Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

«Καιρός… να μάθουμε να ζούμε στην Ελλάδα με ακραία φαινόμενα»

Καμπανάκι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που… ανοίγει την πόρτα σε ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν οι επιστήμονες μετά την καταιγίδα που έπνιξε τη Ρόδο και οδήγησε τέσσερις ανθρώπους στον θάνατο.


«Είναι καιρός να μάθουμε να ζούμε με τις πλημμύρες, τις ξαφνικές μπόρες, τους ισχυρούς ανέμους και τους καύσωνες» επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, που σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε το νησί των Ιπποτών και τα χιόνια που πέφτουν τις τελευταίες ημέρες στα βόρεια, δυτικά και κεντρικά ορεινά δεν προμηνύουν τίποτα για τον φετινό χειμώνα. Αρκετοί ξένοι συνάδελφοί τους δεν διστάζουν πάντως να κάνουν προβλέψεις, μιλώντας για έναν ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη, με θερμοκρασίες «κανονικές ή λίγο πάνω από το φυσιολογικό όριο», ενώ αντίθετη γνώμη έχει ο «αιρετικός» Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ, που περιμένει… «βαρυχειμωνιά διαρκείας».

Το ύψος της βροχής που έπεσε στη Ρόδο στις 22 Νοεμβρίου (174 χιλιοστά) σχεδόν «ισοφάρισε» το… ρεκόρ της 5ης Νοεμβρίου 1988 στην ίδια περιοχή, με 178 χιλιοστά, και ξεπέρασε ακόμα και την ποσότητα νερού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας στις μεγάλες πλημμύρες του 1977 (168 χιλιοστά στην πλατεία Κοτζιά, 37 νεκροί, περισσότερα από 1.000 πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στην Αττική).

«Είμαστε σε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής, με κύριο χαρακτηριστικό τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι όμως μόνο η καταιγίδα στη Ρόδο ακραίο φαινόμενο, είναι και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι που δεν συνοδεύονται από βροχές, αλλά και το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές βρέχει μόλις μια δύο φορές τον μήνα» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ, η κακοκαιρία που έπληξε το «σμαραγδένιο» νησί οφείλεται σε ένα μικρό τμήμα του κυκλώνα Κλεοπάτρα, που έφτασε στη χώρα μας μέσω… Λιβύης. «Υπήρξε άλλο ένα κομμάτι του κυκλώνα, που έφερε καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα, ενώ τη χώρα μας επηρεάζει εδώ και λίγες ημέρες και ένα ρεύμα από τη βόρεια Ευρώπη, που έδωσε τα πρώτα χιόνια στα ορεινά. Ασφαλή συμπεράσματα πάντως για τον χειμώνα, με βάση τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, δεν μπορούν να βγουν. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στη χώρα μας τουλάχιστον ένα πλημμυρικό φαινόμενο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ενώ έχουν πέσει χιόνια πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με φέτος. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι, στατιστικά, έπειτα από έναν ήπιο χειμώνα, όπως ήταν ο προηγούμενος, ακολουθεί συνήθως ένας λίγο πιο βαρύς. Πρόκειται όμως απλώς για μια υπόθεση, που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επιστημονικά» αναφέρει ο κ. Καντερές.

Προγνώσεις

Οι εκτιμήσεις για τον φετινό χειμώνα που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας βασίζονται σε μοντέλα μακροπρόθεσμης πρόγνωσης (με συχνές αλλαγές δεδομένων), που χρησιμοποιούνται από αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια. Τα αμερικανικά μοντέλα δείχνουν ως τώρα ότι ο χειμώνας στην Ελλάδα θα είναι σχετικά ήπιος, με λιγότερες βροχές από πέρυσι, αλλά και ξαφνικές ψυχρές εισβολές με βοριάδες και απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Περίπου ίδια είναι η πρόβλεψη και για την γειτονική Ιταλία, ενώ σε Ισπανία, Πορτογαλία και βορειοδυτική Ευρώπη οι Αμερικανοί «βλέπουν» κρύο και πολλές βροχές. Ηπιο χειμώνα, με φυσιολογικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, προβλέπει για τη χώρα μας και το Ινστιτούτο IRI του πανεπιστήμιου Κολούμπια.

Οι Ελληνες μετεωρολόγοι παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί απέναντι στις παραπάνω εκτιμήσεις. «Η στατιστική δείχνει ότι όσο περνούν τα χρόνια, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, τα φαινόμενα τον χειμώνα θα είναι λιγότερα. Ωστόσο, οι προβλέψεις μεγάλης διάρκειας έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες. Τα συγκεκριμένα μοντέλα έχουν καλά αποτελέσματα σε περιοχές κοντά στους τροπικούς, δεν επαληθεύονται όμως πουθενά αλλού» λέει ο μετεωρολόγος, πρώην διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Τον «χειμώνα του αιώνα» προβλέπει ο αιρετικός Γερμανός Ντόμινικ Γιουνγκ

Ο «αιρετικός» Γερμανός μετεωρολόγος που το περασμένο καλοκαίρι πήγε… κόντρα στα προγνωστικά, μιλώντας για σημαντική αύξηση των βροχοπτώσεων στην Ευρώπη τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (εκτίμηση που στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε για τους δύο πρώτες μήνες), «ξαναχτύπησε» με νέα… τολμηρή πρόβλεψη για «έναν από τους πιο κρύους χειμώνες των τελευταίων 100 ετών»! Ο Ντομινίκ Γιουνγκ, συνεργάτης της γερμανικής ιστοσελίδας www.wetter.net, που αμφισβητείται έντονα από την επιστημονική κοινότητα για τις «πειραματικές» μεθόδους που χρησιμοποιεί, υποστηρίζει ότι «φέτος θα ζήσουμε τον… χειμώνα του αιώνα», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που θα διατηρηθούν ακόμα και την άνοιξη.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν αφύσικα παγερό χειμώνα, ενώ ο ζεστός καιρός δεν θα έρθει νωρίτερα από τον Απρίλιο. Ο κύριος λόγος είναι ότι θα φθάσουν στην Ευρώπη ρεύματα από την Αρκτική, που θα μειώσουν την ηλιακή δραστηριότητα» λέει ο Γερμανός μετεωρολόγος. Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τις μεθόδους του -βασίζεται σε μοντέλα που βρίσκονται ακόμα σε στάδιο δοκιμών- ο Ντομινίκ Γιουνγκ αναφέρει ότι τα παραδοσιακά μοντέλα πρόγνωσης του καιρού απέτυχαν τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα τους «ιδιαιτέρως ψυχρούς» χειμώνες της τελευταίας πενταετίας στη Γερμανία.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, η μέση χειμωνιάτικη θερμοκρασία μειώνεται συνεχώς εδώ και πέντε χρόνια, ενώ τα μοντέλα έκαναν λάθος και για τα εννέα από τα 10 τελευταία καλοκαίρια στη χώρα» υποστηρίζει ο ίδιος.

Η Γερμανική Υπηρεσία Πρόγνωσης Καιρού (DWD) κρατάει πάντως σαφείς αποστάσεις από τους ισχυρισμούς του, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για τον καιρό ισοδυναμεί με… ζαριά», θέση που υιοθετεί και η ΕΜΥ. «Καμία μετεωρολογική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει προβλέψεις για περισσότερες από έξι επτά ημέρες. Αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται στον… αέρα, είναι σαν να παίζεις ΠΡΟ-ΠΟ!» τονίζει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος.

Φονικά κύματα

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων στον πλανήτη θα αυξηθεί κατακόρυφα ως τα τέλη του 21ου αιώνα, φέρνοντας ισχυρότερες καταιγίδες και περισσότερα κύματα καύσωνα στις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου. Με βάση τα κλιματικά μοντέλα που επικαλείται η IPCC, η θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια της γης αναμένεται να αυξηθεί ως το 2100 κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου (αν και ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας φαίνεται να ανακόπτεται), κυρίως λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Σημαντικές μεταβολές αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες και ως προς την ποσότητα και την ένταση των βροχοπτώσεων, με τα κλιματικά μοντέλα να δείχνουν προς το παρόν μικρή ενίσχυση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, και λιγότερες αλλά μεγαλύτερης έντασης βροχές στη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ