Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Και νέο χτύπημα στις άγαμες θυγατέρες!

Αναστέλλεται η καταβολή μιας εκ των συντάξεων αν έχουν ετήσιο εισόδημα (από άλλες πηγές) πάνω από 8.640 €!

Ρεπορτάζ
Βασίλης Αγγελόπουλος

Ακόμα ένα χτύπημα στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων επιχειρείται μέσα από σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναστέλλεται η καταβολή μίας εκ των δύο συντάξεων που μπορεί να λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες (π.χ. από το Δημόσιο και από άλλο φορέα ασφάλισης), σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους, από άλλες πηγές, είναι μεγαλύτερο των 8.640 ευρώ. Σε διάταξη που ενσωματώθηκε σε σχέδιο νόμου που τέθηκε χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά συνταξιοδοτικά ζητήματα του Δημοσίου τονίζεται ότι η καταβαλλόμενη σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 720 ευρώ, όπως ισχύει για όλες τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων.

Αλλες διατάξεις

Ολα αυτά ενώ οι περίπου 32.000 άγαμες θυγατέρες έχουν υποστεί όλες τις περικοπές συντάξεων που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2010 και μετά, με συνέπεια να φτάνει στο 50%, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση στο εισόδημά τους.

Σε άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου, του οποίου η διαβούλευση θα είναι μόλις 24 ώρες, διευκρινίζεται ότι οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων στο Δημόσιο, για να λάβουν επίδομα θέσης ευθύνης, θα πρέπει να κατέχουν το συγκεκριμένο πόστο το λιγότερο μία διετία. Αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για το αδίκημα της στρατιωτικής ανυπακοής ή της ανυποταξίας. Οσοι απολύονται από το Δημόσιο για πειθαρχικούς λόγους θα λαμβάνουν σύνταξη, αφού πρώτα έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Δεν μπορεί να αναγνωριστούν αναδρομικά οικονομικά δικαιώματα από συντάξεις για χρονικό διάστημα πέραν των τριών ετών. Εξαιρούνται περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Επίσης, στο εξής το τακτικό προσωπικό των περιφερειών καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους υπάγονται, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των περιφερειών, στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Για τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου των 12 ετών, προκειμένου να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος σπουδών, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος ασφάλισης και όχι μόνον ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας. Προβλέπεται ότι η συνταξιοδότηση των στρατιωτικών με 15ετία και χωρίς όριο ηλικίας ισχύει μόνο για όσους απομακρύνονται χωρίς δική τους υπαιτιότητα από την υπηρεσία. Τα ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν ενός ασφαλισμένου υπαλλήλου ή στρατιωτικού μετά την 1/1/1993, ο οποίος απεβίωσε, δικαιούνται σύνταξη με τις ίδιες προϋποθέσεις που δικαιούνται σύνταξη και τα αντίστοιχα τέκνα όσων ασφαλίσθηκαν πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ