Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Και το λέιζερ στη μάχη κατά του Πάρκινσον

Μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί μόνο λέιζερ θα μπορεί σύντομα να εντοπίσει και να καταπολεμήσει πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που του προκαλούν σοβαρή βλάβη.


Η μέθοδος αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Chalmers στη Σουηδία και μπορεί να ξεχωρίσει τον υγιή εγκεφαλικό ιστό από τον μη φυσιολογικό που υπάρχει στα άτομα που έχουν προσβληθεί από Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον ή τη νόσο Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ οι πρωτεΐνες συσσωρεύονται σχηματίζοντας τα λεγόμενα αμυλοειδή, ο ρόλος των οποίων ωστόσο σε ό,τι αφορά την πρόκλησή τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να εντοπίζουν και να καταστρέφουν τα αμυλοειδή με τη χρήση λέιζερ, το οποίο ξεχωρίζει τις πρωτεΐνες στη δομή των αμυλοειδών από εκείνες που λειτουργούν φυσιολογικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρα Πιοτρ Χάντζιτς, οι υγιείς πρωτεΐνες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, άρα το λέιζερ μπορεί να τις διαπεράσει, αλλά τα αμυλοειδή που σχηματίζουν απορροφούν ένα μέρος από το φως τους. Η διαδικασία αυτή θυμίζει τη φωτοακουστική τομογραφία, μια παρόμοια μέθοδο που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό αυτών των πρωτεϊνικών συγκεντρώσεων και στέλνει φως στον ιστό για να προκαλέσει τη συστολή και τη διαστολή του, ώστε να δημιουργηθεί ένα ηχητικό κύμα, το οποίο εντοπίζεται μέσω υπολογιστή και έτσι ανασχηματίζεται μια εικόνα του ιστού.

Ωστόσο, η χρήση λέιζερ παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα από ό,τι η χρήση ηχητικών κυμάτων, καθώς οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να τελειοποιήσουν το μήκος κύματος του φωτός που χρησιμοποιούν. Ετσι, ενώ το δέρμα και άλλοι ιστοί απορροφούν το υπεριώδες και ορατό φως που τους καίει, παράλληλα απορροφούν λιγότερο υπέρυθρο, με αποτέλεσμα η καταστροφή του υγιούς ιστού να είναι μικρότερη.

Προς το παρόν η νέα μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ήδη ότι μια μέρα θα θεραπεύει τις παραπάνω νόσους στον άνθρωπο.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ