Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Και «κυνηγούς κεφαλών» ζητά τώρα η τρόικα

Εντολή στο υπουργείο Οικονομικών έδωσε η τρόικα, προκειμένου να προσλάβει άμεσα 200 «κυνηγούς κεφαλών» που θα εισπράττουν φόρους για λογαριασμό των εφοριών. Η εντολή ήρθε μέσα από την έκθεση της τρόικας, που φωτογραφίζει τον σμπαραλιασμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμός του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν:

-Να επιταχυνθεί η εξωτερική πρόσληψη των επιπλέον 200 νέων ελεγκτών, ώστε να διασφαλιστεί η εκπλήρωση της δεσμευτικής υποχρέωσης που έχει αναληφθεί για το τέλος Μαρτίου.

-Να αυξηθεί ο αριθμός των εξωτερικά προσλαμβανόμενων ελεγκτών εντός του πλαισίου των περιορισμών που ισχύουν για το σύνολο της κυβέρνησης ως προς την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και τις προσλήψεις (αναφέρεται επί λέξει: την περίοδο 2013-2014 θα χρειαστούν επιπλέον 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές ετησίως – μάλιστα, ευκταίο θα ήταν πολλοί από αυτούς να διαθέτουν πτυχίο νομικής).

Οι ιδιώτες… κυνηγοί κεφαλών θα αναλάβουν τον εντοπισμό και την πλήρη καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών του Δημοσίου. Οι δικηγόροι και οι ελεγκτές, που θα προσληφθούν με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα ασχοληθούν ειδικότερα με την πλήρη εξακρίβωση των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακούν και στο κομμάτι της είσπραξης των οφειλών, προετοιμάζοντας τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων (ειδοποιήσεις για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ή για κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, μισθών κ.λπ.). Οι ιδιώτες θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των ποσών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα ταμεία του Δημοσίου.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα υπόκεινται στην ίδια διαδικασία πιέσεων που υφίστανται οι πολίτες και από τις εισπρακτικές εταιρίες για λογαριασμό των τραπεζών. Οι φοροεισπράκτορες θα απειλούν τους φορολογουμένους ότι, εάν δεν διευθετήσουν τις όφειλες τους, θα χάσουν το σπίτι ή θα κατασχεθεί ο μισθός τους. Για κάθε κατάσχεση που θα κάνουν τα ιδιωτικά γραφεία θα παίρνουν και τα παχυλά ποσοστά τους για τα έσοδα που έφεραν στα δημόσια ταμεία.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση που τους δίνει υπεραρμοδιότητες ψηφίστηκε το 2011, επί υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ήταν και ο αρχικός εμπνευστής του σχεδίου πρόσληψης «κυνηγών κεφαλών».

Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του έργου των εφοριών. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε όταν εμφανίστηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις από τα μέτρα του Μνημονίου, όπως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τμημάτων εφοριών, οι επαχθείς ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και η εργασιακή εφεδρεία. Ειδικά τα τρία τελευταία από τα προαναφερθέντα μέτρα του Μνημονίου έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του βαθμού απόδοσης εφοριών, τελωνείων, του ΣΔΟΕ και ελεγκτικών κέντρων!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ