Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Και εξτρά δεσμά!

Το επόμενο στάδιο ολοκληρωτικής μετατροπής της χώρας μας σε προτεκτοράτο έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς το Βερολίνο απαιτεί τη συμφωνία ενός τρίτου Μνημονίου, με το οποίο θα περνάει ο έλεγχος του ελληνικού Προϋπολογισμού αποκλειστικά και μόνο στα χέρια ξένων τεχνοκρατών, που θα «συνδράμουν» στη συλλογή των φορολογικών εσόδων, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Το θέμα ήρθε στο φως μέσα από δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο τα νέα μέτρα «θα ξεπερνούν τον έως τώρα διεθνή έλεγχο» στην εκτέλεση του ελληνικού Προϋπολογισμού, ενώ θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ρήτρα για αυτόματες και οριζόντιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η εφημερίδα επικαλείται γνώση αντιγράφου του σχετικού σχεδίου και αξιωματούχους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρόταση έχει τη στήριξη τόσο της Γαλλίας όσο και της Κομισιόν, ενώ μόνο το ΔΝΤ φαίνεται να είναι επιφυλακτικό.

Το δημοσίευμα ανακαλεί μνήμες από το παρελθόν, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 1898 επί Τρικούπη και στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ), που αποφάσιζε έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ακόμα και για μετακινήσεις τμηματαρχών στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός από την πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών, στη σελίδα που έχει επικεφαλίδα «αυξημένοι μηχανισμοί διακυβέρνησης και ελέγχου» αναφέρεται επίσης η μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων (σ.σ.: πρωτογενών) του ελληνικού Προϋπολογισμού σε έναν «λογαριασμό διαχείρισης» (trust account) που θα ελέγχεται διεθνώς και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αυτές προφανώς θα είναι οι επιπλέον δεσμεύσεις που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας προκειμένου να της δοθούν διετής παράταση, αλλά και ένα νέο δάνειο ύψους 16-18 δισ. ευρώ. Στα προσχέδια των Μνημονίων που έχουν στην κατοχή τους οι «Financial Times» σημειώνεται ότι η επιμήκυνση των δύο ετών θα δοθεί για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μέτρων λιτότητας εν μέσω μίας βαθύτερης οικονομικής ύφεσης. Αντί για μειώσεις ύψους 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, το αναθεωρημένο σχέδιο απαιτεί μέτρα λιτότητας που ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ. Με ένα ξεχωριστό σχέδιο Μνημονίου περιορίζονται περισσότερο από το μισό οι προβλέψεις για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο προβλέπονταν έσοδα 19 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2015. Με το νέο πρόγραμμα η εκτίμηση αυτή περιορίζεται στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ γίνεται πρόβλεψη για έσοδα 11,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. Μόλις υπογραφούν οι όροι της συμφωνίας από την Αθήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η συζήτηση θα επιστρέψει και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίσουν για την πρόσθετη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου προγράμματος.

Ωστόσο, το δημοσίευμα προσθέτει ότι άλλοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι η πρόταση έχει πολιτικά κίνητρα. «Ολα αυτά αφορούν την πολιτική» δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχουν καλοί οικονομικοί λόγοι για αυτό. Ολα αυτά τα χρειάζεται (το Βερολίνο) πολιτικά».

Και ήδη οι Γερμανοί πολιτικοί φαίνεται ότι αρχίζουν να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να πετύχουν τους όρους που θέλουν. Ο αρμόδιος για δημοσιονομικά θέματα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Βιλς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα τρίτο πακέτο στήριξης, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα το στηρίξει.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ