Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ιλιγγος από τις αυξήσεις στα τρόφιμα

Κρέας, γάλα και ψωμί μόνο τις Κυριακές και τις γιορτές θα τρώνε από το φθινόπωρο πολλοί Ελληνες, αφού με ακόμη λιγότερα εισοδήματα (όσοι είναι τυχεροί και δουλεύουν) θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακριβότερα μέχρι και τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν. Με άλλοθι την εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών στις πρώτες ύλες (σιτηρά, σόγια, καλαμπόκι, ζάχαρη) έρχεται νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά τροφίμων, που θα δώσει τη χαριστική βολή στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. Ευρώ.

Δεδομένου ότι το αγροτικό ισοζύγιο της χώρας μας σε ζωοτροφές, κρέας, δημητριακά, ζάχαρη, αλλά και γάλα είναι αρνητικό, το υψηλό κόστος εισαγωγών, λόγω του χρηματιστηριακού ράλι στις τιμές των σιτηρών, θα εκτινάξει τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτό σημαίνει ότι είδη όπως το ψωμί, το κρέας -ειδικά το μοσχαρίσιο και το χοιρινό-, τα αβγά, τα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυριά, γιαούρτια), τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, τα κοτόπουλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, παξιμάδια, κουλούρια) και τα προϊόντα ζύμης (τυρόπιτες, σφολιάτες κ.ά.) θα γίνουν απλησίαστα για τους νεόπτωχους Ελληνες.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγορές, οι νέες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα προϊόντα θα κυμαίνονται μεταξύ 5% και 12%, όταν την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού έχει επιστρέψει στη δεκαετία του ’70!

Οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς ξηρασίας που έχει πυροδοτήσει τις τιμές των δημητριακών σίγουρα είναι σημαντικές στη διαμόρφωση των τελικών τιμών καταναλωτή, αλλά στην Ελλάδα απλά θα εκτροχιάσουν συγκυριακά την αδάμαστη ακρίβεια, μια και το φαινόμενο της αισχροκέρδειας φαίνεται να είναι ισχυρότερο.

Για παράδειγμα, οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα γαλακτοκομικά και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης. Ηδη το κόστος παραγωγής, λόγω των πανάκριβων ζωοτροφών, έχει ανέβει σε ύψη δυσθεώρητα για τους Ελληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν φτάσει μέχρι το σημείο να υποσιτίζουν τα ζώα τους ή όσα δεν προορίζονται για γαλακτοπαραγωγή να σφάζονται νωρίτερα, προκειμένου να αποκομίσουν κάποια ρευστότητα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, εκτός από την αύξηση των εισροών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απίστευτες καθυστερήσεις πληρωμών από τους μεταπράτες, τις γαλακτοβιομηχανίες και τις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Την ώρα όμως που οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται με τη θηλιά στον λαιμό και πολλοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα, οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα γαλακτοκομικά είδη.

Πιο συγκεκριμένα, στο δωδεκάμηνο που έκλεισε στις 15 Ιουνίου εφέτος διαπιστώνονται ανατιμητικές τάσεις ύψους 1,64% στις τιμές των γαλακτοκομικών (στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης). Ιδια είναι η εικόνα και όσον αφορά τους παραγωγούς σκληρού σιταριού. Ενώ έκλεισαν οι τιμές και παρέδωσαν τη σοδειά τους, μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, στο επόμενο στάδιο της αλυσίδας διανομής, άρχισαν οι ανατιμήσεις. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που πιέζουν ήδη από τώρα για ανατιμήσεις στο ψωμί, λόγω της ακριβότερης πρώτης ύλης.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ