Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

«Ιλουστρασιόν» ευρήματα

Δεν είναι μόνο η έκθεση στο Λούβρο που φέτος ρίχνει τα φώτα της στην πρωτεύουσα των Αρχαίων Μακεδόνων, την Πέλλα.

Η νέα αφιερωματική έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση μάς ταξιδεύει στο λίκνο του μακεδονικού πολιτισμού εστιάζοντας στο εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Η πλούσια σε φωτογραφικό υλικό έκδοση των 396 σελίδων επιχειρεί να αναδείξει την πληθώρα των ανασκαφικών ευρημάτων της πρωτεύουσας των Αρχαίων Μακεδόνων, τα οποία πλέον στεγάζονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, ένα σύγχρονο κτίριο 6.000 τ.μ., πλήρως εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο που λειτουργεί από το 2009.

«Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται συνολικά το αρχαιολογικό έργο στην Πέλλα, στο Αρχοντικό και στην ευρύτερη περιοχή της, όπως είναι σήμερα γνωστό από την αρχαιολογική έρευνα, με λιτά κείμενα των ανασκαφέων-μελετητών, προσιτά και σε όσους δεν διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση του αντικειμένου, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό» τονίζουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα οι συγγραφείς του βιβλίου, αρχαιολόγοι Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Ιωάννης Μ. Ακαμάτης, Αναστασία Χρυσοστόμου και Παύλος Χρυσοστόμου.

«H Πέλλα τείνει να αποτελέσει πλέον πρότυπο αρχαιολογικής θέσης, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει μέσα από τους δύο βασικούς και στενά δεμένους μεταξύ τους πυρήνες τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό μιας μεγαλούπολης της αρχαιότητας με όλες τις οργανωτικές δομές της, τόσο στη δημόσια όσο και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της» συνεχίζουν οι ίδιοι.

Ξεφυλλίζοντας την ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ο κύκλος των Μουσείων» και την οποία χρηματοδοτεί το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, συναντά κανείς γνωστά και πολυφωτογραφημένα εκθέματα, μεταξύ των οποίων και τα έξι ψηφιδωτά δάπεδα, καθένα από τα οποία έχει τη δική του ιστορία. Εκείνο που κλέβει τις εντυπώσεις είναι αναμφισβήτητα «Το κυνήγι των λιονταριών», πιστό αντίγραφο του οποίου έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της μεγάλης έκθεσης που φιλοξενεί το Μουσείο του Λούβρου. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ψηφιδωτό «Ο θεός Διόνυσος πάνω σε πάνθηρα», που βρισκόταν στην αίθουσα συμποσίων της κατοικίας του Διονύσου στην Πέλλα.

Σημαντικό μέρος του πολυσέλιδου τόμου καταλαμβάνουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιούνται στην περιοχή. «Η ανασκαφική έρευνα της Πέλλας και της περιοχής εμπλουτίζει συνεχώς την ιστορική και αρχαιολογική γνώση με πλήθος στοιχείων σχετικών με την οργάνωση των κοινωνιών, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ταφικές πρακτικές, την οικονομική ανάπτυξη, τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες του πληθυσμού αυτού του τμήματος του βορειοελλαδικού χώρου στην αρχαιότητα» επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όπως όλες οι προηγούμενες εκδόσεις και η συγκεκριμένη δεν είναι διαθέσιμη στο εμπόριο. Ωστόσο είναι προσβάσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική αλλά και την αγγλική γλώσσα, μέσα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Μάλιστα στον ίδιο ιστότοπο είναι επίσης διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή οι 12 προηγούμενες εκδόσεις του «Κύκλου των Μουσείων».

Εκατοντάδες αντίτυπα της έκδοσης θα διανεμηθούν δωρεάν από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, όπως κάθε χρόνο, σε αρχαιολογικά τμήματα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, αλλά και σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ