Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Και αιμοφόρα αγγεία από βλαστοκύτταρα

Μια σημαντική εξέλιξη που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης ανέπτυξαν με τη χρήση βλαστοκυττάρων τεχνητά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορούν να επιζήσουν στον οργανισμό ακόμη και για διάστημα εννέα μηνών. Τα αγγεία καλλιεργήθηκαν στην επιφάνεια του εγκεφάλου ποντικιών, ενώ προέρχονταν από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθούν πρόδρομα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, που μετατρέπονται σε αγγεία.

Οπως περιγράφουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», αφού τα κύτταρα τοποθετήθηκαν στην επιφάνεια του εγκεφάλου των ποντικιών, σε διάστημα δύο εβδομάδων είχαν μετατραπεί σε λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία και μάλιστα συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά για τις επόμενες 280 μέρες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι σε άλλη δοκιμή τους, παρόμοια κύτταρα εμφυτεύθηκαν όχι στον εγκέφαλο, αλλά κάτω από το δέρμα, όμως ενώ αναπτύχθηκαν είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής και χρειάζονταν την ανάπτυξη πενταπλάσιας ποσότητας πρόδρομων κυττάρων.

«Η ομάδα μας δημιούργησε μια αποτελεσματική μέθοδο για την παραγωγή πρόδρομων κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποίησε για να αναπτύξει δίκτυα αιμοφόρων αγγείων σε ζωντανά ποντίκια. Η τεχνολογία που βασίζεται στα βλαστοκύτταρα έχει προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής που βασίζεται στα κύτταρα» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Rakesh Jain, από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Ωστόσο, τόνισε ότι «η πρόκληση της άντλησης λειτουργικών κυττάρων από αυτά τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα εξακολουθεί να υπάρχει».

Παλαιότερες προσπάθειες επιστημονικών ομάδων για την ανάπτυξη ανθρώπινων αιμοφόρων αγγείων είχαν αποτύχει, καθώς ήταν λειτουργικά μόνο στα ζώα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δυνατότητα αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων ή η ανάπτυξη νέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών για προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ