Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Και κρούσματα (!) αισχροκέρδειας

Ελέγχους ζητά ο εισαγγελέας. Καταγγελίες πολιτών για απότομη αύξηση στην τιμή της βενζίνης.

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας στα καύσιμα, στα τρόφιμα και σε άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με έγγραφό του. Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας ζητεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (το έγγραφο κοινοποιείται και στην Οικονομική Αστυνομία), εν όψει της εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών και προκειμένου να προληφθούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζαγοραίος ζητεί να ενημερώνεται άμεσα και εγγράφως η Εισαγγελία για την ύπαρξη τέτοιων περιπτώσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες, από προχθές το βράδυ αυξήθηκε απότομα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, καθώς από 1,51-1,52 ευρώ εκτοξεύτηκε σε 1,59-1,60 ευρώ σε αρκετά πρατήρια. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν πολλοί πολίτες, αρκετοί πρατηριούχοι δεν δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και ζητούν να πληρώνονται με μετρητά. Η δικαιολογία που επικαλούνται είναι ότι δήθεν τα διυλιστήρια τους ζητούν να πληρώνονται με μετρητά, κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά.

Με ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή γνωστοποιεί ότι δεν έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα ούτε περιστατικά υπερτιμολογήσεων, πέρα από ορισμένα προβλήματα εφοδιασμού περιορισμένης έκτασης που οφείλονταν σε πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, τα οποία επιλύθηκαν. Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι έχει ζητήσει εντατικοποίηση των τιμοληψιών για επιλεγμένα αγαθά. Οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Βάσω Παλαιού

Ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι οι ξένοι τουρίστες

 Μεσημέρι Δευτέρας και έξω από την πλαϊνή είσοδο της Αεροπαγίτου έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα ανθρώπινο «κορδόνι» από τουρίστες που περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους, για να μπουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. «Διαβασμένοι» οι περισσότεροι -κυρίως οι επισκέπτες από την Ευρώπη-, έφτασαν στην Ελλάδα έχοντας μαζί τους αρκετά μετρητά, για να περάσουν τις διακοπές τους χωρίς… παρατράγουδα. Οπως λένε στη «δημοκρατία», πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη χώρα μας, είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση, ενώ τα τουριστικά πρακτορεία τούς είχαν συστήσει να έχουν μαζί τους χρήματα, εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι τουρίστες αντιμετωπίζουν με συμπάθεια το ελληνικό δράμα, ζητούν περισσότερο διάλογο με τους Ευρωπαίους, ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, ενώ όσοι έχουν ξεμείνει από μετρητά δεν ανησυχούν, καθώς η τραπεζική «καραντίνα» με την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου δεν ισχύει γι’ αυτούς. Δεν είναι όμως όλοι οι ξένοι επισκέπτες ενημερωμένοι για τις εξελίξεις. «Εχουμε πάρει χρήματα μαζί μας, αλλά δεν μας είπαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες» λέει η Κάτια Κάμπος από την Κολομβία. Οταν η αδερφή της, που κάθεται δίπλα, ακούει για capital controls, αναρωτιέται με έκπληξη: «Τι; Σαν την Αργεντινή;»

Λιβ Γκγιεμς
(Νορβηγία)
«Είχαμε ειδοποιηθεί πριν φύγουμε από την πατρίδα μας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και ήρθαμε εδώ προετοιμασμένοι. Ολα τα ΜΜΕ στη Νορβηγία αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Εμείς φέραμε παραπάνω λεφτά και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε αναλήψεις. Εχετε μια πανέμορφη χώρα και είναι κρίμα που οι πολίτες ταλαιπωρούνται τόσο πολύ από την οικονομική κρίση. Δεν είναι καλή λύση το δημοψήφισμα».

Κολίνα
(Βέλγιο)
«Ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στην Ελλάδα. Εγώ “σηκώνω” χρήματα από την κάρτα μου, αλλά, από ό,τι άκουσα, οι τουρίστες δεν θα έχουν πρόβλημα με τις συναλλαγές στα μηχανήματα. Δεν ξέρω αν είναι σωστή η απόφαση για την Ελλάδα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και να βγει από το ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι είναι πολύ αυστηροί με την Ελλάδα, αλλά οι συζητήσεις για τη συμφωνία θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά και να καταλήξουν σε αποτέλεσμα».

Ελένη
(ομογενής Ν. Υόρκη)

«Προχθές το βράδυ αντιμετώπισα ένα μικρό πρόβλημα όταν πήγα να βγάλω χρήματα, αλλά στη συνέχεια αποκαταστάθηκε. Ερχομαι κάθε χρόνο στην Ελλάδα και με πληγώνει που η χώρα μας έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Μέχρι να χτυπήσει η κρίση την Ελλάδα, δεν συναντούσα πουθενά Ελληνα να ζητιανεύει. Τώρα, δυστυχώς, συναντώ. Ολοι μας έχουμε στενοχωρηθεί με αυτή την κατάσταση και, όταν επιστρέφω στη Νέα Υόρκη, όπου ζω, η σκέψη μου είναι πάντα στους Ελληνες».

Ξενοδόχοι: Ανήσυχοι κυρίως για ελλείψεις!

Οι ξένοι τουρίστες συνεχίζουν ήσυχοι τις διακοπές τους, γνωρίζοντας πια ότι μπορούν να σηκώσουν όσα χρήματα θέλουν από τα ΑΤΜ, ενώ οι (λιγοστοί) Ελληνες που είχαν ήδη κλείσει δωμάτια σπεύδουν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων τρέμουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες των ευρωπαϊκών χωρών και προσπαθούν να βρουν λύσεις σε μια σειρά δύσκολων «γρίφων», όπως η τροφοδοσία των ξενοδοχείων και η καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού.
«Στο μέτωπο του εισερχόμενου τουρισμού δεν υπάρχουν έως τώρα σοβαρά προβλήματα. Η εξαίρεση των ξένων επισκεπτών από τους περιορισμούς στα ΑΤΜ βοήθησε πολύ. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τι θα… ξημερώσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης.

Φοβισμένοι

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής των capitals controls στις τράπεζες «πάγωσε» την τουριστική αγορά και βρήκε τους ξενοδόχους ανήσυχους και φοβισμένους για το αύριο. «Για προορισμούς όπως το Πήλιο οι περιορισμοί στις αναλήψεις ήταν η χαριστική βολή. Στους Ελληνες τουρίστες, οι ακυρώσεις πλησιάζουν ήδη το 50%» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.
Σε δημοφιλείς προορισμούς, που «δουλεύουν» κυρίως με ξένους επισκέπτες, όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη, το Ηράκλειο και η Χαλκιδική, οι ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων αγωνιούν περισσότερο για πρακτικά ζητήματα, όπως τυχόν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και ανταλλακτικά. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) Παναγιώτης Τοκούζης μιλάει για «μια σεζόν που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και εξελίσσεται με τον χειρότερο τρόπο για τον κλάδο».

Γερ. Κόντος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ