Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

«Ιστορίες» τοκογλυφίας με επιταγές και όπλα

Ενας ολόκληρος τόμος, που θα μπορούσε να αποτελέσει βιβλιογραφία στις αστυνομικές σχολές, είναι το κατηγορητήριο το οποίο συνέταξε και απέστειλε στον εισαγγελέα η Υποδιεύθυνση της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τον 58χρονο Μάρκο Καραμπέρη. Μέσα από τις κατηγορίες περιγράφεται η δράση του θεωρούμενου ως μεγαλονονού της Βόρειας Ελλάδας, που κυκλοφορούσε οπλισμένος και με μια στρατιά «πρωτοπαλίκαρων» έπινε το αίμα του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, διογκώνοντας τις τραπεζικές του καταθέσεις. Στο κατηγορητήριο περιγράφεται και το modus operandi, δηλαδή η μεθοδολογία της εγκληματικής ομάδας όσον αφορά την εκτέλεση των περιγραφόμενων εγκλημάτων.

Η σκληρή παρέα του Καραμπέρη αποτελούνταν από οκτώ άτομα. Ολοι τους είχαν ρόλους και υπάκουαν στις εντολές του. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές για θύματα εκβίασης. Οι «εντιμότατοι φίλοι» της Θεσσαλονίκης δάνεισαν στον Δ.Ι., που βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο, 30.000 ευρώ με επιτόκιο 5% λαμβάνοντας ως εγγύηση για την πληρωμή της οφειλής επιταγές πελατών του επιχειρηματία. Για εξόφληση της οφειλής επίσης ο Καραμπέρης πήρε σε χρονικό διάστημα τριών μηνών 40.000 ευρώ, ποσόν που υπερβαίνει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους.

Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας Ρ.Γ. είναι ο επόμενος που καταφεύγει στην παρατράπεζα. Δανείζεται 5.000 ευρώ. Επιτόκιο, 10% τον μήνα. Για αντάλλαγμα έδωσε ποσότητα εμφιαλωμένων κρασιών (!) αξίας 2.500 ευρώ και μια επιταγή ποσού 6.500 ευρώ. Στη συνέχεια το θύμα έδωσε άλλη μια ισόποση επιταγή, χωρίς να πάρει πίσω την πρώτη, και επειδή δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των επιταγών ο μεγαλονονός αρχικά το εκβίαζε με απειλές, ενώ στη συνέχεια έχοντας στα χέρια του τις δύο επιταγές του με έκδοση διαταγής πληρωμής πραγματοποίησε κατάσχεση εμπορεύματος του θύματος αξίας περίπου 70.000 ευρώ. Αρχές του 2004 τρία εύσωμα άτομα μετέβησαν στον χώρο εργασίας του και απείλησαν την κόρη του, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα, ευρισκόμενος έναντι του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου στο Κορδελιό, κατά την είσοδό του στο αυτοκίνητο, άγνωστος άνδρας φορώντας κουκούλα και γάντια, υπό την απειλή όπλου και χρήσης βίας, απαίτησε την αποπληρωμή χρέους τρομοκρατώντας τον.

Αλλος επιχειρηματίας της βιομηχανικής Θεσσαλονίκης καταθέτει ότι από το 2005 και ως τις αρχές του έτους 2006, λόγω προβλημάτων ρευστότητας, δανείστηκε τμηματικά από τον Καραμπέρη το χρηματικό ποσό των 348.000 ευρώ και ότι συνολικά του έχει επιστρέψει 210.000 ευρώ. Επειδή δεν μπορούσε να του δώσει επιταγές ως εγγύηση, εξαιτίας προβλήματος δανειοδότησης από τις τράπεζες, ο Καραμπέρης τον εξανάγκασε να υπογράψουν τα παιδιά του συναλλαγματικές επιταγές ύψους περίπου 400.000 ευρώ και να βάλουν προσημείωση στην κατοικία τους εμπορικής αξίας 900.000 ευρώ για αναγραφόμενο ποσόν υποθήκης 400.000 ευρώ.

Στη δικογραφία συναντάται και η περίπτωση του Χ.Ε., που, όπως προκύπτει, είχε οικονομική συναλλαγή με τον Καραμπέρη, στο πλαίσιο της οποίας επικοινωνούν κάθε μήνα από τον Ιούνιο και έπειτα ώστε να καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό του τελευταίου. Ο Χ. χρησιμοποιώντας ως μεσάζοντα τον δημοσιογράφο Φερέτη Γεώργιο επιδιώκει να λάβει εκ νέου δάνειο 50.000 ευρώ αποπληρώνοντάς το με δόση 2.500 ευρώ, η οποία θα προστεθεί στο προηγούμενο δάνειο που είχε λάβει, για το οποίο το θύμα δίνει δόση 5.000 ευρώ. Δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε η οικονομική συναλλαγή ήταν μηνιαία, η δόση των 2.500 ευρώ σε δάνειο 50.000 ευρώ αντιστοιχεί σε τόκο 5% μηνιαίως και αντιστοίχως η δόση των 5.000 ευρώ που αφορούσε το προϋπάρχον δάνειο αντιστοιχεί σε επιτόκιο 5% μηνιαίως για δάνειο 100.000 ευρώ. Απέραντο θησαυροφυλάκιο τοκογλυφίας δηλαδή με τόκους πάνω στους τόκους.

Ο Μάρκος Καραμπέρης όμως έπρεπε κάπου να ξεπλύνει τα αμύθητα ποσά της τοκογλυφίας. Ετσι χρησιμοποίησε τον ΟΠΑΠ και τα παίγνιά του, όπως συνηθίζεται στις δοσοληψίες της μαφίας.

Κατά το διάστημα 2004-2010 στο πλαίσιο συνολικού σχεδιασμού νομιμοποίησε περιουσία μέσω της αγοράς δελτίων κερδισμένων παιγνίων του ΟΠΑΠ από πρακτορεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφα της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής της ΟΠΑΠ Α.Ε. και της Δ/νσης Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος του ΟΠΑΠ Α.Ε., το συνολικό ποσό που έπαιξε σε τυχερά κρατικά παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά το διάστημα 2005-2010 ανήλθε στα 749.637,40 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσόν που εισέπραξε ήταν 5.182.118,11 ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό κερδισμένων δελτίων (συνολικά 2.032 δελτία) είναι ασυνήθιστο και ύποπτο. Το καθαρό κέρδος που προέκυψε ήταν 4.432.480,71 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και το κέρδος των 483.721,24 ευρώ, το οποίο δηλώθηκε ως κέρδος από δελτία ΟΠΑΠ για το έτος 2004 στη φορολογική δήλωση του Καραμπέρη και για το οποίο ωστόσο δεν προσκομίστηκαν στις Αρχές βεβαιώσεις κερδών από την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Στέφανος Χίος


Προφυλακίσθηκαν (είκοσι οχτώ), απολογούνται οι οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι»


Αέρας ελευθερίας (μέσω 200.000€) για τον Γ. Φερέτη. Μέσα ο Καραμπέρης Junior και ο Σέρβος ποδοσφαιριστής.

Με την προσαγωγή ενώπιον του ανακριτή των φερόμενων ως «εγκεφάλων» κλείνει σήμερα ο μαραθώνιος των απολογιών των συνολικά 53 κατηγορουμένων για τη μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας που συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη.

Οι απολογίες των τεσσάρων φερόμενων ως αρχηγικών μελών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τον μαραθώνιο των απολογιών μέσα στο Σαββατοκύριακο σημάδεψε η προφυλάκιση του ανώτερου στελέχους του ΣΔΟΕ Χρήστου Παπαχατζή και του Θωμά Καραμπέρη, γιου του φερόμενου ως εγκεφάλου, ενώ ελεύθερος με εγγύηση-μαμούθ που φτάνει τα 200.000 ευρώ αφέθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Φερέτης.

Συνολικά προφυλακίστηκαν 28 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Σέρβος πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, ο απόστρατος, ο εν ενεργεία αστυνομικός και αρκετοί «μπράβοι».

Ελεύθεροι αφέθηκαν ένας εφοριακός, η γραμματέας του φερόμενου ως αρχηγού της μίας εγκληματικής οργάνωσης, με εγγύηση 200.000 ευρώ, η σύζυγος του φερόμενου ως αρχηγού της άλλης εγκληματικής οργάνωσης με εγγύηση 300.000 ευρώ, το ανώτατο στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς, οι δυο δικηγόροι (με εγγυήσεις 100.000 ευρώ), όπως και το τραπεζικό στέλεχος που κατηγορείται ότι ενημέρωνε τον Καραμπέρη για τη δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών από την αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.

Χθες, αν και Κυριακή, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή συνολικά 18 κατηγορούμενοι.

Ανάμεσά τους και ο 38χρονος φερόμενος ως αρχηγός της τρίτης οργάνωσης Γιώργος Πολυμέρης.

Ο 38χρονος αρνήθηκε ενώπιον του ανακριτή τον αρχηγικό ρόλο που του αποδίδεται, διαψεύδοντας ακόμη και την ύπαρξη οργάνωσης. «Δεν έχω δανείσει χρήματα σε κανέναν και δεν απαίτησα τόκους. Οι κατηγορίες είναι άδικες» υποστήριξε. Στη δικογραφία πάντως ο 38χρονος φαίνεται ότι ήταν εκείνος που επέλεγε τα θύματα και έδινε ακάλυπτες ή πλαστές επιταγές. Επιχειρηματίας έχει καταθέσει ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια και απήχθη από την ομάδα του Πολυμέρη, αν και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρωστούμενα. Εισαγγελέας και ανακριτής δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του και τον έκριναν προφυλακιστέο.

Στη φυλακή οδηγήθηκε και το ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρήστος Παπαχατζής. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους του πλην του φερόμενου ως αρχηγού της πρώτης οργάνωσης, τον οποίο γνωρίζει από το 1990, που ήταν πρόεδρος των εφοριακών και πραγματοποιούσε χορούς στα κέντρα διασκέδασης ιδιοκτησίας του.

Ο Χρήστος Παπαχατζής ισχυρίστηκε ότι, όταν ανέλαβε την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ, έδωσε αμέσως εντολή να ελεγχθεί η καταγγελία κατά του Καραμπέρη, ενώ ερωτώμενος για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες φέρεται να απάντησε ότι επρόκειτο για μια τυπική συνομιλία.

Χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μια φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα ήταν οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν από τον ανακριτή για να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος ο Γιώργος Φερέτης.

Στην απολογία του ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με τις τοκογλυφίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κατάθεση που έγινε στον λογαριασμό του ήταν από έναν φίλο του, τον οποίο είχε διευκολύνει.

«Ο πελάτης μου νιώθει λυτρωμένος από την απόφαση να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, αλλά δεν μπορεί να εννοήσει το ύψος της εγγύησης που επιβλήθηκε. Σε σοβαρότερες από αυτήν υποθέσεις, όπως το Βατοπαίδι, επιβλήθηκαν εγγυήσεις 100.000 ευρώ. Θα καταθέσουμε προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να αναιρεθεί η απόφαση» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο συνήγορός του Μπάμπης Αποστολίδης.

Κατά πληροφορίες, ο Μάρκος Καραμπέρης είναι συντετριμμένος από την προφυλάκιση του 24χρονου γιου του, ο οποίος είναι στρατιώτης.

Στην απολογία του ο νεαρός υποστήριξε ότι όταν, κατά το κατηγορητήριο, ξεκίνησε η δραστηριότητα του πατέρα του, εκείνος ήταν μαθητής, ενώ μπήκε απλά συνδικαιούχος στους λογαριασμούς του, όταν εκείνος χώρισε με τη μητέρα του.

Νίκος Πιτσιακίδης


«Προστασία» ακόμα και σε μικροπωλητές λουκουμάδων

Χέρι και στη… μαφία του λουκουμά θέλησαν να βάλουν οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα τοκογλυφικά κυκλώματα που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Οπως προκύπτει από την παρακολούθηση των συνομιλιών των κατηγορουμένων, οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι της τέταρτης σπείρας των τοκογλύφων θέλησαν να πάρουν τα ηνία ενός κυκλώματος που πουλούσε προστασία στους μικροπωλητές λουκουμάδων στις παραλίες της Χαλκιδικής!

Ακόμη και η συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν μια επικερδής επιχείρηση για τους μαφιόζους, αφού επέλεγαν παραλίες του πανέμορφου πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής στις οποίες δεν επέτρεπαν σε κανέναν άλλον, πλην των αλλοδαπών «υπαλλήλων» τους, να πουλά λουκουμάδες στους παραθεριστές.

Οι συνομιλίες των κατηγορουμένων που κατέγραψε το βαλιτσάκι της ΕΥΠ είναι ενδεικτικές.

«Θέλουν να κάνουν κουμάντο από τη Χανιώτη και πέρα. Στο Πευκοχώρι. Με πήρε ο δάσκαλος και μου λέει να πάρουμε κι εμείς κανένα μεροκάματο, τουλάχιστον άφησέ μας εκείνη την παραλία. Του λέω, μέχρι τώρα ήμασταν αμυντικοί, πρόσεχε να μη γίνουμε επιθετικοί» ακούγεται να αναφέρει σε μια συνομιλία του ένα από τα αδέλφια Μελέτη, που κατηγορείται για ηγετικό ρόλο σε μια από τις τέσσερις οργανώσεις.

Τελικά η ομάδα του φάνηκε τυχερή, αφού από σύμπτωση η Αστυνομία εξάρθρωσε τους ανταγωνιστές του και το τοπίο έμεινε ελεύθερο.

Αστυνομικός εμφανίστηκε ως μικροπωλητής λουκουμάδων και όταν δύο Βούλγαροι και ένας ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ θέλησαν να τον εκδιώξουν από την παραλία, έγινε επέμβαση και οι δράστες συνελήφθησαν.

Οι ανταγωνιστές της σπείρας Μελέτη, προτού συλληφθούν, είχαν διώξει από την παραλία τους παλιούς μικροπωλητές και πουλούσαν μόνο εκείνοι λουκουμάδες, κερδίζοντας 500 ευρώ κάθε μέρα.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ