Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Ιστορίες θησαυρός στην Τράπεζα των Αναμνήσεων

Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη τράπεζα. Διαφέρει απ’ όλες τις άλλες. Στις θυρίδες της δεν φυλάσσονται υλικά αγαθά. Μόνο «ακριβές» ιστορίες από τα παλιά. Το παρελθόν άλλωστε είναι η μοναδική επένδυση στην οποία στηρίζει την ύπαρξή της η εν λόγω τράπεζα. Εξ ου και ο τίτλος της: Τράπεζα Αναμνήσεων. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που, μετά την εμφάνισή του σε πολλές χώρες της υφηλίου, ιδρύθηκε τον περασμένο Μάιο και στην Ελλάδα, θέτοντας τρεις θεμελιώδεις στόχους. Πρώτον, τη διαφύλαξη και την προώθηση του πολιτισμού και της Ιστορίας μας μέσα από την προβολή της ατομικής και συλλογικής μνήμης. Δεύτερον, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των νέων γενεών για τη σπουδαιότητα της διατήρησης της συλλογικής μνήμης. Και, τρίτον, τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών μέσα από την αναγνώριση της σημαντικότητας του ρόλου της τρίτης ηλικίας στην εξέλιξη της κοινωνίας μας και του ελληνικού πολιτισμού.

«Η Ιστορία είναι στη διπλανή πόρτα, στην κυρία που έζησε την πείνα και τη φρίκη του πολέμου, στο ζευγάρι που μετανάστευσε, στις εμπειρίες των προηγούμενων γενεών…» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Μαρίνα Σαρλή, εκ των ιδρυτών της εγχώριας Τράπεζας Αναμνήσεων. Η ιδέα γεννήθηκε όταν έμεινε έγκυος και λίγο αργότερα πέθανε η γιαγιά της. Σκέφτηκε τότε ότι η κόρη της δεν θα είχε την ευκαιρία να πάρει τα μαθήματα ζωής που είχε πάρει εκείνη μέσα από τις αφηγήσεις της γιαγιάς της. Μια… ανάληψη από την Τράπεζα Αναμνήσεων, όμως, θα βοηθούσε.

Ο οργανισμός βασίζεται στους «εξερευνητές αναμνήσεων». Είναι εθελοντές που, με τη βοήθεια ενός οπτικοακουστικού μέσου, καλούνται να καταγράφουν τις αναμνήσεις των συνανθρώπων τους. Οι αφηγητές, οι οποίοι πρέπει να είναι γεννημένοι πριν από το 1950, δίνουν τις μαρτυρίες τους αυθόρμητα, επιλέγοντας εκείνοι το θέμα για το οποίο θα κάνουν κατάθεση αναμνήσεων στην ελληνική τράπεζα. Το υλικό που συγκεντρώνεται αρχειοθετείται διαδικτυακά, με βάση τη θεματολογία του. Εως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 40 ιστορίες 10 ανθρώπων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας bankofmemories.gr, από τις 5 Ιανουαρίου. Η πρώτη Τράπεζα Αναμνήσεων ιδρύθηκε στην Ιταλία το 2007. Ακολούθησαν κι άλλες στη Γαλλία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα και αλλού, ενώ πολλές ακόμη βρίσκονται στα σκαριά. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό MEMORO – Bank of Memories (εταίρος του οποίου είναι και η ελληνική τράπεζα) 1.700.000 βίντεο, ενώ περισσότερα από 3.500.000 άτομα έχουν επισκεφθεί τις ιστοσελίδες του.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ