Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Και μπαράζ φοροπαρατάσεων!

Παρατάσεις των προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (για τα μέσα Ιουλίου) και του «πόθεν έσχες» (για τα μέσα Οκτωβρίου), μαζί με παρατάσεις για την υποβολή (χωρίς πρόστιμο) των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο προσανατολίζεται να ανακοινώσει τα εξής:

– Παράταση της υποβολής των αρχικών δηλώσεων Ε1 έως τα μέσα Ιουλίου (αντί της 30ής Ιουνίου), με πιθανότερη καταληκτική ημερομηνία τις 20 του μηνός (ή ενδεχομένως στις 15). Νωρίτερα, όμως, και κάθε μέρα θα λήγει και η διορία για κάποιους φορολογουμένους αναλόγως του τελικού ψηφίου του ΑΦΜ τους.
– Παράταση και στη διορία για υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 (για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα). Μάλλον θα ισχύσει η ίδια καταληκτική ημερομηνία με τις αρχικές ή μπορεί να φτάσει και στα τέλη του μηνός. Το σύστημα θα ανοίξει ενδεχομένως και σήμερα. Η πληρωμή των εκκαθαριστικών, όμως, για όλες τις δηλώσεις θα γίνεται στις 31 Ιουλίου, εφάπαξ ή με δόσεις.
– Αλλαγές και στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να διορθώσουν χωρίς πρόστιμα τα λάθη στις δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά του φόρου ιδιοκτησίας.
– Παράταση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»). Με ειδική διάταξη οι υπόχρεοι θα έχουν από φέτος περιθώριο τριών μηνών να τις υποβάλουν, μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων Ε1.

Γεγονός παραμένει ότι τουλάχιστον 2.300.000 φορολογούμενοι (από τους 5.800.000 υπόχρεους) δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση και το ηλεκτρονικό σύστημα θα ήταν αδύνατον να τους υποδεχτεί χωρίς να καταρρεύσει.

Παρ’ όλα αυτά οι φορολογούμενοι καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να σπεύσουν να υποβάλουν το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου τις δηλώσεις τους, είτε για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων που θα προκύψουν είτε για να προλάβουν να εισπράξουν εγκαίρως επιστροφές φόρων, οικογενειακά επιδόματα και «κοινωνικό μέρισμα».

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ