Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Και η διαθεσιμότητα «τινάζει» στον αέρα το ταμείο του ΟΑΕΔ!

Σοβαρό ταμειακό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΔ, λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της ανάληψης της υποχρέωσης χορήγησης επιδομάτων ανεργίας σε περίπου 4.000 δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αναμένεται να απολυθούν έως το καλοκαίρι. Η επιβάρυνση για τον οργανισμό είναι πολύ μεγάλη και η διοίκησή του ετοιμάζεται να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών πρόσθετο κονδύλι ύψους 250.000.000 ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες. Σε διαφορετική περίπτωση τίθενται υπό αμφισβήτηση η καταβολή τόσο του συνόλου των επιδομάτων ανεργίας για τους 157.921 επιδοτούμενους ανέργους του οργανισμού όσο και η συνέχιση στήριξης διάφορων προγραμμάτων ανεργίας, για τα οποία ο ΟΑΕΔ χρησιμοποιεί, εκτός από την κρατική χρηματοδότηση, και ίδιους πόρους.

Ειδικά οι 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να κοστίσουν έως το τέλος του έτους περίπου 25.000.000 ευρώ, γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί στην κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού.

Επίσης, από τη μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, που αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα στράτευσης που χορηγεί ο οργανισμός, αλλά και από τη μείωση της εισφοράς για τις συμπληρωματικές παροχές μητρότητας, υπολογίζεται ότι οι απώλειες θα φτάσουν τα 650.000.000 ευρώ έως τα τέλη του 2015. Αυτό το τεράστιο άνοιγμα που εμφανίζει ξαφνικά ο προϋπολογισμός του οργανισμού δεν μπορεί να καλυφθεί, εάν δεν υπάρξουν άλλοι, επιπλέον πόροι χρηματοδότησης. Μάλιστα, τα στελέχη του ΟΑΕΔ εκτιμούν ότι ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος σε όσους απομακρυνθούν από το Δημόσιο το κονδύλι αναμένεται να είναι τελικά σημαντικά υψηλότερο. Το γεγονός ότι αυξάνεται διαρκώς ο πιθανός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που ετοιμάζονται να δουν την έξοδο από την εργασία τους αυξάνει αντίστοιχα και τον προβληματισμό στον οργανισμό, καθώς θα μεγαλώσει ο αριθμός των ανέργων αυτής της κατηγορίας, που θα χρειαστούν με τη σειρά τους, επιδότηση. Επίσης, οι άνεργοι που προκύπτουν από τον δημόσιο τομέα έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της ασφάλισης, μια και δεν έχει προβλεφθεί να υπάρξει το ανάλογο νομικό πλαίσιο. Ακόμα η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει ξεκαθαρίσει πού θα ασφαλίζονται οι άνεργοι που θα προέλθουν από το Δημόσιο. «Δημιουργεί αδιέξοδο να λαμβάνουν αποφάσεις οι πολιτικοί μας προϊστάμενοι χωρίς να μας ρωτούν για τις συνέπειες και τελικά να έρχεται σε εμάς ο… λογαριασμός» σχολίαζαν δεικτικά κορυφαία στελέχη του ΟΑΕΔ, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Ο ΟΑΕΔ χάνει επίσης πολύ μεγάλα κονδύλια από τη μη καταβολή των κεφαλαίων που έχουν εισπραχθεί από τους ειδικούς λογαριασμούς υπέρ ανεργίας. Μόνο ο ΟΑΕΕ έχει κάνει χρήση των κονδυλίων του συγκεκριμένου ειδικού λογαριασμού, που θεσπίστηκε το 2011 και στον οποίο εισφέρουν με 10 ευρώ τον μήνα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα οποία ανέρχονται συνολικά περίπου στα 200.000.000 ευρώ. Αλλωστε για το θέμα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, μετά τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που έχει καταθέσει το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Εργασίας, για να καλύψει τυχόν ευθύνες του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, που αξιοποίησε τα κονδύλια αυτά για την καταβολή των συντάξεων, πέρασε τροπολογία με την οποία απαλλάσσει τα μέλη του Δ.Σ. από τυχόν άσκηση ποινικών διώξεων για το θέμα. Επίσης, αφού παραδέχεται ότι τα κεφάλαια αξιοποιήθηκαν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται για άλλους σκοπούς, το υπουργείο Εργασίας δίνει στον ΟΑΕΕ τη δυνατότητα να τα αποδώσει στον ΟΑΕΔ σε βάθος δεκαπενταετίας, δηλαδή έως τα τέλη του 2029. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ θα λαμβάνει κάθε χρόνο ένα πολύ μικρό μέρος (5% έως 10%) του συνόλου των κεφαλαίων που του ανήκουν, κάτι που επίσης διογκώνει τη μαύρη τρύπα στα ταμεία του. Ηδη η ΓΣΕΒΕΕ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έχουν χαθεί άλλα 50.000.000 ευρώ, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες για να καλυφθούν ανάγκες της επαγγελματικής εστίας, που επίσης άπτεται της αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ.

Η ειδική εισφορά και το χρέος του ΙΚΑ

Ιδια κατάσταση όμως επικρατεί και με τα κονδύλια που έχουν συγκεντρωθεί από την εισφορά υπέρ ανεργίας, την οποία καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του οργανισμού, υπολογίζεται ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 600.000.000 ευρώ από την ειδική εισφορά 2% υπέρ ανεργίας που έχει επιβληθεί σε περίπου 800.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2011 και μετά. Πρόκειται για ένα κονδύλι που είναι σταθερό, καθώς, παρά τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, η εισφορά παρακρατείται κανονικά. Η ειδική εισφορά επιβάλλεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών, αλλά και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων για όλους τους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους που εργάζονται στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, καθώς και στους υπαλλήλους όλων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και των ΝΠΙΔ, που δεν έχουν ασφαλιστεί στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Ο ΟΑΕΔ προσπαθεί να πετύχει να του αποδοθούν όσο γίνεται περισσότερα από τα κονδύλια αυτά, που το ΓΛΚ επίσης αξιοποιεί για να καλύψει άλλες ανάγκες, όπως π.χ. καταβολή συντάξεων στον δημόσιο τομέα.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το χρέος που έχει δημιουργήσει το ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, το οποίο υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία που έχει προκύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός αλληλόχρεου λογαριασμού, από τον οποίο θα αφαιρούνται, λογιστικά, τα ποσά που οφείλονται για να μπορεί να υλοποιεί ο οργανισμός προγράμματα απασχόλησης, για τα οποία επιβαρύνεται το ΙΚΑ με την ασφάλιση των ανέργων που συμμετέχουν σε αυτά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ