Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Και νέα μέτρα 10 δισ. λόγω επιμήκυνσης

Η Ελλάδα σταδιακά μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και τα πακέτα μέτρων έρχονται το ένα μετά το άλλο, χωρίς να έχουν τελειωμό. Η χώρα, όπως ανέφερε προχθές η γερμανική «Handelsblatt», θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί με ένα νέο δάνειο της τάξης των 20 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τη γερμανική εφημερίδα θα στηρίξει τη διετή επιμήκυνση.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που τεθεί ζήτημα ενός νέου δανείου ύψους 20 δισ. είναι επίσης θέμα χρόνου να συμπληρωθεί από ένα νέο πακέτο μέτρων, που θα προσεγγίσει τα 10 δισ. ευρώ.

Ηδη η Ελλάδα για την τετραετία 2013-2016 (συνυπολογίζοντας και την επιμήκυνση) θα χρειαστεί να σηκώσει ένα πακέτο μέτρων της τάξης των 18 δισ. ευρώ, όπως είπε πολύ πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Στο προαναφερόμενο ποσό πρέπει να συνυπολογίσουμε ένα ακόμη πακέτο 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στην τετραετία το βάρος για τον ελληνικό λαό να εκτιναχθεί στα 28 δισ. ευρώ.

Αξιοπρόσεκτο είναι, πάντως, ότι μέχρι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έλεγε ότι η διετή επιμήκυνση θα χρειαστεί μόνο 12-14 δισ. ευρώ. Τώρα πληροφορούμαστε για ακόμη δάνειο της τάξης των 20 δισ. ευρώ.

Οι «ειδικοί λογαριασμοί» στους οποίους θα κατευθύνονται τα χρήματα των δόσεων καθώς και τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Στο τέλμα της ύφεσης

Η για έκτη χρονιά συνεχιζόμενη ύφεση αντιμετωπίζεται με τον χειρότερο τρόπο, με τα πακέτα μέτρων να διαδέχονται το ένα το άλλο και την οικονομία να μπαίνει βαθύτερα στο τέλμα.

Την περασμένη άνοιξη, λίγο μετά το PSI, το ΔΝΤ είχε αρχίσει να εκφράζει τις πρώτες ενστάσεις αναφορικά με το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Ο στόχος είχε τεθεί στο 120% του ΑΕΠ για το 2020. Σήμερα φαίνεται ότι είναι ανέφικτος, καθώς η οικονομία δεν αναπτύσσεται, ενώ η ανεργία έχει καταπιεί 1.500.000 άτομα. Το ΔΝΤ από τον Αύγουστο και μετά άρχισε παρασκηνιακά να πιέζει για νέα χρηματοδότηση (υπό μορφή δανείου) της ελληνικής οικονομίας, καθώς έβλεπε και το ίδιο ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Για τη χρηματοδότηση αυτή (που είναι άγνωστο προς στιγμήν από ποια τσέπη θα προέλθει) μιλούσε προχθές η «Handelsblatt», ενώ την ίδια στιγμή στην Αθήνα «δινόταν» μάχη να πειστεί η ΔΗΜ.ΑΡ. να συνομολογήσει στο πακέτο των μέτρων.

Οι προοπτικές για τη χώρα, όπως περιέγραφε προχθές η εφημερίδα «Financial Τimes», προδιαγράφονται σκοτεινές. Η εκχώρηση του ελέγχου κρίσιμων τομέων της χώρας στους ξένους φαντάζει μονόδρομος, ενώ σταδιακά αυτοί θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση υπηρεσιών, όπως η συλλογή εσόδων.

Στην ίδια χορεία εκχωρήσεων εθνικής κυριαρχίας εντάσσεται και το γεγονός (που διαψεύστηκε από την κυβέρνηση) της σύστασης του ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα κατευθύνονται τα χρήματα των δόσεων, αλλά και πόροι που θα αντλεί από τη φορολογία η Ελλάδα.


Οι παγίδες που κρύβουν τα… ψιλά γράμματα στο «ναρκοπέδιο» του Μνημονίου 3!

Η διαφορά βρίσκεται στα… ψιλά γράμματα. Το κείμενο του Μνημονίου Νο3 περιέχει και πολλές μικρές ανατροπές, που βρίσκονται «κρυμμένες» σε «δυσανάγνωστες» διατάξεις, οι οποίες κάνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτα τα μέτρα. Ξεχωρίζουν ο περιορισμός των εισακτέων στις επαγγελματικές – παραγωγικές ακαδημίες (Εμπορικού Ναυτικού – Ενόπλων Δυνάμεων και Ελληνικής Αστυνομίας), η «υπογραφή» μνημονίου με τους Ελληνες εφοπλιστές για να πληρώσουν επιπλέον φόρο, η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων της Βουλής και της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και η μείωση των συντάξεων για τους ανασφάλιστους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους, εκτός από τις 2.000 απολύσεις έως το τέλος του 2012, αναστέλλονται μέχρι και το 2016 όλα τα επιδόματα απόδοσης.

Ειδικότερα στα ψιλά γράμματα του Μνημονίου Νο3 αναφέρονται και τα παρακάτω:

Δημόσιο – μισθοί

Περιορίζονται οι εισακτέοι στις επαγγελματικές ακαδημίες (Εμπορικού Ναυτικού – Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομία κ.λπ.) στους 500 κάθε χρόνο.

Γίνονται υποχρεωτικές οι μεταθέσεις υπαλλήλων του Δημοσίου εντός της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή και των φορέων που είναι στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, για παράδειγμα ΔΕΚΟ).

Απολύονται έως το τέλος του έτους 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Στην πρώτη γραμμή για να δουν την πόρτα της εξόδου είναι οι επίορκοι των οποίων οι υποθέσεις έχουν κριθεί τελεσίδικα ή πρόκειται να τελεσιδικήσουν στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια έως το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να βρεθούν εκτός Δημοσίου άλλοι 25.000 υπάλληλοι.

Αναστέλλονται έως το 2016 τα δημοσιονομικά επιδόματα και τα επιδόματα απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιβάλλεται νέο μειωμένο μισθολόγιο για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Ζητείται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και να κινηθεί μισθολογικά με ανάλογο τρόπο.

Συντάξεις

Το ΕΚΑΣ θα δίνεται κανονικά στους αναπήρους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Μειώνονται οι συντάξεις για τους ανασφάλιστους συνταξιούχους του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ για όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι και κατά 50 ευρώ για όσους είναι ιδιοκτήτες.

ΔΕΗ

Δύο αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται μέχρι την άνοιξη του 2013: η πρώτη τον Ιανουάριο και η δεύτερη τον Μάιο. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων και τη σύνδεσή τους με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ από τον Ιούλιο του 2013. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απελευθέρωση στα οικιακά τιμολόγια θα οδηγήσει σε αύξηση η οποία συνολικά μπορεί να προσεγγίσει και το 40%.

Κλειστά επαγγέλματα

Καταργούνται οι περιορισμοί σε μια σειρά από κλειστά επαγγέλματα, όπως φορτοεκφορτωτές σε επίγειες δραστηριότητες, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές, φορολογικοί σύμβουλοι, πρακτορεία προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία, σύμβουλοι εργασίας, μεσίτες, ξεναγοί και αναλογιστές.

Για τους δικηγόρους καταργούνται οι ελάχιστοι μισθοί για όσους πληρώνονται με βάση το είδος της δικαστικής αγωγής.

Για τους συμβολαιογράφους καταργείται η υποχρεωτική παρουσία τους σε μια σειρά από συμβολαιογραφικές πράξεις.

Φορολογικά

Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αντιστοιχίζονται με τις αγοραίες αξίες ως τον Μάρτιο του 2013.

Οι εφοπλιστές θα υπογράψουν ειδικό μνημόνιο για πληρωμή επιπλέον 200.000.000 ευρώ ως το 2016.

Αυξάνονται οι ελεγκτές για τη βεβαίωση είσπραξης εσόδων κατά 2.000 ως το καλοκαίρι του 2013.

Επιβάλλεται ενιαίος φορολογικός συντελεστής στο εισόδημα από κεφάλαιο (π.χ., ενοίκια, τόκοι).

Μειώνεται η επιστροφή φόρου στους αγρότες για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην παραγωγή.

Επιβάλλεται φόρος στα κρατικά τυχερά παίγνια.

Μειώνονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες στο 6%.

Αναμορφώνεται η φορολογία εισοδήματος, καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.

Εμπόριο

Ο εργοδότης θα κάνει κατανομή του χρόνου του προσωπικού όπως νομίζει. Αποσυνδέονται οι ώρες εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης, οδηγώντας ουσιαστικά σε πλήρη απελευθέρωση ωραρίου. Αρα θα αρθεί ο περιορισμός που ισχύει σήμερα για τράπεζες και τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις όσον αφορά το αυστηρό πενθήμερο ωράριο εργασίας.

Επιτρέπεται σε καταστήματα γενικού εμπορίου η πώληση και άλλων, πέραν από τρόφιμα, προϊόντων που υπόκεινται σε υγειονομικές προϋποθέσεις.

Επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ η πώληση προσυσκευασμένου κρέατος, τυριού και ψαριού και απελευθερώνεται η πώληση προϊόντων για βρέφη.

Κυβερνητικές αποφάσεις

Αρει τους περιορισμούς που ισχύουν στη διανομή των καυσίμων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λειτουργία βενζινάδικων και από μεγάλα σούπερ μάρκετ με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση της τιμής των καυσίμων.

Εφαρμόζει τους ίδιους όρους για τη μεταφορά ευπαθών αγαθών στα φορτηγά δημόσιας χρήσης με τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης.

{{-PCOUNT-}}47{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ