Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Ιταλία: Ανεργία-ρεκόρ το 2013

Βαθαίνει η κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των κυβερνώντων ότι τα μέτρα αποδίδουν. Αδιάψευστες αποδείξεις είναι τα νούμερα της ανεργίας. Στην Ιταλία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1.200.000 άτομα από το 2007 έως σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

«Το ποσοστό των πολιτών που εργάζονται μειώθηκε σχεδόν κατά 2% τα τελευταία δύο χρόνια» ήταν ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας. Το 2007 οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία επί 12 και πλέον μήνες αποτελούσαν το 46,8% του ενεργού πληθυσμού, ενώ το 2012 είχαν φτάσει το 52,5%. «Από το 2007 έως σήμερα το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 5,4% για τους Ιταλούς με απολυτήριο γυμνασίου και κατά 3% για τους πολίτες που φοίτησαν μόνο σε δημοτικό σχολείο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ύφεση πλήττει πρώτα από όλα τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα» τονίζουν οι παρατηρητές. Στις νότιες περιφέρειες της χώρας, το ποσοστό της ανεργίας των νέων αγγίζει το 45%. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Istat, η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο του αναμενόμενου του 2013, παρατείνοντας την ύφεση ρεκόρ έως το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Istat, το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,8% καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στην Πορτογαλία, το ποσοστό της ανεργίας, αν και φαίνεται να υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο, φτάνοντας στο 16,4%, έναντι 17,7%, προβλέπεται να επανέλθει σε ανοδική πορεία το 2014.

Σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της, η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων και προώθησης μεταρρυθμίσεων σε τρία χρόνια.

Οι καταργήσεις θέσεων δημόσιων λειτουργών, οι οποίες αποφασίστηκαν στο πλαίσιο αυτό, «είχαν άμεση επίπτωση στην ανεργία» υπενθυμίζει η ΔΟΕ. «Οι περικοπές στους μισθούς και στα κοινωνικά προγράμματα, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των φόρων, μείωσαν τα εισοδήματα των οικογενειών και την κατανάλωση» σχολίασε ο Ρέιμοντ Τόρες, διευθυντής του τμήματος Ερευνας της ΔΟΕ, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Την ίδια ώρα, οι «οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις πασχίζουν να βρουν χρηματοδότηση», καθώς οι τράπεζες διστάζουν να τους χορηγήσουν πιστώσεις και επομένως χάνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ