Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Και «εμπλοκή» του Ηλ. Κλη στην παραλαβή του αρχείου

Την ίδια ώρα που δεν βγαίνει άκρη σχετικά με το πόσα στικάκια κυκλοφορούν και πότε αντιγράφηκαν από το CD που παρέδωσαν οι Γάλλοι στην ελληνική κυβέρνηση, νέο θρίλερ δημιουργεί το ερώτημα τελικά ποιος Ελληνας διπλωμάτης το παρέλαβε. Ηταν ο συνταξιούχος πρέσβης Ηλίας Κλης ή ο νυν πρέσβης μας στο Παρίσι Κώστας Χαλαστάνης; Ο προβληματισμός γεννήθηκε εξαιτίας δύο ενόρκων καταθέσεων που εμπλέκουν τον κ. Κλη στην ιστορία. Η πρώτη έγινε από το στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεόδωρο Φλωράτο και η δεύτερη από τον στενό συνεργάτη του κ. Βενιζέλου και πρώην γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, που αναφέρουν τον συνταξιούχο πρέσβη στην υπόθεση παραλαβής του CD. Στην ένορκη κατάθεσή του το στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεόδωρος Φλωράτος, που μαζί με άλλα δύο στελέχη παρέλαβε επισήμως στις 20 Δεκεμβρίου του 2012 το νέο αντίγραφο του CD με τη «λίστα Λαγκάρντ», κατέθεσε ότι «στο αρμόδιο γραφείο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον Ελληνα πρέσβη κ. Κλη».

Ο κ. Πλασκοβίτης, από τη μεριά του, φέρεται να υποστήριξε ότι «περί τα μέσα του φθινοπώρου του 2010» ο κ. Παπακωνσταντίνου τον ενημέρωσε ότι η Κ. Λαγκάρντ θα έδινε λίστα με Ελληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα και του ζήτησε να κάνει τις συνεννοήσεις με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών για να έρθει το αρχείο αυτό στην Αθήνα. Οπως λέει, «έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και συμφωνήσαμε να παραδοθεί το αρχείο σε διπλωματικό υπάλληλο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Κατόπιν συνεννόησης με τον εκεί πρέσβη κ. Κλη, το αρχείο παρεδόθη στην ελληνική πρεσβεία και μεταφέρθηκε στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου με διπλωματικό σάκο».

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου αναφέρεται ότι ο κ. Κλης είναι πλέον σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του ΣΕΒ και «πρόσφατα εκπροσώπησε τον κ. Σαμαρά σε συνάντηση με αντικείμενο πολιτιστικά θέματα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας».

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον κ. Κλη, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «τον Σεπτέμβριο του 2010, πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία ήταν ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, καθήκοντα τα οποία συνεχίζει να ασκεί. Με αφορμή δημοσιεύματα, σημειώνεται ότι ο πρέσβης ε.τ. Ηλίας Κλης διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία την περίοδο 1998-2002».

N.E.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ