Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Και… φάρμακα δυναμίτες!

Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στην παρασκευή φαρμάκων είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν «σταθερά» αντισώματα, ώστε να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να μεταβάλλονται.

Ωστόσο, επιστήμονες στην Αυστραλία κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, δημιουργώντας ειδικούς τύπους μεταλλάξεων, που αυξάνουν τη σταθερότητα στα μόρια των αντισωμάτων.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Antibody Engineering Laboratory του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan στο Σίδνεϊ, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «Proceedings of the Academy of Sciences».

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ερευνητές που εργάζονται στον τομέα της παρασκευής φαρμάκων δηλώνουν ότι το 30%- 50% των σκευασμάτων που βασίζονται σε αντισώματα καθυστερούν να παρασκευαστούν, επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι εταιρίες και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

Τα αντισώματα παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να προστατεύσουν τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς, ενώ τα είδη τους μπορεί να αγγίξουν σε αριθμό ακόμη και τα 100.000.000 σε έναν μόνο οργανισμό. Διαθέτουν σταθερά και μεταβλητά μέρη, με τα τελευταία να καθορίζουν την ικανότητα δέσμευσης των μορίων. Το σχήμα και η μεταβλητή περιοχή πρέπει να ταιριάζουν ακριβώς με το αντιγόνο, ή αλλιώς τον «εισβολέα» του οργανισμού, με τον ίδιο τρόπο που ένα κλειδί ταιριάζει σε μια κλειδαριά.

Ωστόσο, η διαρκής μεταβλητότητα της δομής των αντισωμάτων έχει ως συνέπεια την ύπαρξη διαφορετικών επιπέδων σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν αντισώματα με μεγάλη ικανότητα δέσμευσης σε συγκεκριμένα αντιγόνα, αλλά ταυτοχρόνως και με μεγάλη μεταβλητότητα. «Μέχρι σήμερα το ζήτημα της μεταβλητότητας των αντισωμάτων αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, γεγονός που στην πραγματικότητα δεν λύνει το πρόβλημα» είπε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Daniel Christ.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ