Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Και ειδικοί φρουροί στην εκδίκαση της αγωγής που αναβλήθηκε για σήμερα

Σε τεταμένο κλίμα, με συνθήματα και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ακόμα και πάνω στην έδρα, αναβλήθηκε χθες η εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει ο Δήμος Αθηναίων ενώπιον του Πρωτοδικείου, στην οποία ζητά να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η συζήτηση προσδιορίστηκε εκ νέου για σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, χρειάστηκαν να υποβληθούν δύο αιτήσεις εξαίρεσης και μία δήλωση αποχής για να αποφασιστεί τελικά ότι η αγωγή του δήμου δεν μπορούσε, εκ των πραγμάτων, να δικαστεί χθες. Βασική αιτία ήταν η απόχη των δικηγόρων, την οποία και επικαλέστηκαν οι δικηγόροι των συνδικαλιστών.

Αρχικά, η συζήτηση της αίτησης του δήμου είχε προσδιοριστεί για το Σάββατο το απόγευμα, ωστόσο, όταν δεν έγινε δεκτό το αίτημα αναβολής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι δικηγόροι των συνδικαλιστών υπέβαλαν αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κωνσταντίνας Παλούδη.

Η συζήτηση της αίτησης είχε προσδιοριστεί για χθες το πρωί, ωστόσο, για λόγους ευθιξίας, η κυρία Παλούδη υπέβαλε δήλωση αποχής, η οποία απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Και κάπου εκεί άρχισε η παρωδία… Συγκροτήθηκε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο προκειμένου να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της κυρίας Παλούδη, εκεί οι συνήγοροι των συνδικαλιστών υπέβαλαν νέο αίτημα αναβολής, το οποίο απορρίφθηκε, και τότε οι δικηγόροι της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέθεσαν αίτημα εξαίρεσης όλης της έδρας!

Το δικαστήριο τους ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο είναι δικονομικά αδύνατο και αποσύρθηκε υπό τα συνθήματα των συνδικαλιστών που είχαν κατακλύσει τη δικαστική αίθουσα του κτιρίου 13 στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

«Είστε δικαστές όλου του λαού και όχι του ΔΝΤ» τους φώναζαν.

Τελικά, χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες προκειμένου η κυρία Παλούδη να ανέβει ξανά στην έδρα, συνοδεία δύο ειδικών φρουρών που στέκονταν πίσω της (!), προκειμένου τελικά να αναβάλει την υπόθεση για ένα 24ωρο. Επί της ουσίας, πάντως, ακόμα και αν δικαστεί σήμερα η αγωγή, όποια απόφαση ληφθεί θα έχει πρακτική ισχύ για λίγες ώρες, αφού ο δήμος ζητά να κριθούν παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων μέχρι και σήμερα.

Και νέα παρέμβαση Ράικου

Και τέταρτη προκαταρκτική εξέταση για το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια διέταξε χθες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου. Επειτα από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, η προϊσταμένη έδωσε εντολή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι απειλές των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ για καταλήψεις κτιρίων κ.τ.λ. είναι υπαρκτές. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για διάπραξη αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.

Βάσω Παλαιού


Κατάληψη και του Αρειου Πάγου από τους δικαστικούς

Πρωτόγνωρες ημέρες ζει η ελληνική Δικαιοσύνη, με δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους να βρίσκονται επί ποδός!

Με το «καλημέρα» της εβδομάδας, οι δικαστικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν την εξαγγελία τους για καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και δικαστικών μεγάρων, αρχίζοντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, από τις 7.00 π.μ. έως τις 10.00 π.μ. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκονται στο Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Την ίδια στιγμή, αποφάσισαν να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, όπως και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι επιπλέον αποφάσισαν και 24ωρη απεργία για την Παρασκευή.

Από χθες τέθηκε σε ισχύ και η απόφαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τρίωρες στάσεις εργασίας, με τους δικαστικούς λειτουργούς να κατεβαίνουν από τις έδρες από τις 12 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου στις 3 μ.μ.

Ταυτόχρονα, οι δικηγόροι συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους έως και την Τετάρτη, ενώ η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδριάζει εκ νέου το Σάββατο, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.

Σημειώνεται ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι αντιδρούν έντονα τις τελευταίες ημέρες για την προωθούμενη εργασιακή εφεδρεία, η οποία θα τους πλήξει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Εφετείου Μυτιλήνης, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα. Σε αυτό υπήρχαν τέσσερις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι, φοβούμενοι ότι θα τους πλήξει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, αποφάσισαν να βγουν στην σύνταξη. Ετσι έμεινε να υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια. Προκειμένου λοιπόν να εκδικάζονται οι υποθέσεις, έγινε αναγκαστική μετάθεση μιας γραμματέως από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης! Αυτό το γεγονός, όπως επισημαίνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, είναι ενδεικτικό της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη Δικαιοσύνη.

Βάσω Παλαιού


Οι απεργίες διαλύουν τον εισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών

Παραλύει ο εισπρακτικός μηχανισμός της χώρας από τις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών και στις ευρύτερες υπηρεσίες του, που προκαλεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εφοριακοί, τελωνειακοί, εργαζόμενοι στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο ΚΕΠΥΟ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν κατεβάσει ρολά, με αποτέλεσμα να προκαλείται εμπλοκή στο σύστημα συλλογής εσόδων, σε μια περίοδο που η κατάσταση της ρευστότητας του Δημοσίου είναι κυριολεκτικά οριακή.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να σπάσει την απεργία των τελωνειακών, έσπευσε να προχωρήσει στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων αμέσως μόλις ξεκίνησε η 48ωρη απεργία του κλάδου την περασμένη Παρασκευή. Η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική το Σάββατο από τη Δικαιοσύνη, αλλά η απάντηση των τελωνειακών ήταν άμεση. Κήρυξαν 24ωρη απεργία για χθες και νέα 24ωρη απεργία για σήμερα, με διαφορετικά αιτήματα την κάθε μέρα. Για χθες επικαλέστηκαν το αίτημα της πρόσληψης των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στον κλάδο τους και για σήμερα το διπλό χαράτσι στα εισοδήματα του 2012 μέσω της παρακράτησης της έκτακτης εισφοράς από τους μισθούς. Ετσι, πέτυχαν να αποφύγουν την κλήση του εισαγγελέα και τον κίνδυνο να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, και να κρατήσουν κλειστά τα τελωνεία για μια βδομάδα, αν προσθέσουμε και τη 48ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Ιδια κατάσταση όμως και στο υπουργείο Οικονομικών, αφού οι εργαζόμενοι του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας συνεχίζουν τις καθημερινές καταλήψεις, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό από την περασμένη Τετάρτη. Αποτέλεσμα είναι να μη λειτουργούν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε πρόβλημα και με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες τελικά ολοκληρώθηκαν στο κτίριο της αντιπροεδρίας που βρίσκεται στην οδό Ζαλοκώστα.

Το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν προστεθούν στους παραπάνω απεργούς και οι συνάδελφοί τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εκεί δηλαδή όπου χτυπά η καρδιά του υπουργείου Οικονομικών. Η αποστολή των περίπου 2.000.000 ειδοποιητηρίων της έκτακτης εισφοράς όπως είναι λογικό θα καθυστερήσει, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις και στις εισπράξεις.

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2012 βρίσκεται στον αέρα, αφού οι διαδοχικές απεργίες και οι καταλήψεις πάνε πίσω τον αρχικό σχεδιασμό να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες των εφοριακών. Ετσι, συμπληρώνεται το σκηνικό χάους στις οικονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ