Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Ησαΐας με χορηγό τον εφημέριο του χωριού

Ενα πρωτότυπο δώρο σκέφτηκε να κάνει στους νέους που σχεδιάζουν να παντρευτούν ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας, πατήρ Δημήτριος Μαρτίνης, προκειμένου να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια και να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ο πατήρ Δημήτριος αποφάσισε να χαρίσει τα έξοδα για τις άδειες του γάμου και την τελετή στα ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν στο Πολύδροσο και, όπως αναφέρει, η προσφορά δεν ισχύει μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και για τους… περαστικούς.

«Αν κάποιος θέλει να έρθει εδώ να τον παντρέψω, θα το κάνω με μεγάλη χαρά, δωρεάν. Ας είναι και από άλλη περιοχή. Κυρίως όμως πήρα αυτή την πρωτοβουλία για τους νέους τους χωριού που διστάζουν να παντρευτούν επειδή δεν έχουν χρήματα για την τελετή ή φοβούνται να κάνουν οικογένεια και να αναλάβουν υποχρεώσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων» λέει ο πατήρ Δημήτριος.

Στο Πολύδροσο οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 100. «Είναι μικρό το χωριό μας. Μόνο το Πάσχα και το καλοκαίρι μαζεύεται κόσμος, μπορεί και 250 άτομα. Δυστυχώς οι νέοι φεύγουν. Δεν υπάρχουν δουλειές, ζούμε από την κτηνοτροφία, από τα κτήματα και από το κρασί. Ούτε πολλοί… υποψήφιοι γαμπροί και νύφες υπάρχουν, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι. Επρεπε λοιπόν να δώσω ένα κίνητρο στους νέους ανθρώπους. Να μείνουν εδώ, να κάνουν παιδιά και να δώσουν ζωή στον τόπο που αγαπούν».

Γέννημα θρέμμα του χωριού, ο πατήρ Δημήτριος αναγκάστηκε στο παρελθόν να το εγκαταλείψει για να βγάλει τα προς το ζην και επέστρεψε στο Πολύδροσο πριν από μία 20ετία. «Δούλεψα στα καράβια, ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο και ύστερα γύρισα εδώ. Παντρεύτηκα και έκανα τρία παιδιά, 17 έως 20 ετών σήμερα, που αγαπούν πολύ αυτόν τον τόπο. Τους καταλαβαίνω τους νέους και ξέρω ότι δεν θα σωθεί κανείς αν γλιτώσει τα χρήματα της τελετής ή τα 50-60 ευρώ της άδειας γάμου. Αλλά η προσπάθειά μου αποδεικνύει ότι, αν θέλει κανείς να παντρευτεί, να ξεκινήσει κάτι καινούργιο και να παλέψει γι’ αυτό, υπάρχει τρόπος».

Ο πατήρ Δημήτριος περιμένει να δει αν οι συγχωριανοί του και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία του και… ποντάρει στα αντανακλαστικά που δείχνουν συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις οι κλειστές κοινωνίες. «Εδώ οι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά από τους κατοίκους των πόλεων. Υπάρχει αλληλεγγύη, υποστήριξη, μεγαλύτερος σεβασμός για το μυστήριο του γάμου, τα ήθη και τα έθιμά μας. Πιστεύω λοιπόν ότι κάποιοι θα τολμήσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα».

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ