Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

«Ηθελαν να με απαξιώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ο Τάσος Κάκος είναι ο διαιτητής με τα περισσότερα ντέρμπι, έχοντας σφυρίξει το -εξ ορισμού «ιδιαίτερο»- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός τέσσερις συνεχόμενες φορές! Τα τεστ επιβεβαιώνουν ότι το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης είναι το υψηλότερο, ενώ κατέχει ένα σπάνιο ευρωπαϊκό ρεκόρ. Εχοντας διευθύνει τους τρεις τελευταίους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, όπως και τον πιο καθοριστικό κάθε σεζόν αγώνα των πλέι οφ. Ο Τάσος Κάκος έχει, παρ’ όλα αυτά, ένα μεγάλο… πρόβλημα. Δεν είναι με κανέναν! Μόνο με τον εαυτό του.

Ο επιμερισμός του χρόνου του έχει να κάνει αποκλειστικά με τη βελτίωση της δικής του εικόνας. Γιατί έχει αποφασίσει ότι ο δρόμος που τον ιντριγκάρει είναι ο δύσκολος. Γιατί απαιτεί πολλή δουλειά και δοκιμάζει τα όριά του. Με καθημερινή άσκηση ωρών και την παρακολούθηση αγώνων. Αυτή είναι η «ταλαιπωρία» που έχει επιλέξει ο πιο cool διαιτητής στη χώρα, ο οποίος, την ώρα που κρεμάει τη σφυρίχτρα για να περπατήσει στο χορτάρι, διανύει τις πιο χαλαρές στιγμές του. Γιατί δεν έχει άγχος τι «πρέπει» να σφυρίξει, αλλά -πολύ απλά- να κάνει τη δουλειά του, χωρίς να χάσει φάση. Και είναι τόσο καλό παιδί, που το δείχνει με τις πράξεις του, χαρίζοντας την αποζημίωση του τελικού Κυπέλλου στο χωριό SOS.

Δεν σας το είπα στην αρχή. Ο Τάσος Κάκος είναι φίλος (Κέρκυρα γαρ και θείος Σταύρος…). Σε αυτή τη συνέντευξη λοιπόν τα λέει ! Οχι γιατί τον αιφνιδιάσαμε, αλλά επειδή γνωρίζει ότι δεν υπάρχει δόλος. Καμιά φορά συμβαίνει…

ΕΡ.: Το σκηνικό της μπάλας χάλασε λιγάκι τελευταία. Το πρωτάθλημα ωστόσο τελικά ξεκίνησε. Πώς σκοπεύεις να αφήσεις όλα αυτά στην άκρη;

ΑΠ.: Είναι ήδη στην άκρη! Δεν με απασχόλησαν ποτέ. Η πορεία μου έχει αποδείξει ότι πρώτα είμαι αθλητής και μετά διαιτητής. Με απασχολούν αποκλειστικά αυτά που γίνονται στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί θέλω να είμαι ο καλύτερος. Τα εκτός γηπέδου δεν με ενδιαφέρουν. Ολα αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια φάνηκε από την αρχή ότι δεν είχαν καμία σχέση με εμένα. Οσο για τα γεγονότα της προηγούμενης σεζόν, που ήταν εναντίον μου, απομυθοποιήθηκαν, αφού οι εξελίξεις αποκάλυψαν για ποιο λόγο είχα γίνει στόχος.

ΕΡ.: Αναφέρεσαι συγκεκριμένα σε κάποιον αγώνα;

ΑΠ.: Μιλάω συνολικά για τις προσπάθειες που έγιναν να απαξιωθώ. Με την απόδοσή μου όμως δεν άφησα κανένα περιθώριο να γίνει κάτι τέτοιο.

ΕΡ.: Νιώθεις δικαιωμένος;

Δεν είναι αυτοσκοπός μου να δικαιωθώ. Αυτό που θέλω δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει. Να μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ώστε να είμαι σε θέση να αποδίδω δικαιοσύνη.

ΕΡ.: Τι σε κρατάει μακριά από κάθε είδους «πειρασμούς»;

ΑΠ.: Η μεγαλύτερη κληρονομιά μου είναι ότι από μικρή ηλικία έχω ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Με την κωπηλασία, τον στίβο και το ποδόσφαιρο. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μού έμαθε ότι πρέπει να ακολουθείς αρχές. Οτι δεν πρέπει να μπαίνει στη μέση κανένας εξωγενής παράγοντας, πέραν του αθλητικού. Εκεί εστιάζω.

ΕΡ.: Στα κοντινά τηλεοπτικά πλάνα βλέπουμε πάντα έναν ψύχραιμο άνθρωπο, ο οποίος διαχειρίζεται με νηφαλιότητα τις δυσκολίες των αγώνων. Πώς το καταφέρνεις;

ΑΠ.: Στο γήπεδο διασκεδάζω. Το απολαμβάνω. Περνάω καλά. Ποτέ δεν είχα άγχος για κανένα από τα παιχνίδια που σφύριξα. Μπαίνω στο γήπεδο για να κάνω αυτό που ξέρω, με καθαρό μυαλό. Αυτό είναι το μυστικό και το συνιστώ σε όλους τους διαιτητές. οταν υπάρχει καθαρό μυαλό, ποτέ δεν παρασύρεσαι ούτε υπάρχει περίπτωση να χάσεις την ψυχραιμία σου.

ΕΡ.: Τα λάθη που κάνεις τα αντιλαμβάνεσαι την ώρα του αγώνα ή το βράδυ, όταν δεις ξανά το ματς;

ΑΠ.: Εάν προλάβεις να το διορθώσεις, έχει καλώς. Εάν σου φύγει, έφυγε. Οφείλεις ωστόσο να συνεχίσεις ανεπηρέαστος.

ΕΡ.: Σε τι πρέπει να πιστέψουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο για να βελτιωθεί η εικόνα του; Παίκτες, προπονητές, παράγοντες και δημοσιογράφοι;

ΑΠ.: Θεωρώ πως ο καθένας πρέπει να ασχολείται με τον δικό του τομέα και μόνο με αυτόν. Το πρόβλημα νομίζω ότι βρίσκεται εκεί. Οτι κανείς δεν ενδιαφέρεται να παρουσιάσει το δικό του έργο, αλλά θέλει να συμμετέχει σε όλα. Τι άλλο -για παράδειγμα- πρέπει να ενδιαφέρει εμένα, όταν καλούμαι να σφυρίξω; Εάν αρχίσω να ασχολούμαι με όλα τα άλλα, έχω χάσει.

ΕΡ.: Η νέα σεζόν ξεκίνησε. Θα καθαρίσει το ποδόσφαιρο ή όσα γίνονται δεν πιστεύεις ότι μπορούν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα;

ΑΠ.: Είχα απαντήσει σε μία σχετική ερώτηση πριν από δύο μήνες, όταν η συζήτηση για το σκάνδαλο ήταν ακόμα στην αρχή. Είχα δηλώσει ότι αυτή ήταν μία καλή αρχή. Ευχής έργον να συνεχιστεί. Εάν όμως η ιστορία μείνει στάσιμη ή δεν αποφέρει τα αποτελέσματα για τα οποία άρχισε, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο.

ΕΡ.: Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΚΕΔ, οι διαιτητές καλείστε να γίνετε πιο αυστηροί. Διακοπές αγώνων κ.λπ. Πόσο εύκολο είναι αυτό στην πράξη;

ΑΠ.: Οι διαιτητές κινούνται βάσει των οδηγιών της ΚΕΔ. Εφόσον είναι αυτές για φέτος, θα τις ακολουθήσουμε.

ΕΡ.: Οι ποδοσφαιριστές είναι συνεργάσιμοι;

ΑΠ.: Οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα θεωρώ πως είναι σε υψηλό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Δύο παράγοντες ήταν καθοριστικοί για αυτούς. Η επιτυχία της εθνικής στο Euro της Πορτογαλίας και η έλευση ονομάτων υψηλού επιπέδου. Η νοοτροπία έχει αλλάξει. Η συμπεριφορά τους -τουλάχιστον απέναντί μου- μπορώ να πω ότι είναι άριστη.

ΕΡ.: Πόσο καλά γνωρίζουν τους κανονισμούς οι Ελληνες παίκτες;

ΑΠ.: Εχει γίνει προσπάθεια να είναι ενημερωμένοι για τυχόν αλλαγές. Γίνονται οι συναντήσεις πριν από τα ματς και δίνονται οδηγίες, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό εφαρμόζονται.

ΕΡ.: Στην Ελλάδα ζούμε και όλα γίνονται. Πώς κρατάς σε απόσταση εκείνο που επιθυμεί να σε «πλησιάσει»;

ΑΠ.: Θεωρώ ότι κάθε διαιτητής δείχνει τις προθέσεις του από τις μικρές κατηγορίες. Οταν ξεκινάει, κάνει γνωστή και την ταυτότητά του. Επομένως, δεν αφήνει τα περιθώρια σε κανέναν να σκεφτεί ότι μπορεί να τον αντιμετωπίσει διαφορετικά από αυτό που είναι και βγάζει προς τα έξω. Εχω και μια αυστηρή εικόνα, που συνάδει με άνθρωπο απόμακρο, αδιαπραγμάτευτο, ίσως και στο τέλος άκαμπτο. Αυτό μάλλον τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

ΕΡ.: Είσαι συνεπής στην Πυροσβεστική, παρακολουθείς το πρόγραμμα των παιδιών σου και ασκείσαι όσο πρέπει καθημερινά. Είσαι και μέλος της ομάδας Τσε Γκεβάρα. Πώς τα προλαβαίνεις;

ΑΠ.: Οταν υπάρχει στόχος και οργάνωση, όλα γίνονται. Βάζεις προτεραιότητες και τα καταφέρνεις. Πρώτα είναι τα παιδιά μου. Μετά η δουλειά και ακολουθεί η διαιτησία, στην οποία, πάντως αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο, λόγω των προπονήσεων, των ταξιδιών και των παιχνιδιών. Πάνω απ’ όλα όμως τα παιδιά. Ζούνε μαζί μου, τα μεγαλώνω εγώ, έχοντας την επιμέλεια μετά τον χωρισμό, και βάζω τη διαπαιδαγώγησή τους στο ψηλότερο σκαλί.

ΕΡ.: Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του καλού διαιτητή; Τι προσέχεις στα μεγάλα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν σφυρίζουν οι γνωστοί συνάδελφοί σου;

ΑΠ.: Παρατηρώ αν ο διαιτητής βγάζει την προσωπικότητά του στο παιχνίδι. Τότε θα τον δεχτούν οι ποδοσφαιριστές, ακόμα και όταν κάνει λάθος.

ΕΡ.: Υπάρχει περιθώριο να γίνει η διαιτησία καλύτερη στην Ελλάδα;

ΑΠ.: Δεν θέλω να φανεί παράξενο, αλλά πιστεύω ότι οι Ελληνες διαιτητές αξίζουν πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουν έως τώρα αποκομίσει. Το πρωτάθλημά μας είναι πολύ δύσκολο. Ο διαιτητής του ελληνικού πρωταθλήματος είναι μπαρουτοκαπνισμένος και γι’ αυτό μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλο πρωτάθλημα στο εξωτερικό.

ΕΡ.: Ο Τάσος Κάκος ποιας ομάδας στην Ευρώπη είναι φαν;

ΑΠ.: Μου αρέσουν τα παιχνίδια που εξελίσσονται με ρυθμό και είναι συναρπαστικά λόγω της ποιότητας των ομάδων. Αυτές είναι οι ομάδες που προτιμώ.

«Η πορεία μου στην Ευρώπη με κρατάει στον χώρο»

Μιλήσαμε μαζί του πριν και μετά το πρόσφατο ταξίδι που είχε στο Λονδίνο. Σφύριξε τη ρεβάνς Τότεναμ – Χαρτς στο Europa League. Λίγες ημέρες μετά τα σοβαρά επεισόδια στην αγγλική πρωτεύουσα. Πριν από τους αγώνες δουλεύει. Είδε το πρώτο ματς, που έδωσε τη νίκη, 5-0, στους Αγγλους και αποφάσισε ότι, λόγω του σκορ, χρειαζόταν διαφορετική διαχείριση ο επαναληπτικός. Γιατί μπορεί να έκρυβε παγίδες, αν οι κατ’ ουσίαν αποκλεισμένοι Σκοτσέζοι έβγαζαν νεύρα. Οι Βρετανοί διαιτητές επιτρέπουν ακόμα και το σκληρό παιχνίδι. Κόντρα, λοιπόν, σε δύο βρετανικές ομάδες, σε ευρωπαϊκό αγώνα, τι κάνει ο διαιτητής; «Γίνεται Βρετανός στα σφυρίγματα και Ευρωπαίος στον πειθαρχικό έλεγχο» μας λέει.

Ο Κάκος έπειτα από κάθε ευρωπαϊκή εμπειρία ακούγεται εκστασιασμένος. Το ταξίδι, το γήπεδο, η ατμόσφαιρα, όλα του δίνουν την αίσθηση που στα λημέρια μας είναι σπάνιο να βρεις. Οι μετακινήσεις του στο εξωτερικό είναι το… φάρμακό του.

«Οταν με βράβευσαν οι ποδοσφαιριστές ως τον καλύτερο διαιτητή του πρωταθλήματος, είχα δηλώσει ότι η σκέψη να αποχωρήσω είχε περάσει πολλές φορές από το μυαλό μου. Αυτό που με κρατάει και μου δίνει δύναμη είναι η εμπιστοσύνη τους, αφού με επιβραβεύουν τα τελευταία χρόνια, και η πορεία που έχω στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να συνεχίσω τη διαιτησία».

«Κορυφαία στιγμή ο τελικός Κυπέλλου το 2009»

ΕΡ.: Ζεις μεγάλα ματς με τη γνωστή σου ηρεμία. Εσύ, ωστόσο, ξέρω ότι κρατάς τις ωραίες και καλές στιγμές. Ποια θεωρείς καλύτερη απ’ όλες στην Ελλάδα;

ΑΠ.: Ο τελικός Κυπέλλου του 2009, μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη μου. Αλλωστε δεν τον θυμάμαι έντονα μόνο εγώ, αφού οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιρικός αγώνας που έγινε ποτέ.

ΕΡ.: Προλαβαίνουμε να σε δούμε σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ;

ΑΠ.: Δεν ξέρω ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η UEFA στο θέμα της ηλικίας. Αν κρίνει ότι το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, μπορώ να συμμετέχω σε παιχνίδι ομίλων. Με εμπιστεύεται πάντως και μου δίνει καλά παιχνίδια. Μετά το ματς του Λονδίνου, με στέλνει απευθείας στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Δεν το συνηθίζει, αν δεν εμπιστεύεται κάποιον.

ΕΡ.: Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πριν από ένα παιχνίδι στο εξωτερικό, δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική. Σε βοηθάει;

ΑΠ.: Δεν έχω ξεχωρίσει ποτέ τα παιχνίδια και δεν θα το κάνω ποτέ. Είτε είναι στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη. Για μένα τίποτα δεν είναι διαφορετικό για να σφυρίξω. Εκείνο πάντως που δεν γίνεται να μην επισημάνω είναι ότι, όταν πηγαίνω στην Ευρώπη, διακρίνω σεβασμό προς το πρόσωπό μου, σε σύγκριση με την καχυποψία στην Ελλάδα.

Με έμβλημα τον Τσε Γκεβάρα

Γράφει ιστορία ο Κάκος! Μετά το περσινό Στουτγάρδη – Χετάφε στο Europa League, στο οποίο σφύριξε μόλις 13 φάουλ, «επανέλαβε» τον συγκεκριμένο αριθμό πριν από λίγες ημέρες στο Τότεναμ – Χαρτς. Είναι μόλις ο ένας από τους τρεις στην Ευρώπη που ήταν την Πέμπτη στο Europa League, πέρασε τα τεστ της UEFA την Τρίτη και σφύριξε τρεις ημέρες μετά, στα προκριματικά του EURO. Φινλανδία – Μολδαβία. Στο βιογραφικό του υπάρχει και φιλανθρωπικό έργο, με τη Hasta La Victoria Siempre, ομάδα που ιδρύθηκε το 2008 από ανθρώπους όλων των στρωμάτων, με έμβλημα τον Τσε Γκεβάρα. Στο πρόσφατο φιλικό Κέρκυρα – ΑΕΚ είχε για «τέταρτο» τον γιο του! Το όνομα θα μείνει…

Αντώνης Κατσαρός

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}51{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...