Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Και νέο ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια του ρεύματος

Κεραυνοί Λαφαζάνη κατά ΡΑΕ για την αύξηση.Ζητάει να την πάρει πίσω

Οι νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, με αφορμή το περίφημο «πράσινο τέλος» (ΕΤΜΕΑΡ), προκαλούν από την Παρασκευή σοβαρές αντιδράσεις, με επίθεση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργεις Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και κόντρα κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας. Η απόφαση της ΡΑΕ, με βάση τη σχετική νομοθεσία, είχε ληφθεί από τα τέλη του 2014, αλλά αναρτήθηκε στη Δια@γεια την Παρασκευή: Προβλέπει για τα οικιακά τιμολόγια την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 4,4% στα 0,02746 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,026 ευρώ. Ετσι, για τετραμηνιαία κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών (τόσο καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό), η επιβάρυνση είναι περί τα έξι ευρώ ετησίως. Ομως, για άλλες κατηγορίες καταναλωτών, οι αυξήσεις που προβλέπονται φτάνουν και το 32%.

Οπως έχει γράψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», η αύξηση στην τιμή του ρεύματος τα τελευταία δύο χρόνια είναι 68% (η κιλοβατώρα χρεώνεται 0,0946 ευρώ από 0,05625 ευρώ) και η αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ 210% (0,0263 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,00874 ευρώ), χωρίς να περιλαμβάνεται η τελευταία αύξηση.

Επιδοτήσεις

Αν συνυπολογιστεί και η τελευταία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 214%. Και όλα αυτά εξαιτίας της «πράσινης φούσκας» που δημιούργησε η κυβέρνηση ΓΑΠ με την ανεξέλεγκτη αύξηση των επιδοτήσεων, κυρίως προς φωτοβολταϊκά πάρκα. Τις επιδοτήσεις καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές και κυρίως τα νοικοκυριά, τα οποία με βάση την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ καλούνται να πληρώσουν 474.590.000 ευρώ για το «πράσινο τέλος».

Το Σαββατοκύριακο υπήρξε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ υπουργείου, ΡΑΕ, ΔΕΗ και Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στη ΡΑΕ, χαρακτηρίζοντας απολύτως απαράδεκτη, πρωτοφανή και εξοργιστική τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, ενώ με χθεσινή δήλωσή του ο υπουργός καλεί τη ΡΑΕ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή της, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο «θα εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους, και υπάρχουν αυτοί οι τρόποι, προκειμένου να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν τον δοκιμαζόμενο λαό μας και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα και την πολιτική της κυβέρνησης».

ΔΕΗ: Δεν είναι δική μας απόφαση

Η ΔΕΗ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) δεν είναι δική της απόφαση, αλλά οφείλει να συμμορφωθεί με σχετική απόφαση της ΡΑΕ. Η διοίκηση της τελευταίας (που είναι ακέφαλη) ανακοίνωσε ότι εφάρμοσε τον νόμο, ο οποίος προβλέπει αύξηση του «πράσινου τέλους», ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα της χρηματοδότησης των παραγωγών ΑΠΕ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ήταν ενήμεροι στη ΔΕΗ στον λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) κ.λπ.
«Ψευδείς» χαρακτήρισε η Νέα Δημοκρατία τις καταγγελίες Λαφαζάνη περί αυξήσεων στα τιμολόγια που συνδέονται με «μνημονιακούς νόμους» και τον κάλεσε να τις πάρει πίσω. «Χρειάζεται ιδιαίτερη θρασύτητα από ένα κόμμα, που αναγνωρίζει ευθέως ότι εξαπάτησε τους πολίτες, αποκρύπτοντάς τους, σε συμπαιγνία με τη ΡΑΕ, τις προεκλογικές αυξήσεις που προκλητικά επεβλήθησαν στα ηλεκτρικά τιμολόγια, να καταφεύγει συνειδητά σε χονδροειδή ψεύδη για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τερατουργήματά του» απάντησε το υπουργείο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ