Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Και οι άγαμες θυγατέρες στο «απόσπασμα»!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πλαφόν στα 720 ευρώ μπαίνει στις κύριες συντάξεις των περίπου 32.000 άγαμων θυγατέρων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Μνημόνιο 3 μπαίνουν εισοδηματικά όρια που οδηγούν για πρώτη φορά σε περαιτέρω μείωση έως και αναστολή καταβολής της σύνταξης. Σχετική εγκύκλιος που πρόκειται να αποστείλει τις επόμενες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις αρμόδιες υπηρεσίες ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της συγκεκριμένης σύνταξης, που αφορά κυρίως άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών.

Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή ανώτατου ορίου σε αυτές τις πολύ ειδικές συντάξεις ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, με τις περικοπές να γίνονται σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και μέχρι τον Μάιο. Με βάση όσα έχουν ψηφιστεί στο Μνημόνιο 3, η περικοπή αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν περικόπτονται τυχόν επικουρικές συντάξεις και μερίσματα.

Στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια ή μισθός), υπάρχει αναλογική μείωση της σύνταξης ή ακόμα και αναστολή της. Το όριο που μπαίνει είναι τα 8.640 ευρώ, που αποτελούν το συνολικό ποσό της ετήσιας σύνταξης. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από αυτό το όριο, η σύνταξη αναστέλλεται. Εάν όμως είναι μικρότερα, τότε γίνεται αναλογική μείωση της σύνταξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μηνιαία σύνταξη των άγαμων θυγατέρων κυμαινόταν στα 800 ευρώ, ενώ σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις έφτανε έως και τα 1.300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο και μετά οι μειώσεις στις συντάξεις αυτές, με ανώτατο όριο τα 720 ευρώ, θα κυμανθούν από 80 έως και 580 ευρώ τον μήνα.

Η παγίδα που υπάρχει στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων αφορά τον υπολογισμό και τον έλεγχο των εισοδημάτων από άλλες πηγές. Για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων αυτών λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2012, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011. Επειδή όμως οι περικοπές πρόκειται να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει μείωση έως και αναστολή μιας σύνταξης για εισοδήματα που δεν υφίστανται. Για παράδειγμα, μπορεί μια άγαμη θυγατέρα όντως να λάμβανε εισόδημα από ενοίκιο το 2011, αλλά σήμερα το ακίνητο να είναι ξενοίκιαστο.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Αγαμη θυγατέρα εισπράττει κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ τον μήνα και επικουρική άλλα 200 ευρώ τον μήνα. Από τον Φεβρουάριο η κύρια σύνταξη θα περιοριστεί στα 720 ευρώ τον μήνα, άρα θα έχει μια μείωση 280 ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ η επικουρική σύνταξη θα παραμείνει ως έχει. Στην περίπτωση που η ίδια θυγατέρα έχει εισόδημα από ενοίκιο της τάξης των 400 ευρώ τον μήνα, τότε η κύρια σύνταξη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, φτάνοντας μόλις τα 320 ευρώ τον μήνα.

-Αγαμη θυγατέρα με μηνιαία κύρια σύνταξη 1.100 ευρώ, εάν εισπράττει από ενοίκια 800 ευρώ τον μήνα, τότε θα υποστεί αναστολή της σύνταξης. Ο λόγος είναι ότι αρχικά θα υπάρξει μείωση της σύνταξης έως το όριο των 720 ευρώ τον μήνα. Επειδή όμως το ετήσιο εισόδημα είναι υψηλότερο από το όριο των 8.640 ευρώ και για την ακρίβεια είναι 9.200 ευρώ, τότε η καταβολή της σύνταξης θα ανασταλεί.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο δεν λαμβάνεται υπόψη για χορήγηση σύνταξης σε άγαμες θυγατέρες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τα αναδρομικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών. Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ., αν και το ΣτΕ επιδίκασε 3,9...

865 νέα κρούσματα! Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

331 θετικοί στην Αττική, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 181 νέα περιστατικά Εκτός ελέγχου είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα,...

Αυτοκτόνησε ιδιοκτήτης γηροκομείου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Η αφόρητη πίεση που ένιωθε με την έξαρση του κορονοϊού και το ψυχολογικό βάρος που ένιωσε πριν από λίγες ημέρες, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη...

Η «Πρωτοβουλία Νέων» μάχεται για τον κόσμο που ονειρεύεται να ζει

Τον αγώνα της για να δημιουργήσει τον κόσμο του μέλλοντος, μια κοινωνία στην οποία ονειρεύεται να ζει δίνει η οργάνωση «Πρωτοβουλία Νέων». Από την Γιώτα...

Μέτωπο με Κύπρο και Αίγυπτο κατά της τουρκικής ασυδοσίας

Νέα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής χθες στη Λευκωσία. Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδίκασαν με τον...