Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Και μη Ελληνες το γένος στις Στρατιωτικές Σχολές

Την πόρτα των Στρατιωτικών Σχολών και σε αλλοδαπούς κρατάει ανοιχτή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά απαλείφει από τη σχετική προκήρυξη την προϋπόθεση που ήθελε όλους τους υποψηφίους για φοίτηση στις παραγωγικές Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ), δηλαδή τους μελλοντικούς αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, να είναι Ελληνες το γένος.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι όσοι γίνουν δεκτοί και στο νέο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 στις Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων δεν απαιτείται να είναι Eλληνες το γένος, αρκεί να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων. Πρόκειται για μία απόφαση με απροσδιόριστες συνέπειες, τόσο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ομοιογένεια όσο και τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με δεδομένο ότι η απαλοιφή της προϋπόθεσης του γένους από την εγκύκλιο που αφορούσε την προκήρυξη των Στρατιωτικών Σχολών έγινε για πρώτη φορά κατά το περυσινό ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, κατόπιν σχετικής απόφασης του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, αναμένεται ότι οι πρώτοι αλλοδαποί ανθυπολοχαγοί, σημαιοφόροι και ανθυποσμηναγοί θα αρχίσουν να εντάσσονται στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε τρία χρόνια.

Την ίδια ώρα το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μετά τις συγχωνεύσεις που προχωράει σε μονάδες για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, προχωράει στην αναδιοργάνωση και των Κέντρων Νεοσυλλέκτων. Η προσπάθεια γίνεται αθόρυβα και ο στόχος είναι έως τον προσεχή Ιούνιο να έχει γίνει μία καθαρή καταγραφή όλων των μονάδων, μικρότερων και μεγαλύτερων, με παράλληλη επισήμανση του κόστους λειτουργίας τους και του κέρδους από το κλείσιμο και τη συγχώνευση πολλών εξ αυτών (όπως π.χ. των Μονάδων Επιστρατεύσεως).

Ο σκοπός δεν είναι άλλος από τον περιορισμό του τεράστιου κόστους (κατ’ επιταγήν και της τρόικας), αλλά και η ενίσχυση των προκεχωρημένων μονάδων, ιδιαίτερα στον Εβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 14 Κέντρα Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν σήμερα για τον Στρατό Ξηράς, η ηγεσία του ΓΕΣ θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραμείνουν περισσότερα από 10 ή το πολύ 11 και πιο συγκεκριμένα σε Μεσολόγγι, Λαμία, Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο, Θήβα, Αυλώνα και Μαυροδένδρι.


Κατάθεση δικαιολογητικών έως τις 30 Μαρτίου

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθούν οι υποψήφιοι στις Στρατιωτικές Σχολές για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, ενώ ο αριθμός των θέσεων θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα κατόπιν συνεννόησης με το συναρμόδιο υπουργείο Παιδείας. Ετσι φέτος οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους έως τις 30 Μαρτίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία, περίπου έναν μήνα νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, και η κατάθεση θα γίνεται μόνο μέσω συστημένης επιστολής και όχι αυτοπροσώπως, όπως γινόταν έως τώρα. Τροποποιήσεις υπάρχουν και στον τρόπο διεξαγωγής των υγειονομικών εξετάσεων. Εως σήμερα οι υποψήφιοι λάμβαναν και προσκόμιζαν ιατρικές βεβαιώσεις και γνωματεύσεις από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από φέτος όμως οι εργαστηριακές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται με δική τους ευθύνη σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας, θα προκηρυχθούν θέσεις και για τη Σχολή Ραδιοναυτίλων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.geetha.mil.gr.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ