Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Και η πρώτη κατοικία στο απόσπασμα

Ακίνητα και πρώτες κατοικίες, αυτοκίνητα, μισθούς, ενοίκια και καταθέσεις βάζει στο στόχαστρο η εφορία, ξεκινώντας ήδη τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σε όσους χρωστάνε ποσά πάνω από 3.000 ευρώ στο Δημόσιο. Από τον περασμένο Αύγουστο παρατηρείται έκρηξη στα ληξιπρόθεσμα χρέη των «μικρών», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αυξάνει τις πιέσεις χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει λίστα με 78.000 οφειλέτες (την οποία αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 10-06-2012) οι οποίοι μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο της εφορίας.

Οι κατασχέσεις έχουν ξεκινήσει από την Εκάλη, την Κηφισιά, το Μαρούσι και το Ψυχικό, την Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι. Σειρά θα πάρει το κέντρο της Αθήνας (ειδικά το Κολωνάκι) και ακολούθως θα μπει στο στόχαστρο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα. Οπου γίνονται κατασχέσεις ακινήτων θα ακολουθούν άμεσα οι πλειστηριασμοί, ενώ το υπουργείο Οικονομικών όπου βρίσκει ενοίκια θα τα εισπράττει για λογαριασμό του. Ειδικά συνεργεία των εφοριών ασχολούνται με τις κατασχέσεις των Ι.Χ., τα οποία συγκεντρώνονται σε μάντρες προτού βγουν σε πλειστηριασμό.

Μόνο στην εφορία της Κηφισιάς εντοπίστηκαν 4.476 οφειλέτες του Δημοσίου που εισπράττουν ενοίκια αλλά και 1.203 ιδιοκτήτες Ι.Χ. με ανοιχτά χρέη προς το Δημόσιο. Στα νότια προάστια η εφορία της Γλυφάδας έχει ήδη κατασχέσει 11 πολυτελέστατα σπίτια, τα οποία σύντομα θα βγουν «στο σφυρί», ενώ στο στόχαστρο θα μπουν και 4.074 οφειλέτες που εισπράττουν ενοίκιο και 1.203 ιδιοκτήτες ακριβών Ι.Χ. με σημαντικά ληξιπρόθεσμα χρέη.

Εντύπωση προκαλεί και η περίπτωση της Παλλήνης που «φιλοξενεί» τους περισσότερους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εάν δεν ρυθμιστούν οι οφειλές τους τότε θα κατασχεθούν 1.646 αυτοκίνητα στην περιοχή, ενώ 6.589 φορολογούμενοι θα χάσουν το ενοίκιο που εισπράττουν!

Σε δύο εφορίες στον Πειραιά υπάρχουν τα στοιχεία από 1.698 ιδιοκτήτες ακινήτων που αρνούνται να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με το Δημόσιο αν και εισπράττουν ενοίκια, όπως επίσης και άλλοι 593 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ακριβά αυτοκίνητα τα οποία μπορούν να κατασχεθούν.

Στην Κηφισιά έχουν κατασχεθεί 14 βίλες που σύντομα θα βγουν σε πλειστηριασμό. Στο Μαρούσι έχουν κατασχεθεί 19 ακίνητα, στο Χαλάνδρι 9 σπίτια, στον Πειραιά 26 κατοικίες και άλλα 100 περίπου ακίνητα σε όλη την Αθήνα. Επίσης η εφορία μεγάλων επιχειρήσεων έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο 42 ακίνητα τα οποία θα πωληθούν… «όπως όπως»!

Ηδη, μεγάλη εφορία της Αττικής έχει προγραμματίσει για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου τον πλειστηριασμό διαμερισμάτων, αποθηκών και οικοπέδων δύο οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη την περίοδο 2002-2011 ύψους 31.610 ευρώ ο ένας και 663.985 ευρώ ο άλλος. Ο πρώτος είναι μισθωτός που χρωστάει φόρο εισοδήματος, ΕΤΑΚ για το ακίνητο, πρόστιμα της πολεοδομίας για αυθαίρετη δόμηση, ακόμα και κλήσεις της τροχαίας. Ο δεύτερος οφειλέτης είναι διαχειριστής εμπορικής εταιρίας και χρωστά από το 2012 φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις στα βιβλία του, φόρους από περαίωση εκκρεμών υποθέσεων, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης του 2011.

Παράλληλα εντοπίστηκαν και 18.474 οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη έως και 3.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα γίνουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά οι εφορίες θα πρέπει να δεσμεύσουν το 25% των μισθών ή συντάξεων που λαμβάνουν οι οφειλέτες εφόσον οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Το υπουργείο ζητά ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους, ακόμη κι αν αυτά τελούν υπό αναστολή, καθώς επίσης και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου


Παγώνουν (;) οι πλειστηριασμοί για τα χρέη προς τις τράπεζες

Στο μαρτύριο της σταγόνας υποβάλλει χιλιάδες δανειολήπτες η κυβέρνηση μην ξεκαθαρίζοντας τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, που έχουν παγώσει νομοθετικά μέχρι το τέλος του 2012 και αφορούν τα χρέη προς τις τράπεζες.

Τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξαν χθες ότι δεν είναι λύση οι μαζικοί πλειστηριασμοί, προαναγγέλλοντας εμμέσως παράταση του παγώματος και το 2013.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, «η κυβέρνηση δεν εξετάζει καμία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τα χρέη των πολιτών προς τις τράπεζες», ενώ για το θέμα των πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, δεν θα ωφελούσαν τις τράπεζες μαζικοί πλειστηριασμοί, ενώ υπάρχουν μηχανισμοί για να προστατευτεί το σπίτι του Ελληνα».

Χθες πάντως στη Βουλή πέντε βουλευτές της Ν.Δ .(Γ. Βλάχος, Γ. Κασαπίδης, Γ. Κοντογιάννης, Γ. Μιχελάκης και Θ. Σολδάτος) κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με το αν η κυβέρνηση σκέπτεται την κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται το απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών στην ελληνική αγορά ξεπερνά τα 200.000 σπίτια, με την αγορά να είναι σχεδόν νεκρή. Εάν στην αγορά «πέσουν» άλλα 50.000 ή 100.000 ακίνητα κάθε είδους, δεν θα υπάρχει επιστροφή, λένε οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ