Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Ιός ιλαράς «σκοτώνει» τον καρκίνο

Ελπίδα για την αντιμετώπιση σοβαρής μορφής καρκίνου δίνουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ειδική μορφή του ιού της ιλαράς!
Ερευνητές της Mayo Clinic δημιούργησαν μια θεραπεία που καταπολεμά το πολλαπλό μυέλωμα με έναν ιό που έχει μετατραπεί έτσι ώστε να μολύνει τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνει χωρίς να ενοχλεί τον υγιή ιστό.
Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Setphen Russel από το τμήμα Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic, το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από αυτήν την προσέγγιση είναι πολύ απλό, καθώς όταν οι ιοί εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό καταστρέφουν τον ιστό. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη χρήση της εν λόγω μεθόδου και ενός τέτοιου ιού θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον καρκίνο που θα χορηγείται μόνο μία φορά και όχι μόνο θα εμποδίζει τις υποτροπές, αλλά επιπλέον θα θεραπεύει την ασθένεια.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μορφή καρκίνου των κυττάρων του πλάσματος στον μυελό των οστών, που προκαλεί επίσης όγκους στον σκελετό ή και στον μαλακό ιστό. Συνήθως ο καρκίνος αυτός ανταποκρίνεται στα φάρμακα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως τελικά τα υπερνικά και σπανίως θεραπεύεται.
Η ογκολυτική ιοθεραπεία, όπως λέγεται η μέθοδος αυτή, μελετάται από τη δεκαετία του ’50 και χρησιμοποιεί διάφορους ιούς, από εκείνους του έρπητα μέχρι τον ιό του κοινού κρυολογήματος.
Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Mayo Clinic Proceedings”, η νέα θεραπεία δοκιμάστηκε σε δύο ασθενείς που δεν παρουσίαζαν καμία ανταπόκριση στις θεραπείες οι οποίες υπάρχουν σήμερα και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, αφού υπήρξε βελτίωση και καμία υποτροπή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προσέγγιση αυτή θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας. Μάλιστα ήδη έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου ιού σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου του εγκεφάλου, το μεσοθηλίωμα κ.ά.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ