Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΙΟΒΕ: Η συνταγή ήταν λάθος!

Εκθετη αφήνει την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που επισημαίνει ότι υιοθετήθηκαν άκριτα και χωρίς καμία μελέτη τα μέτρα που πρότεινε η τρόικα, δηλαδή τα μέτρα του καταστροφικού Μνημονίου. Σε σκληρή γλώσσα οι τεχνοκράτες του ινστιτούτου θεωρούν ότι η κυβέρνηση και η τρόικα ουδέποτε αντιλήφθηκαν ότι ο χρόνος και η αλληλουχία της λήψης των μέτρων οδήγησαν 1.000.000 άτομα στον εφιάλτη της ανεργίας και προκάλεσαν ύφεση, χωρίς όμως να ρίξουν και τις τιμές στην αγορά. Πρόκειται για το απόλυτο ελληνικό οικονομικό ναυάγιο.

Στη μελέτη το ΙΟΒΕ τονίζει ότι πρώτα έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές και μετά οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων. Η «συνταγή» εφαρμόστηκε ακριβώς ανάποδα και για τον λόγο αυτόν απέτυχε.

Στις εκτιμήσεις τους για τα μακροοικονομικά μεγέθη οι επιστήμονες του Ταμείου αναφέρουν ότι η ύφεση το 2011 ξεπέρασε το 6% -και μπορεί να κλείσει ακόμη και στο 6,2%- από 5,5% που εκτιμά η κυβέρνηση.

Η επιβράδυνση του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και το 2012 και μάλιστα σε ρυθμό πολύ μεγαλύτερο του 2,5%, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός. Οπως έχει ήδη επισημάνει η «δ», στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν επί τα χείρω στο 3,5% αυτή την εκτίμηση.

Ειδική αναφορά κάνει το ΙΟΒΕ στο θέμα της μείωσης των μισθών. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, αν συνεχιστεί η μείωση των μισθών χωρίς να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά τότε η ανεργία θα εξακοντιστεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα και οι τιμές θα αυξηθούν!

Ειδικά για την ένσταση που διατυπώνει η τρόικα στον τομέα της αγοράς προϊόντος και εργασίας υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανισορροπία, το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί από μια μονομερή μείωση των μισθών. Αλλωστε τα τελευταία τρία χρόνια οι μισθοί και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος πράγματι περιορίστηκαν δραστικά και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Το ΙΟΒΕ καταλήγει στην έκθεσή του με την επισήμανση ότι μεμονωμένες εφαρμογές μέτρων οδηγούν σε αποτυχία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ