Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Καλάθι-ασπίδα για τον οργανισμό

Ενα καλάθι με εκλεκτά θεσσαλικά προϊόντα, που σχηματίζουν ασπίδα κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, απέδωσε η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και γενικότερα οι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες των αγροτικών αυτών προϊόντων διαπιστώθηκαν έπειτα από επιστημονική έρευνα του πανεπιστημιακού τμήματος, που κατέληξε στο συγκεκριμένο πολύτιμο σύνολο, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Το «θεσσαλικό καλάθι αγροτικών προϊόντων», με τα ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα, περιέχει τα ακόλουθα είδη: αμύγδαλο Συκουρίου, κρασοστάφυλα -μαύρο μεσενικόλα Καρδίτσας, ξινόμαυρο Ραψάνης και μπαντίκι Τυρνάβου-, φασόλια, φακές και ρεβίθια Φαρσάλων, κάστανα Μελιβοίας, μήλα Αγιάς-Ζαγοράς, ρόδια, αχλάδια Τιρνάβου, μυζήθρες-ανθότυρα-φέτα και γενικά προϊόντα προερχόμενα απ’ το τυρόγαλα.

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του καλαθιού θεσσαλικών προϊόντων ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Δημήτρης Κουρέτας εξήγησε με ποιον τρόπο έγινε η επιλογή. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες με συντονιστή την Περιφέρεια και προσωπικά τον περιφερειάρχη. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν παρόμοια προϊόντα που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Οι βιολογικές τους δράσεις όμως δεν είναι ίδιες. Ετσι λοιπόν αναλύσαμε πάνω από 100 προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα και ταξινομήσαμε τις βιολογικές τους δράσεις με βάση κάποια στάνταρτ. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι περίπου 10 τοπικά προϊόντα έχουν πολύ ισχυρές αντικαρκινικές, καρδιοπροστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε αυτά προϊόντα της Θεσσαλίας, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό».

Αυτήν την προστιθέμενη αξία θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει με σειρά ενεργειών η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία άλλωστε δίνει μεγάλο βάρος στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικές οι σχετικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, συνεργαστήκαμε στενά με το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπαθώντας να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα θεσσαλικά προϊόντα. Στον σχεδιασμό και στη στρατηγική μας υπάρχει από την αρχή η προώθηση των προϊόντων με την πιστοποίηση “ThessAgro”, μέσα από μια πρωτοποριακή διαδικασία. Επειτα από έρευνα που έκανε το εργαστήριο του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα σε 100 περίπου αγροτικά προϊόντα, κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν ότι πολλά θεσσαλικά προϊόντα έχουν, σε σχέση με άλλα, περισσότερες ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν αντιοξειδωτική δράση και αποτελούν ασπίδα κατά ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά. Συνεπώς αυτό μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα στη διαδικασία πιστοποίησης των θεσσαλικών προϊόντων».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ