Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Κακούργημα τα χρέη από 150.000 ευρώ

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ακόμη και γι’ αυτούς που απώλεσαν το συγκεκριμένο δικαίωμα στο παρελθόν, και δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτικών εταιριών για την είσπραξη αυτών των χρεών περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Η νέα ρύθμιση θα συνοδεύεται πιθανότητα από διάταξη με την οποία θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ. Σήμερα τα χρέη πάνω από αυτό το όριο αποτελούν πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη. Στην πράξη αυτές οι ποινές έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Συνεπώς οι φοροφυγάδες αφήνονται ελεύθεροι.

Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου απλοποιούνται οι διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, βελτιώνονται οι διατάξεις για την επίλυση φορολογικών διαφορών από την αρμόδια επιτροπή, ενώ προωθείται νέος διακανονισμός για την εξόφληση οφειλών που έχουν οι δήμοι προς το Δημόσιο. Ειδικά για τα χρέη των ΟΤΑ η κυβέρνηση προωθεί συμψηφισμό αυτών των οφειλών με επιχορηγήσεις που θα λάβουν οι δήμοι από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Με το ίδιο νομοσχέδιο λαμβάνονται μέτρα για την επιδημία πτωχεύσεων (κυρίως με βάση το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα) που σαρώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Διάταξη που εντάσσεται στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για να γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης μιας εταιρίας θα πρέπει να έχει ενημερωθεί 20 μέρες πριν η Εφορία.

Κεντρική θέση στο πολυνομοσχέδιο έχει η νέα -χαριστική- ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 42 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την είσπραξη των δημόσιων εσόδων, θα δίνει τη δυνατότητα στους 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, αντί σε 30 δόσεις της υφιστάμενης ρύθμισης. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι 100 ευρώ από ένα ύψος χρεών και πάνω.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι οι οποίοι εξοβελίστηκαν από παλιότερες ρυθμίσεις επειδή δεν πλήρωσαν κάποιες από τις οφειλόμενες δόσεις.

Οσοι επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση θα τύχουν διαγραφής μέχρι και 100% των προσαυξήσεων. Για όσους οφειλέτες προτιμήσουν το πρόγραμμα των δόσεων η διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι ως εξής: Διαγραφή 90% των προσαυξήσεων για εξόφληση έως 12 μηνιαίες δόσεις, 75% από13 έως 24 δόσεις, 60% από 25 έως 36 δόσεις, 45% από 37 έως 48 δόσεις και 25% από 49 έως 60 δόσεις.

Υπό σκέψη βρίσκεται η προτεινόμενη διάταξη σύμφωνα με την οποία όσοι φορολογούμενοι θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές αλλά δεν έχουν μετρητά θα μπορούν να παραχωρήσουν στην Εφορία κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο, π.χ. ακίνητο. Υπό εξέταση βρισκόταν μέχρι χτες το βράδυ αν θα πρέπει να ενσωματωθεί και η ρύθμιση για τα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού εισοδημάτων και καθαρών κερδών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ