Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Και όμως η ανάκριση του mr Aspis είναι στον αέρα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δύο χρόνια μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα των ασφαλειών, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Ασπίς Παύλου Ψωμιάδη, η ανάκριση ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, με ορατό το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος το καλοκαίρι του 2013 να αφεθεί ελεύθερος!

Αυτή τη στιγμή ο Παύλος Ψωμιάδης βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού εκτίοντας ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, η οποία του επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 2012, για την πλαστή εγγυητική επιταγή των περίπου 550.000.000 ευρώ που κατηγορείται ότι προσκόμισε το 2009 στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Ηταν 21 Σεπτεμβρίου 2009 όταν ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια, κάτι όμως που σύμφωνα με τις αγωγές που έχουν κατατεθεί από τους πελάτες της εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου στα διοικητικά δικαστήρια θα έπρεπε να είχε γίνει από το 2002. Αυτό δεν εμπόδιζε τον Παύλο Ψωμιάδη, στις ημερίδες και τις συγκεντρώσεις που διοργάνωνε, να απευθύνεται, όπως προκύπτει από τα πρακτικά τους, στους ασφαλιστές της εταιρίας με παθιασμένες ομιλίες, διαβεβαιώνοντάς τους για την ευρωστία και την κυρίαρχη θέση των ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου στην αγορά και να τους πιέζει να πωλούν όσο το δυνατόν περισσότερα συμβόλαια.

«Ο κύριος Ψωμιάδης φρόντισε να απαντήσει με τον συνήθη δυναμικό τρόπο που τον διακρίνει… Απήντησε στην πληθώρα των ερωτήσεων που δέχτηκε με άμεσο και ειλικρινή τρόπο: Η πιο υγιής εταιρία στην Ελλάδα είναι η Commercial Value και η επόμενη η Ασπίς Πρόνοια, διαβεβαίωσε» (αναφέρεται στα πρακτικά συνάντησης στο Πεντελικόν στις 15-5-2007). Αυτές τις διαβεβαιώσεις, μπορούσε να τις δίνει καθώς, όπως καταγγέλλουν οι πελάτες του ομίλου στις αγωγές του στα διοικητικά δικαστήρια, οι εποπτικοί μηχανισμοί δρούσαν πλημμελώς. Μέχρι στιγμής στα διοικητικά δικαστήρια, διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Μιχάλη Μαρκουλάκου, έχουν προσφύγει συνολικά 4.500 πελάτες του ομίλου Ασπίς. Την ίδια στιγμή εν εξελίξει βρίσκεται και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, με την ανάκριση ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί, καθώς η δικογραφία της «πέρασε» από τα χέρια τριών διαφορετικών ανακριτών. Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι ζημιωθέντες από το λουκέτο στον όμιλο που είχε στήσει ο Παύλος Ψωμιάδης ψάχνουν τρία χρόνια μετά το δίκιο τους σε δικαστικό επίπεδο, η λύση από την Πολιτεία προκειμένου να λάβουν -έστω- ένα μέρος των χρημάτων που έχασαν ακόμα αναμένεται…

«Από το 2002 η εταιρία είναι φτωχή…»

Χρειάστηκε να υπάρξει η πλαστή εγγυητική επιστολή για να μπει λουκέτο στην ασφαλιστική εταιρία ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, παρότι από το 2002 οι εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, αφού ήταν ήδη φτωχή! Αυτό προκύπτει από τις αγωγές που έχουν καταθέσει ασφαλισμένοι (περίπου 4.500 άνθρωποι) που έχασαν τα χρήματά τους και με τις οποίες στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, η ασφαλιστική εταιρία από το 2001 και μετά είναι ελλειμματική. Ειδικότερα, η οικονομική «τρύπα» της εταιρίας το 2001 ανερχόταν στα 101.091.817 ευρώ, το 2002 στα 211.239.076 ευρώ, το 2003 στα 194.666.753 ευρώ, το 2004 στα 293.713.264 ευρώ, το 2005 στα 241.804.205 ευρώ, το 2006 στα 286.905.732 ευρώ, το 2007 στα 331.425.286 ευρώ και το 2008, προ κρίσης, είχε εκτοξευτεί στα 485.669.963 ευρώ. Εντούτοις, η εταιρία συνέχισε να λειτουργεί κανονικά ως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2009, οπότε και της αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας και παρότι, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι στη «δημοκρατία» όλοι βλέπανε την κακοδιαχείριση κανείς δεν έκανε τίποτα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην κατάρρευσή της! Οπως επισημαίνεται στις αγωγές, όσοι αγόρασαν ασφαλιστήρια συμβόλαια από το 2001 και μετά δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι η εταιρία είναι στην πραγματικότητα οικονομικά κατεστραμμένη από τις πράξεις και παραλείψεις των εποπτικών αρχών, οι οποίες δεν είχαν προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας, ως όφειλαν. 588

Τρεις ανακριτές δεν κατάφεραν να βγάλουν άκρη με τόσα χαμένα εκατομμύρια!

Παρ’ όλα αυτά, τρία χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ, η ανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν κληθεί σε απολογία! Πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του ειδικού ανακριτή Χρήστου Παπακώστα, ο οποίος είναι ο τρίτος -κατά σειρά- δικαστικός λειτουργός που αναλαμβάνει την υπόθεση από το 2010 και μετά. Η προηγούμενη ανακρίτρια άφησε τη δικογραφία λίγο πριν από την κλήση των κατηγορουμένων λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη της, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2012 να οριστεί ο κ. Παπακώστας. Ο δικαστικός λειτουργός επρόκειτο το προσεχές διάστημα να καλέσει τους κατηγορουμένους της υπόθεσης σε απολογία, ενώ αναμένει και απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής από τις ελβετικές αρχές, σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών συμφερόντων του Παύλου Ψωμιάδη και μελών της οικογένειάς του.

Επισημαίνεται ότι στην ανάκριση έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής πελάτες οι οποίοι έχασαν τα χρήματα που επένδυσαν στις εταιρίες συμφερόντων του Παύλου Ψωμιάδη.

Σε υπόμνημά τους στον ανακριτή, το οποίο κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2011, καταγγέλλουν συγκεκριμένες ενέργειες που, όπως αναφέρουν, συνιστούν αξιόποινες πράξεις (απάτη – ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

-Η μεταφορά από το 2007 ως και το 2009 ποσού συνολικού ύψους 77.000.000 ευρώ (όπως προκύπτει από την έκθεση του επόπτη χαρτοφυλακίου της Commercial Value) από την Commercial Value στην κυπριακή εταιρία Aspis Holdings, η οποία φέρεται ότι ήταν συμφερόντων του Π. Ψωμιάδη και μελών της οικογένειάς του. Τα περίπου 60.000.000 ευρώ αφορούν οφειλές της Aspis Holdings έναντι της Commercial Value για διάφορες αιτίες, νομιμοφανείς, όπως τις χαρακτηρίζουν, που δεν πραγματώθηκαν ποτέ, ενώ το υπόλοιπο αφορά υπερτιμολογημένες αγορές ακινήτων στη Ρουμανία (!).

– Η αγορά από την Commercial Value τον Οκτώβριο του 2009 10.000 μετοχών της κυπριακής εταιρίας Cloverland, από την Aspis Holdings. Η θυγατρική της Cloverland, ρουμανική εταιρία με την επωνυμία Xerxes Properties SRL, είχε στην ιδιοκτησία της 790 οικόπεδα στην περιοχή Axintelle της Ρουμανίας. Σε αυτήν εμβάστηκε, μέσω της AΣΠΙΣ Bank το ποσό των 18.400.000 ευρώ. Ωστόσο, από την έρευνα που διενήργησε ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής της Commercial Value Ιωάννης Παντελίδης, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Ρουμανίας, προέκυψε ότι η πραγματική αξία των οικοπέδων δεν υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ.

– Η αγορά από την Commercial Value τον Ιούνιο του 2008 του 100% των μετοχών της κυπριακής εταιρίας Franzen, η οποία είχε θυγατρική τη ρουμανική εταιρία Mapamond Real Estate SRL, από την Aspis Holdings. Η ρουμανική εταιρία είχε στην κατοχή της έκταση 250.000 τ.μ. στην περιοχή Frumusani της Ρουμανίας, για την αγορά των οποίων εμβάστηκαν μέσω της ΑΣΠΙΣ Bank στην Aspis Holding 24.000.000 ευρώ για την έκταση και 1.260.000 ευρώ, για έξοδα μεταβίβασης των μετοχών των εταιριών. Ωστόσο, από την έρευνα που διενήργησε ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής της Commercial Value Ιωάννης Παντελίδης σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Ρουμανίας, η πραγματική αξία της έκτασης εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1.385.597 ευρώ.

– Η αγορά, με τον ίδιο τρόπο, έκτασης στην περιοχή Κέδαρες της Κύπρου. Το ποσό που ενέβασε η Commercial Value AAΕ στην Aspis Holdings Ltd, μέσω της ΑΣΠΙΣ Bank, για την αγορά της έκτασης είναι 2.090.000 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία της, σύμφωνα με εκτίμηση του τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Κύπρου, είναι μόλις 33.000 ευρώ!

– Η σύμβαση ασφαλούς επένδυσης, που υπεγράφη τον Μάιο του 2009, υπεγράφη μεταξύ της Commercial Value ΑΑΕ, της σουηδικής ασφαλιστικής εταιρίας ASPIS LiV (κατά 88,5% ανήκε στην ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ αποκλειστικός μέτοχος της οποίας είναι ο Παύλος Ψωμιάδης) και της ελβετικής εταιρίας Hestium Ltd. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Commercial Value μετέφερε στον τραπεζικό λογαριασμό της Hestium Ltd στην τράπεζα Credit Suisse της Ελβετίας το χρηματικό ποσό των 14.962.789 ευρώ και η ASPIS LiV το χρηματικό ποσό των 29.897.733 ευρώ, σε μετρητά και σε ασφάλειες, προκειμένου η Hestium Ltd να τα επενδύσει και να τα επιστρέψει στις δύο εταιρίες μετά ένα έτος με επιτόκιο 8%.

Τελικά τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν, καθώς μεταβιβάστηκαν από την Hestium Ltd, με δεκάδες εμβάσματα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς… Για την υπόθεση αυτή οι ελβετικές αρχές διενεργούν έρευνα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και πλαστογραφία εγγράφου.

Το μεγάλο κόλπο με τα ομόλογα της ΚΑΠΙΤΑΛ

Την περίοδο που ο Παύλος Ψωμιάδης καταδικάστηκε για την υπόθεση της πλαστής επιταγής, μια ακόμα υπόθεση με κατηγορούμενο τον ίδιο, τη σύζυγό του και την κόρη του έφτανε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Πρόκειται για την υπόθεση της εξαπάτησης των ομολογιούχων επενδυτών της ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ. Η δίκη άρχισε στα τέλη Μαρτίου του 2012, ωστόσο, ο θάνατος του εισαγγελέα έδρας το καλοκαίρι του 2012 οδήγησε στην αναβολή της και στον εκ νέου προσδιορισμό της για τις 11 Φεβρουαρίου 2013. Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βαθμό κακουργήματος. Επισημαίνεται ότι ο Παύλος Ψωμιάδης έχει προφυλακιστεί για την υπόθεση της ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ (Δεκέμβριος 2010) , ενώ η σύζυγος και η κόρη του μετά τις απολογίες είχαν αφεθεί ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι επενδυτές έχασαν περίπου 60.000.000 ευρώ, καθώς τα χρήματα που οι ομολογιούχοι επένδυαν στην ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ φέρεται ότι κατέληγαν είτε σε άλλες εταιρίες του ομίλου είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα των ασφαλειών.

Ωστόσο, οι επενδυτές είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι τα χρήματά τους τα επένδυαν σε ομόλαγα, τα οποία είχαν την εγγύηση της Ασπίς Bank και εγγυημένη απόδοση.

Η αίτηση αναστολής της ποινής

Πριν από λίγες ημέρες, στις 19 Νοεμβρίου 2012, απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της ποινής που είχε καταθέσει ο Παύλος Ψωμιάδης από το Πενταμελές Εφετείο, ωστόσο, εάν ως το καλοκαίρι του 2013 δεν έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος ή δεν έχει καταδικαστεί για άλλη υπόθεση, θα αφεθεί, με μαθηματική ακρίβεια, ελεύθερος. Και αυτό διότι για τους καταδίκους ηλικίας άνω των 70 ετών κάθε ημέρα στις φυλακές μετρά διπλή και απολύονται υφ’ όρων με τη συμπλήρωση των δύο πέμπτων της ποινής. Ετσι από τα οκτώ χρόνια που του επιβλήθηκαν θα πρέπει να εκτίσει περίπου έναν χρόνο και κάτι για να αφεθεί ελεύθερος.

Η υπόθεση που οδήγησε ανθρώπους σε ένδεια!

Ο δικηγόρος χιλιάδων πρώην πελατών του ομίλου Ασπίς Μιχάλης Μαρκουλάκος με δήλωσή του στη «δημοκρατία» επισημαίνει: «Αναμένουμε την εκδίκαση των αγωγών που έχουμε υποβάλει κατά του Ελληνικού Δημοσίου για λογαριασμό χιλιάδων ασφαλισμένων του ομίλου ΑΣΠΙΣ, λόγω των πλημμελών πράξεων και παραλείψεων των εποπτικών αρχών για 10 συνεχή έτη. Δυστυχώς, η ΑΣΠΙΣ το 2002 είχε ήδη αρνητική καθαρή θέση και έπρεπε να ανακληθεί η άδεια της εταιρίας από τότε, γεγονός που δεν έγινε και κάθε χρόνο τα ελλείμματα μεγάλωναν, μέχρι που ξεπέρασαν τα 500.000.000 ευρώ. Είναι κρίμα που γι’ αυτή την κραυγαλέα υπόθεση δεν δόθηκε πολιτική λύση, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί χιλιάδες ασφαλισμένοι σε ένδεια.

Προσμένουμε με ανυπομονησία την εκδίκαση των υποθέσεων, προκειμένου να δικαιωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τα χρήματά τους μέσα σε μία ημέρα, δίχως να το καταλάβουν. Σε σχέση δε με τους κατηγορουμένους, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν, οι ίδιοι επέλεξαν και επιλέγουν τον δρόμο της φυλακής».

Αποζημιώσεις με πλαφόν και… έγκριση τρόικας

Τρία χρόνια μετά και η Πολιτεία δεν έχει λύσει το θέμα των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια. Εκεί όπου φαίνεται να έχουν καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι σύλλογοι των ζημιωθέντων είναι να δοθούν αποζημιώσεις με πλαφόν τα 30.000 ευρώ ανά περίπτωση, ωστόσο αναμένεται και η έγκριση της τρόικας! Στην πιο τραγική θέση πάντως, όπως επισημαίνουν καλά γνωρίζοντες την υπόθεση στη «δημοκρατία», βρίσκονται όσοι έχουν συνάψει με την Ασπίς ασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και, κυρίως, εκείνοι με βαριές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Η δαπάνη της Πολιτείας για να καλύψει όσους βρίσκονται σε αυτήν τη δύσκολη θέση δεν ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ, ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί στην τύχη τους!

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκάλυψη! Τεράστιο σκάνδαλο (και) με τα rapid tests

Με φωτογραφικό διαγωνισμό έδωσαν σε εταιρία μεγαλομετόχου της Siemens με ετήσιο τζίρο 1.326.187€ παραγγελία 10.000.000 €Χορός αδιαφανών κρατικών διαγωνισμών, που μπορεί να ζημιώνουν το...

Επί της ουσίας: Απαντήστε, κύριε Πέτσα

Ο κύριος Πέτσας βρίσκεται σε συνεχή κατήφορο. Διέψευσε πριν από τρεις ημέρες το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για τα «διπλά βιβλία» του κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι...

Μετά τον Πατούλη νόσησε και αντι- περιφερειάρχης Νικόλαος Πέππας

Σε αναβρασμό βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά την επιβεβαίωση ότι ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια που εργάζονται στη δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων βρέθηκαν...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Περί Τύπου ο λόγος - 10 χρόνια «δημοκρατία»Η μοναδική επετειακή έκδοση θα περιλαμβάνει ενδεικτικά:Σπάνια αυτοτελή ιστορικά κείμενα του...

Αναβολή επ’ αόριστον για τη δίκη του Νότη Σφακιανάκη

Με μήνυση για διαπόμπευση του τραγουδιστή από την Αστυνομία απειλεί ο σύνηγορός του, ΚούγιαςΕπ' αόριστον αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης κατοχής ναρκωτικών και παράνομης...