Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Ηρθε να μείνει ο Herr με το γυάλινο βλέμμα

«Θα μείνουμε για χρόνια» είναι το συμπέρασμα της δεύτερης έκθεσης του Χορστ Ράιχενμπαχ για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα, με τον Γερμανό επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης»

α) να εμφανίζεται κατά ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» με πρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα και να θεωρεί ότι αρκεί η καλή αξιοποίηση των 14 δισ. του ΕΣΠΑ, β) να επιμένει στις μειώσεις μισθών, υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός του εργατικού κόστους θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, γ) να δείχνει κατανόηση στις θυσίες των Ελλήνων, που έχουν χάσει διπλάσιο εισόδημα έναντι Ιρλανδών και Πορτογάλων, αλλά και να μας καλεί να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν και φτωχότεροι πολίτες στην ευρωζώνη, δ) να ξεκαθαρίζει ότι, αν δεν κινητοποιηθούν οι τράπεζες, δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκαμψης για την οικονομία.

Εξαιτίας της αδυναμίας δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες το 2011 διοχετεύτηκαν μέσω των ειδικών ταμείων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόλις 11.000.000 ευρώ από τα 1,3 δισ. τα οποία υποτίθεται πως θα «αιμοδοτούσαν» την αγορά, με βάση τις εξαγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χορστ Ράιχενμπαχ υποστήριξε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το πλαίσιο λειτουργίας των «επιτρόπων» που θα τοποθετήσουν στα υπουργεία οι δανειστές μας. Εκτός από τους επιτρόπους, στα υπουργεία θα υπάρχουν και κλιμάκια της «Ομάδας Δράσης», τα οποία, κατά τον κ. Ράιχενμπαχ, θα παρέχουν τεχνική βοήθεια, σε συνεργασία με στελέχη από 16 χώρες της Ε.Ε. που δέχθηκαν να συμβάλουν.

Νούμερα σοκ


Στην έκθεση Ράιχενμπαχ αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν κλείσει 120.000 επιχειρήσεις, από την αρχή την κρίσης, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας. Ο Χ. Ράιχενμπαχ επανέλαβε όσα λέει για την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα. Ευελπιστεί ότι φέτος θα καταστεί εφικτό να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 4 δισ. ευρώ, αλλά υπό την προϋπόθεση να κινητοποιηθούν και οι τράπεζες.

Επίσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με 4,2 δισ. ευρώ, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί περίπου 8.760 έργα του Γ’ ΚΠΣ και του Ταμείου Συνοχής και θα κληθούμε να επιστρέψουμε το σύνολο των πόρων στα Κοινοτικά Ταμεία.

Σε ερώτηση για το προσωπικό στο Δημόσιο, ο Χορστ Ράιχενμπαχ υποστήριξε ότι η αξιολόγηση που ζητεί η «Ομάδα Δράσης» δεν συνδέεται με τις απολύσεις, οι οποίες γίνονται κατόπιν πολιτικών αποφάσεων. Επέμεινε, όμως, στην αναδιοργάνωση των υπουργείων και τη συνεχή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Φώτης Κόλλιας


«Παρέδωσε μαθήματα» και στο ΣτΕ ο mr Task Force!

Με το «βλέμμα» στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας στον τομέα των επενδύσεων, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, συναντήθηκε χθες ο επικεφαλής της «Ομάδας δράσης» («Task Force») της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο και έξι μέλη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Ράιχενμπαχ στο ΣτΕ ήταν η επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων σε όσες περιπτώσεις οι επενδυτές καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά τους, οι δικαστές τόνισαν στον επικεφαλής της «Ομάδας δράσης» ότι με τον πρόσφατο νόμο για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης προβλέπεται ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ θα εκδίδονται σε συντομότερο χρόνο.

Ακόμη επισήμαναν ότι το κλίμα ασφάλειας θα επιτευχθεί πολύ ταχύτερα εάν βελτιωθούν ή αλλάξουν νοοτροπία τα όργανα της κρατικής μηχανής.

Σε αυτό το πλαίσιο έθεσαν το θέμα των αλόγιστων εφέσεων και αναιρέσεων από το Δημόσιο, καθώς μόνο το 2011 κατατέθηκαν 2.200.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ