Πέμπτη, 22 Απρ 2021

ΗΠΑ: Mετέωρο βήμα προς τον δημοσιονομικό γκρεμό

«Ισως αυτός να είναι ο τρόπος με τον οποίο έρχεται το τέλος του κόσμου. Οχι με έναν κρότο αλλά με ένα ξέσπασμα οργής». Ο Πολ Κρούγκμαν δεν χαρίζεται σε αυτούς που κατέβασαν τα ρολά της αμερικανικής κυβέρνησης. Οχι γιατί, όπως λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος, θα επέλθει η καταστροφή, αλλά γιατί όσοι το παίζουν επαναστάτες δεν έχουν ιδέα ούτε από οικονομία ούτε από οικονομικά. «Ενα προσωρινό λουκέτο στην κυβέρνηση (γεγονός που κατέστη σχεδόν αναπόφευκτο μετά την ψήφο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Κυριακή να παράσχουν χρηματοδότηση στην κυβέρνηση μόνο υπό ορισμένους μη αποδεκτούς όρους) δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου. Ομως, μια κήρυξη χρεοστασίου, η οποία θα συμβεί εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει σύντομα το όριο χρέους, μπορεί να προκαλέσει οικονομική καταστροφή. Δυστυχώς, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είτε δεν το καταλαβαίνουν είτε δεν ενδιαφέρονται» σχολίαζε με άρθρο του στους «New York Times» ο Κρούγκμαν ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο του Οκτωβρίου και σταματώντας στις 17 του μήνα, καταληκτική ημερομηνία σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το αμερικανικό χρεοστάσιο.

Οι τελευταίες ημέρες επέφεραν το πρώτο μεγάλο πλήγμα μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 στην αμερικανική κυβέρνηση και την αμερικανική οικονομία. Η 1η Οκτωβρίου σήμανε την έναρξη μιας μακράς περιόδου κρίσης στην Ουάσινγκτον. Για τον κοινό θνητό και δη τον Ευρωπαίο είναι δύσκολο να αντιληφθεί πώς μια κυβέρνηση βάζει λουκέτο. Πώς δηλαδή μια αδυναμία πολιτικής συμφωνίας μπορεί να επιφέρει αναταραχή τέτοιου μεγέθους, βγάζοντας εκτός υπηρεσίας 800.000 δημοσίους υπαλλήλους. Είναι επίσης δύσκολο να αντιληφθεί πώς αυτό συμβαίνει στην υπερδύναμη του πλανήτη αλλά και πώς, παρά το βραχυκύκλωμα, σχεδόν όλα εξακολουθούν να λειτουργούν…

Το ημερολόγιο

Βράδυ Τρίτης. Η αμερικανική κυβέρνηση οδηγήθηκε σε λουκέτο, για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια, εξαιτίας της αποτυχίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Οι δημόσιες υπηρεσίες υποχρεώνονται να στείλουν σε υποχρεωτική αργία τους υπαλλήλους τους. Αιχμή του δόρατος ήταν το Obamacare, το νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη. Είχε προηγηθεί πρόταση των Ρεπουμπλικανών για να διασφαλιστεί αρχικά η χρηματοδότηση εθνικών πάρκων και επιδομάτων σε βετεράνους πολέμου, η οποία ναυάγησε στο Κογκρέσο εξαιτίας της αντίστασης των Δημοκρατικών. Η 1η Οκτωβρίου ήταν η ημερομηνία έναρξης του νέου οικονομικού έτους και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου έπρεπε να ψηφίσουν μέτρα για συνέχιση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού. Η Γερουσία (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) είχε περάσει νομοσχέδιο προς αυτόν τον σκοπό, έπειτα από έντονες διεργασίες στους διαδρόμους του Καπιτωλίου. Αργότερα όμως η Βουλή (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) προσέθεσε στο νομοσχέδιο μέτρα που μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης του συστήματος περίθαλψης, του Obamacare, με αποτέλεσμα αυτό τροποποιημένο πλέον να επιστρέψει στη Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ήταν αποφασισμένοι να το μπλοκάρουν. Το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας) ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ, τον οποίο κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του για το «ανάχωμα» που έθεσε η Βουλή στο Obamacare.

Μιλώντας στη Βουλή ο Μπένερ είπε από την πλευρά του ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ανυποχώρητος. Το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, καταψηφίστηκε στη Γερουσία (με 56 κατά και 46 υπέρ) και ο προϋπολογισμός τινάχτηκε στον αέρα. Εως και τα μέσα της εβδομάδας δεν διαφαινόταν καμία προοπτική υποχώρησης από τη μια ή την άλλη πλευρά. Η πρώτη συνάντηση «κορυφής» μεταξύ των κοινοβουλευτικών ηγεσιών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων τα ξημερώματα της Πέμπτης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο απέτυχε. Ο πρόεδρος της Γερουσίας (που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί) Χάρι Ρέιντ και η επικεφαλής των μειοψηφούντων Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι βγήκαν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής (που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι) Τζον Μπένερ και τον πρόεδρο των μειοψηφούντων στη Γερουσία Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακ Κόνελ, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.

Σε διάγγελμα προς τους Αμερικανούς ο Ομπάμα απέδωσε το λουκέτο στην αμερικανική κυβέρνηση σε «ιδεολογική σταυροφορία» των Ρεπουμπλικάνων με στόχο το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης. «Εκλεισαν την κυβέρνηση για μια ιδεολογική εκστρατεία για να αρνηθούν οικονομικά ανεκτή ασφάλιση σε εκατομμύρια Αμερικανούς» είπε ο Ομπάμα. «Οι Ρεπουμπλικάνοι το επέλεξαν, δεν χρειαζόταν να συμβεί» συνέχισε και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν στο Κογκρέσο «για να ξανανοίξουν το Δημόσιο» χωρίς όρους και προϋποθέσεις – διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι το Obamacare δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Ο νόμος για την Υγεία που δίχασε

Η μεταρρύθμιση του Μπαράκ Ομπάμα, το Obamacare, έχει διχάσει όσο λίγα θέματα την αμερικανική κοινή γνώμη. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε προσπαθήσει ήδη από την πρώτη του θητεία να περάσει αλλαγές στο σύστημα περίθαλψης ώστε να διευρυνθεί η βάση των ασφαλισμένων στις ΗΠΑ. Για να έχουν όμως περισσότεροι Αμερικανικοί πρόσβαση σε περίθαλψη, η χρηματοδότηση πρέπει να έρθει από υποχρέωση σε ασφάλιση. Οι Ρεπουμπλικάνοι, ειδικά η πιο συντηρητική πτέρυγα, ούτε που το συζητά. Ο προϋπολογισμός ήταν η ευκαιρία που αναζητούσαν για να επιβάλουν την ακύρωση του Obamacare. Δεν τα κατάφεραν και τώρα θέλουν να συνδέσουν όλο το πακέτο -οικονομική παράλυση και όριο χρέους- με τη φορολογία, το Οbamacare και τα κοινωνικά επιδόματα. Η γαλλική «Liberation» εύγλωττα περιέγραφε σε άρθρο της την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ. «Παθαίνετε εγκεφαλικό και μεταφέρεστε στο νοσοκομείο, όπου παραμένετε στην εντατική για 10 ημέρες. Επιστρέφετε στο σπίτι σας και, ενώ είστε ακόμη στο στάδιο της ανάρρωσης, έρχεται ένας λογαριασμός 200.000 δολαρίων (150.000 ευρώ) που αφορά την παραμονή σας στο νοσοκομείο. Καλώς ήλθατε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η περίθαλψη είναι η πιο ακριβή στον κόσμο! Αν ανήκετε στο 19% των Αμερικανών που δεν έχουν ασφάλεια υγείας, είστε καταδικασμένος να χρεοκοπήσετε». Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν σε αυτή τη μεταρρύθμιση επειδή ο νόμος αυτός παραβιάζει την ελευθερία επιλογής, αναγκάζοντας όλους τους Αμερικανούς να αγοράσουν μια ασφάλεια υγείας ακόμη κι αν δεν το επιθυμούν. Ο δεύτερος λόγος ήταν η αυξημένη παρέμβαση του κράτους στον τομέα της Υγείας. Το Obamacare προσφέρει επιδοτήσεις για την αγορά μιας ιδιωτικής ασφάλειας. Η Δεξιά ανησυχεί ότι το Obamacare αφορά πολύ κόσμο και αυξάνει την παρέμβαση του κράτους. Ομως, και τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι οι φτωχοί εργαζόμενοι μπορεί να βρεθούν με μια ασφάλεια χαμηλότερης ποιότητας από αυτή που προσφέρουν οι εργοδότες!

Ημέρα κρίσης η 17η Οκτωβρίου

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην επόμενη μεγάλη κρίσιμη συζήτηση στο Κογκρέσο, που αφορά το όριο του χρέους. Στις 17 Οκτωβρίου λήγουν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και ως τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία. Το Κογκρέσο βρέθηκε και πέρυσι στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι μετά τα μέσα του Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα έχουν φτάσει στο όριο των 1,67 τρισ. δολαρίων για ανάληψη χρέους. Η Ουάσινγκτον θα βρεθεί τότε ξανά στο δίλημμα είτε να αυξήσει το όριο δανεισμού ώστε να συνεχίσει να εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις είτε να αθετήσει μερικές από αυτές. Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει ως «λύση ανάγκης» τη χρήση του προεδρικού βέτο, με μονομερή απόφαση Ομπάμα για αύξηση του ορίου δανεισμού. Ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει ο «δημοσιονομικός γκρεμός» των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια υπενθύμιση προς όλους εμάς: Πρέπει να έχουμε συστήματα δαπανών, φόρους και σωστά σχεδιασμένα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος». Κανείς στις αγορές δεν θέλει να σκέφτεται τι θα σημάνει ένα αδιέξοδο στις 17 Οκτωβρίου.

Το δημόσιο πήγε για τσάι

Μια εύκολη απάντηση θα ήταν ότι φταίει το Obamacare, ο «ασυγχώρητος κρατισμός» που προσπαθεί να επιβάλει ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέροντας στους μη έχοντες Αμερικανούς ένα ευρωπαϊκού τύπου κοινωνικό κράτος. Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο κυνική. Αυτοί που φαίνεται ότι κινούν τα νήματα δεν είναι γενικώς και αορίστως οι πολιτικοί αντίπαλοι των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικάνοι. Είναι το υπερσυντηρητικό τμήμα τους, αυτοί που ανήκουν στο Tea Party και έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν ακόμη και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ, τον οποίον περιμένουν στη γωνία, για ένα στραβοπάτημα. Το πρόβλημα του Μπένερ, όπως αναφέρει η «Washington Post», είναι ότι μπορεί να επιβιώσει μόνο με μία υποχώρηση: Είτε στο ζήτημα της παράλυσης είτε στην αύξηση του ορίου δανεισμού, και στα δύο οι ακραίοι του Tea Party καραδοκούν για να τον καρατομήσουν πολιτικά.

Σε αρκετές περιφέρειες που πρόκειται να κριθούν στις επόμενες ενδιάμεσες εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι που πρόσκεινται στο Tea Party δεν αισθάνονται να απειλούνται. Ετσι, τους είναι ευκολότερο να ζητήσουν επανεκλογή κρατώντας τη σημαία της αφοσίωσης στην ιδεολογία τους παρά να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους γιατί καταψήφισαν μέτρα που έθεσαν σε οικονομική παράλυση την Ουάσινγκτον.

Τα πάντα δουλεύουν «ρολόι» χωρίς τους 800.000 υπαλλήλους

Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν διασκεδάζει στις ΗΠΑ αλλά ούτε και κλαίει για το μεγάλο κακό… Κι αυτό γιατί, εκτός από τη δυσλειτουργία κάποιων υπηρεσιών αλλά και το γεγονός ότι ένα μέρος του δημόσιου τομέα καλείται να κάνει ολιγοήμερες διακοπές, τα υπόλοιπα λειτουργούν ρολόι. Η κοινή γνώμη όμως αντιδρά και ανησυχεί για το μέλλον, επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη σε αυτούς που προκάλεσαν την αναταραχή. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του CNN/ORC, το 68% των Αμερικανών πιστεύει ότι το λουκέτο της κυβέρνησης είναι μια κακή ιδέα. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιρρίπτει την ευθύνη στους Ρεπουμπλικάνους κατηγορώντας τους ότι συμπεριφέρθηκαν σαν «κακομαθημένα παιδιά», ενώ τον ίδιο χαρακτηρισμό αποδίδουν και στους Δημοκρατικούς σε ποσοστό 58%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Quinnipiac University του Κονέκτικατ, οι Αμερικανοί σε ποσοστό 72% απορρίπτουν το λουκέτο στην κυβέρνηση ως μέσο αντίδρασης και πίεσης για το Obamacare.

Στην αμερικανική επικράτεια 800.000 δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν σε αργία, κάτι σαν τη διαθεσιμότητα… με τη διαφορά ότι οι πρώτοι ελπίζουν ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στον ίδιο χώρο εργασίας και στα ίδια γραφεία, έχοντας χάσει όμως ένα μέρος του μισθού τους. Λίγη ώρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την απόφαση του Κογκρέσου, ο Λευκός Οίκος είχε δώσει εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια για τη μερική διακοπή της λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους. Ολοι ήταν προετοιμασμένοι. Οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε αργία είχαν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να προσέλθουν στην εργασία τους, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, να ματαιώσουν τις συσκέψεις τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και αυτό ώσπου το Κογκρέσο να αποφασίσει να εγκρίνει τους πόρους χρηματοδότησης των υπηρεσιών τους. Από το Πεντάγωνο ως την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες όφειλαν να περιορίσουν αμέσως στο απόλυτο μίνιμουμ το προσωπικό τους. Οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας και οι απαραίτητες υπηρεσίες εξαιρέθηκαν.

Τις μεγαλύτερες συνέπειες δέχτηκε ο κλάδος του τουρισμού.

Το σύνολο των εθνικών πάρκων της χώρας, που ανήκουν στον τομέα διαχείρισης της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων, όπως το Γιοσέμιτι και το Γκραν Κάνιον, τα μουσεία Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, κατέβασαν ρολά. Αρκετοί όμως ήταν οι υπάλληλοι που αξιοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο τους ώστε να ενημερώσουν δωρεάν τους τουρίστες για το ποια αξιοθέατα θα παραμείνουν ανοιχτά. «Θυμάμαι από το λουκέτο της κυβέρνησης στα μέσα του 1990 ότι υπήρχαν πολλοί τουρίστες που δεν είχαν καταλάβει ότι το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σμιθσόνιαν ήταν κλειστό. Είχαν σχεδιάσει μια ξενάγηση σε αυτό, πήγαν εκεί και βρήκαν τις πόρτες του κλειστές» λέει ο Καρλ Γκόλντμαν, διευθυντής σε τοπικό παράρτημα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κρατικών, Δημοτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων των Κομητειών. «Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που θα τους βοηθούσε και θα βοηθούσε κι εμάς» είπε ο Γκόλντμαν. Τα τοπικά σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων δημιούργησαν έναν «Οδηγό του ομοσπονδιακού υπαλλήλου στη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ουάσινγκτον», ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς -λειτουργίας ή μη- των σημαντικότερων τουριστικών μνημείων. Πολλοί τουρίστες βέβαια είδαν το πρόγραμμά τους να ματαιώνεται. Στο Σαν Φρανσίσκο σχημάτιζαν ουρά για να επισκεφθούν την πρώην φυλακή στο νησί του Αλκατράζ, αλλά μάταια. Οι Αρχές είτε τους πρόσφεραν μια εναλλακτική κρουαζιέρα είτε επιστροφή των χρημάτων τους. Και στη Νέα Υόρκη τα περισσότερα από τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα -όπως το Αγαλμα της Ελευθερίας, το νησί Ελις και ορισμένα από τα μουσεία Ιστορίας της πόλης- είναι κλειστά. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν άλλα αξιοθέατα, όπως την Γκαλερί Τέχνης Κορκοράν, το Μουσείο Ειδήσεων, το νεκροταφείο Αρλινγκτον.

Η Υπηρεσία Οικονομικών Αναλύσεων, που δημοσιοποιεί στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, έκλεισε τον δικτυακό της τόπο νύχτα και δεν εξέδωσε μια έκθεση για την οικοδομική δραστηριότητα που επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Τα αεροδρόμια λειτουργούν κανονικά, τουλάχιστον σε επίπεδο ελέγχων (ιδιαίτερα αυστηροί στις ΗΠΑ), αποσκευών κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η αλληλογραφία παραδίδεται, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή της γίνεται με ανεξάρτητο τρόπο. Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να παρατηρηθεί και στις 116 ομοσπονδιακές φυλακές. Οσοι βασίζονται στις δομές υγείας των Medicare και Medicaid (συνήθως απευθύνονται σε άτομα τρίτης ηλικίας ή στους λιγότερο προνομιούχους) εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν κάποιος σχεδιάζει να βγάλει άδεια οπλοφορίας, μάλλον θα δυσκολευτεί, καθώς και εκεί θα γίνει αισθητή η έλλειψη προσωπικού. Προβλήματα υπάρχουν και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Το μπρα ντε φερ που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες θα δείξει τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε στις 17 Οκτωβρίου. Θα δείξει επίσης τις πολιτικές αντοχές του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και ποιος τελικά θα είναι ο νικητής στις μεγάλες ανακατατάξεις που γίνονται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Αυτό το τελευταίο ίσως να έχει τη μεγαλύτερη σημασία…

Αργία και σε NASA – CIA

Λόγω του λουκέτου οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους της NASA γιορτάζουν στο σπίτι τα 55α γενέθλια της υπηρεσίας. Οπως ανακοίνωσε η NASA μέσω του λογαριασμού της στο twitter, όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες της υπηρεσίας έχουν ανασταλεί. Από τους 18.000 υπαλλήλους της NASA λιγότεροι από 600 παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ οι υπόλοιποι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι νεωτέρας. Το Κέντρο Ελέγχου του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον στο Χιούστον θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας για τη διαχείριση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Πάνω από το 70% των πολιτικών υπαλλήλων στις αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών κρίθηκε ότι ανήκει στο «μη απολύτως απαραίτητο» προσωπικό και τέθηκε σε υποχρεωτική αργία λόγω του κλεισίματος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Μόνο η CIA έδωσε άδεια σε περίπου 12.500 πολιτικούς υπαλλήλους. Το μέτρο δεν αφορά τους ένστολους στρατιωτικούς. Οι υπηρεσίες που επηρεάζονται είναι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών (DNI) και άλλες 15. Ορισμένες μεγάλες κατασκοπευτικές υπηρεσίες που ελέγχονται από το Πεντάγωνο απασχολούν περισσότερους στρατιωτικούς παρά πολιτικούς υπαλλήλους. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ