Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

«Ιστορίες» για… αγρίους από τη μαφία του ΙΚΑ!

Παραδεχόμαστε ότι χορηγούσαμε επιδόματα «μαϊμού», όχι όμως για όσα χρήματα μας κατηγορούν! Δεν είχαμε στήσει εγκληματική οργάνωση, δεν γνώριζαν τίποτα οι οικογένειές μας και είμαστε διατεθειμένες να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που υπέστη το ΙΚΑ.

Μ’ αυτή την κοινή υπερασπιστική γραμμή και μετανιωμένες για τη δράση τους εμφανίστηκαν στις απολογίες τους οι πέντε υπάλληλοι του ΙΚΑ, που κατάφεραν χορηγώντας «μαϊμού» επιδόματα να στήσουν μία από τις μεγαλύτερες απάτες εντός του ασφαλιστικού οργανισμού. Ωστόσο, η εκ των υστέρων μεταμέλειά τους δεν έπεισε την 4η ειδική ανακρίτρια και τον αρμόδιο εισαγγελέα, οι οποίοι αποφάσισαν τόσο οι πέντε γυναίκες όσο και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών να οδηγηθούν στις φυλακές.

Η φερόμενη ως εγκέφαλος του κυκλώματος Ελένη Μπουραζάνη, στο απολογητικό της υπόμνημα φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ξεκίνησε να χορηγεί «μαϊμού» επιδόματα περί τα μέσα του 2003, «από διάθεση να παράσχω κάποια βοήθεια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων που προέρχονταν από οικογένειες με οικονομική στενότητα και υπέφεραν από προβλήματα υγείας. Αρχισα να εγκρίνω επιδόματα και παροχές προς τους εν λόγω ασφαλισμένους για λόγους που αφορούσαν κυρίως δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παρά το γεγονός ότι στερούντο των απαραίτητων δικαιολογητικών».

Αφού διαπίστωσε τότε ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε το τι έκανε, επέκτεινε την παράνομη δραστηριότητά της, για την οποία θα μετανιώνει σε ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή της, όπως σημείωσε. «Η λαθεμένη πεποίθηση που είχα διαμορφώσει ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσα να εξασφαλίσω το μέλλον των παιδιών μου και να ”θωρακίσω” την οικογένειά μου έναντι μελλοντικού κινδύνου, ιδίως λαμβανομένης υπόψη της κακής κατάστασης της υγείας του ανδρός μου, οι οποίοι ασφαλώς ουδέν εγνώριζαν και καμία απολύτως συμμετοχή είχαν» επισήμανε.

Οπως υποστήριξε η κατηγορουμένη, τα χρήματα που συγκέντρωσε από την παράνομη δραστηριότητά της τα είχε φυλάξει στο περίφημο pamper που βρέθηκε σπίτι της με 960.000 ευρώ, ενώ για τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα που απέκτησε με τον σύζυγό της αναφέρει ότι προήλθαν είτε από δάνεια είτε από αποταμιεύσεις.

Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Καραΐσκος, ισχυρίζονται ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις, ύψους 487.795,43 ευρώ δικαιολογούνται απολύτως από τα εισοδήματά τους, όπως προκύπτει από τις φορολογικές τους δηλώσεις – όπου σύμφωνα με πληροφορίες δήλωναν οικογενειακό εισόδημα περίπου 60.000 ευρώ. Από την πλευρά του, ο σύζυγός της Κ. Καραΐσκος υποστήριξε ότι είχε παντελή άγνοια της δράσης της συζύγου του, δηλώνοντας την έκπληξή του για την ανεύρεση τόσων χρημάτων και των κατηγοριών που της αποδίδονται.

Στο μήκος της παραδοχής κάποιων εκ των πράξεων που της αποδίδονται κινήθηκε στην απολογία της και η Χριστίνα Πατεράκη: «Τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι τις αποδέχομαι κατά τον λόγο που μου αναλογεί και σύμφωνα με τα εις βάρος μου αποδεικτικά στοιχεία, δηλώνω δε εκ προοιμίου ότι προτίθεμαι στο μέτρο των δυνατοτήτων μου και σε συνεννόηση με την υπηρεσία μου να αποκαταστήσω την όποια ζημία, περιουσιακή ή άλλη, υπέστη το ΙΚΑ». Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Πατεράκη, απαντώντας στην ανακρίτρια, περιέγραψε ως «τρύπιο» το σύστημα του ΙΚΑ, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων.

Τον ίδιο δρόμο της παραδοχής κάποιων πράξεων φέρεται να ακολούθησαν στις απολογίες τους και οι τρεις ακόμα υπάλληλοι του ΙΚΑ, δύο εν ενεργεία και μία συνταξιούχος. Πρόκειται για τις Χρύσα Φέρρα, Χριστίνα Σουρίδη και Μυρσίνη Θωμάκου. Αντίθετα, ο Παναγιώτης Αιματίδης (σύζυγος της Φέρρα) δήλωσε και αυτός παντελή άγνοια της δράσης της συζύγου του και του κυκλώματος. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο «φως» στοιχεία που ανεβάζουν τη ζημία του ΙΚΑ τουλάχιστον στα 15.000.000 ευρώ!

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ