την εφαρμογή των νόμων για τους μισθούς σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Εκτός από το νέο μισθολόγιο, οι μειώσεις βάρδιας και οι μειώσεις στις υπερωρίες περιόρισαν τα κόστη κατά 103.000.000 ευρώ, ενώ ακόμη 289.000.000 ευρώ εξοικονομήθηκαν από τη μείωση του προσωπικού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ