Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Και το Ολυμπιακό Στάδιο ενέχυρο στην..κατοχική Βέρμαχτ!

ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και άλλες τέσσερις ΔΕΚΟ στις εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος

Εξι νευραλγικής σημασίας ΔΕΚΟ προστίθενται στην «προίκα» του Κατοχικού Ταμείου, ώστε να «αξιοποιηθούν» (δηλαδή, να ξεπουληθούν) κατ’ επιταγήν των δανειστών και να αποτελέσουν εγγύηση για τα δάνεια που έλαβε η χώρα μας. Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το βράδυ της προσεχούς Τρίτης και να καλύψει τον κύριο όγκο των εκκρεμών προαπαιτούμενων μέτρων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι έξι ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται «αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα» στο Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με το πολυνομοσχέδιο είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι Κτιριακές Υποδομές, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό και η ΔΕΗ (το 34%, καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ). Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο η πρώτη φάση «προικοδότησης» του νέου Υπερταμείου με τη μεταβίβαση των πρώτων έξι ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το ΟΑΚΑ! Παρά τις «κορόνες» της κυβέρνησης ότι το Ολυμπιακό Στάδιο δεν μπορεί να πωληθεί, η σχετική διάταξη πέρασε εν κρυπτώ. Οι υπόλοιπες πέντε συμμετοχές του Δημοσίου που πέρασαν στο Κατοχικό Ταμείο τον Μάιο, για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, ήταν αυτές στους συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), στον ΟΣΕ, και στα ΕΛ.ΤΑ.

Η μεταβίβαση του νέου πακέτου των έξι ΔΕΚΟ στο Κατοχικό Ταμείο θα υλοποιηθεί μόλις καταχωρηθεί το καταστατικό του στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Επίσης το πολυνομοσχέδιο διευκρινίζει ότι «η ειδική εκκαθάριση, στο καθεστώς της οποίας έχει τεθεί η ΕΛΒΟ, δεν επηρεάζεται από την εν λόγω μεταβίβαση και συνεχίζεται με τους ίδιους όρους και συμφωνίες μέχρι την περάτωσή της».

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης προαπαιτούμενα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου-target model. Το σχέδιο αυτό έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα. Με βάση το target model, καταργείται η υποχρεωτική ημερήσια αγορά (pool), η οποία ισχύει σήμερα, ενώ η αγορά «προϊόντων» γίνεται στο πλαίσιο τεσσάρων αγορών οι οποίες θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν. Πρόκειται για τις αγορές Χονδρική Προθεσμιακών Προϊόντων, Ενδοημερήσια, Αγορά της Επόμενης Ημέρας και Αγορά Εξισορρόπησης. Επιπλέον το target model δίνει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, εκτός της χονδρικής αγοράς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ