Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Και ρύθμιση- εξπρές για παλιά χρέη!

Θα περιλαμβάνει διαγραφή (κατ’ αναλογία) προσαυξήσεων, εάν πληρωθεί εντός Μαρτίου ολόκληρη ή μέρος της αρχικής οφειλής

Ρύθμιση πολλών ταχυτήτων για τις οφειλές στο Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προσελκύσει ακόμα και τα παλιά χρέη που θεωρούνται λίγο ως πολύ χαμένα.
Οπως αποκάλυψε χθες η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ν. Βαλαβάνη, πέρα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων (που θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο), θα «τρέξει» έως το τέλος Μαρτίου μια έκτακτη ρύθμιση-εξπρές. Κι αυτό γιατί δεν θα ισχύσει η αρχική εξαγγελία, που προέβλεπε «κούρεμα» κεφαλαίου σε παλιά χρέη μέχρι και το 2013.

Η ρύθμιση-εξπρές θα απευθύνεται σε όσους έχουν παλιά χρέη (δεν προσδιόρισε αυτή τη φορά χρονική περίοδο), «φορτωμένα» από υπέρογκες προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 400% της αρχικής οφειλής!
Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, η κυρία Βαλαβάνη σημείωσε ότι όποιος αξιοποιήσει αυτή τη ρύθμιση-εξπρές, καταβάλλοντας την αρχική ή μέρος της αρχικής οφειλής, θα μπορεί να σβήσει ακόμα και το 100% των προσαυξήσεων, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστά 5.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ είναι η αρχική και τα 4.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, πληρώνοντας τα 1.000 ευρώ της αρχικής οφειλής θα σβήνει το σύνολο των προσαυξήσεων και θα εξοφλά όλο το χρέος.

Στην πραγματικότητα, η διαγραφή των προσαυξήσεων με τη ρύθμιση-εξπρές θα γίνεται σε αναλογία με την πληρωμή της αρχικής οφειλής. Ετσι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν ο οφειλέτης πληρώσει το 80% της αρχικής οφειλής των 1.000 ευρώ, δηλαδή 800 ευρώ, θα σβήσει και το 80% των προσαυξήσεων, δηλαδή 3.200 ευρώ, και θα χρωστά πλέον 1.000 ευρώ (200 ευρώ κεφάλαιο + 800 ευρώ προσαυξήσεις).

Πέρα από τη ρύθμιση-εξπρές, προωθείται άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βελτιωμένη έκδοση της μόνιμης ρύθμισης των 100 δόσεων. Η βελτιωμένη έκδοση της ρύθμισης (η οποία πιθανόν να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σαββατοκύριακο) δεν θα προβλέπει τη δυνατότητα «κουρέματος» της αρχικής οφειλής, αφού, όπως παραδέχθηκε η κυρία Ν. Βαλαβάνη, υπήρξαν έντονες διαφωνίες, ακόμα κι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η επίμαχη διάταξη δεν καταργείται τελείως, αφού το «κούρεμα» θα σταματά στις προσαυξήσεις. Με τη νέα ρύθμιση ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει όποιον αριθμό δόσεων επιθυμεί. Οσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι προσαυξήσεις.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει οφειλή 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.000 ευρώ είναι κεφάλαιο και τα 1.000 ευρώ προσαυξήσεις. Αν καταβάλει 1.500 ευρώ, τότε θα σβηστούν τα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων, αλλά θα μένουν 500 ευρώ από το κεφάλαιο της οφειλής, τα οποία θα είναι δυνατόν να μπουν σε ρύθμιση με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 20 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ