Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Καλώς ήρθε το ρούβλι στη Βόρεια Ελλάδα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Καλώς ήρθε το… ρούβλι. Με ελαφρώς παραφρασμένο τον τίτλο γνωστής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου θα μπορούσε να περιγραφεί η εικόνα που έχουν για τη φετινή τουριστική σεζόν οι τουριστικοί παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας. Σε μια χρονιά που όλα δείχνουν -αν κάτι δεν πάει πολύ στραβά- ότι η χώρα θα καταφέρει να αυξήσει την τουριστική ροή από το εξωτερικό, η ρωσική αγορά είναι το… φύλλο που τραβάει η Βόρεια Ελλάδα στην τουριστική παρτίδα, ευελπιστώντας σε μια πολύτιμη τόνωση της κίνησης, η οποία πέρυσι υπέστη πλήγμα.

Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα προσβλέπουν σε αυξήσεις των αφίξεων από τη Ρωσία. Ηδη οι πρώτες ενδείξεις, βάσει των προκρατήσεων, δείχνουν ότι οι φίλοι μας οι… Ρώσοι θα δείξουν για μια ακόμη χρονιά την προτίμησή τους για τις δαντελωτές παραλίες, τα θρησκευτικά μνημεία, το καλό φαγητό και το shopping therapy της Βόρειας Ελλάδας.

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκονται και οι αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας, μετά τον περσινό καταποντισμό, ενώ μεγάλος απών για μια ακόμη χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι ο Ελληνας τουρίστας, που το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του αυτή την περίοδο είναι οι διακοπές.

– ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Η Χαλκιδική ακούει πλέον Ρώσους και τρίβει τα χέρια της. Πέρυσι περί τους 100.000 Ρώσους τουρίστες έμειναν στα ξενοδοχεία της, δείπνησαν στα εστιατόριά της, κολύμπησαν στις θάλασσές της, καταλαμβάνοντας σε απόλυτο αριθμό τη δεύτερη θέση των τουριστών μετά τους Γερμανούς, κάτι που πέτυχαν μόλις σε μία τριετία. Φέτος οι Ρώσοι επιστρέφουν, και μάλιστα ακόμα μαζικότερα, με τις πρώτες προκρατήσεις να δείχνουν ήδη άνοδο της τάξης του 10%, με περιθώρια βελτίωσης. Μάλιστα, παρότι οι Ρώσοι συνήθως κάνουν τις κρατήσεις τους αργότερα από τους κατοίκους της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, φέτος έχουν δείξει από νωρίς τις διαθέσεις τους. Παρέα τους θα έχουν αυτή τη φορά και τους Ουκρανούς, ο αριθμός των οποίων αναμένεται αυξημένος για τη Χαλκιδική.

Στη φετινή όμως τουριστική σεζόν η Χαλκιδική αντλεί αισιοδοξία -μετά την πτώση κατά 10% στη συνολική κίνηση της σεζόν του 2012- και από τη διαφαινόμενη ανάκαμψη από τη Γερμανία και τη Βρετανία. Η ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή γερμανική αγορά δείχνει σημάδια βελτίωσης -πέρυσι είχε μια μείωση της τάξης του 15%-, ενώ οι Βρετανοί, που έχουν τα τελευταία χρόνια γυρίσει την πλάτη τους στη Χαλκιδική (περί το 15% η περσινή πτώση), επανεμφανίζονται δειλά.

Πάντως, μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα, διαπιστώνεται μια «παγωμάρα» από τις δύο αυτές αγορές, όπως επισημαίνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. «Είμαστε αισιόδοξοι. Θα περιμένουμε και θα δούμε» τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η Κεντροδυτική Ευρώπη θεωρείται μεγάλο στοίχημα για τη Χαλκιδική, κυρίως γιατί καλύπτει μήνες που δεν προτιμούν οι άλλοι τουρίστες, όπως ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος.

Θετικά όμως είναι τα μηνύματα και από τα Βαλκάνια, με τις ροές από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία -που «θωρακίζουν» κάθε φορά τη Χαλκιδική μέσω του οδικού τουρισμού (πέρυσι, άλλωστε, είχαν αύξηση 10%)- να αναμένονται φέτος βελτιωμένες. Ηδη Βούλγαροι και Ρουμάνοι σχεδιάζουν τις διακοπές τους για την περίοδο του Πάσχα. Μέσα στον Φεβρουάριο η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη για τους Βαλκάνιους, αφού τον μήνα αυτό πραγματοποιούνται οι μεγάλες τουριστικές τους εκθέσεις.

Εκεί όπου η Χαλκιδική θα έχει «αιμορραγία» για μια ακόμη χρονιά θα είναι ο εσωτερικός τουρισμός. Ο Ελληνας τουρίστας, που κάποτε αποτελούσε το «στολίδι» τόσο για τα ξενοδοχεία της περιοχής όσο και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ζούσαν από τον τουρισμό στη Χαλκιδική, χάρη στη γαλαντομία του, αναμένεται για μια ακόμη φορά να λάμψει διά της απουσίας του, με τους ξενοδόχους να τρέχουν να καλύψουν το κενό με τις ξένες αγορές. Η πρώτη γεύση δόθηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε μόλις 22 ξενοδοχεία έμειναν ανοιχτά έναντι των 40 του 2011 και μάλιστα με μειωμένες πληρότητες. Πέρυσι η πτώση στον εσωτερικό τουρισμό ήταν της τάξεως του 50%.

«Κόκκινη» έφοδος και στην Πιερία

 

Νέα ρωσική έφοδο περιμένει η Πιερία, που είδε πέρυσι τον αριθμό των Ρώσων τουριστών να αυξάνεται κατά 15% με 20%. Φέτος εκτιμάται ότι οι ρωσικές ροές θα ενισχυθούν κατά 10%. Την ίδια στιγμή η γερμανική αγορά, που την περσινή σεζόν καταποντίστηκε, χάνοντας 20%, δείχνει να ανακάμπτει, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για αύξηση κατά 10%.

Οι Βαλκάνιοι, με τη σειρά τους, αναμένονται έστω και ελαφρώς αυξημένοι. Πέρυσι ο αριθμός των Σέρβων «κέρδισε» ένα 15% και των Βουλγάρων ένα 10%. Στοίχημα θα βάλει φέτος η περιοχή για τους Ρουμάνους, ο αριθμός των οποίων ήταν πέρυσι μειωμένος κατά 15%.

Το μεγάλο δράμα στην Πιερία είναι ο εσωτερικός τουρισμός. Τον χειμώνα, που ανέκαθεν οι Ελληνες πρωταγωνιστούσαν, η πτώση ήταν τεράστια και μόλις 40 ξενοδοχεία άνοιξαν, ενώ άλλες χρονιές έμεναν ανοιχτά 80. Τα ελληνικά δείγματα δεν είναι καλά για τη θερινή σεζόν, ειδικά μετά την περσινή πτώση κατά 50% του Ελληνα τουρίστα στην Πιερία. «Οπως πάει το πράγμα, πρέπει να ξεχάσουμε τους Ελληνες» σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας Αφροδίτη Λέινα.

Η περιοχή, πάντως, ανησυχεί και για τον αντίκτυπο των διοδίων -έντονες ήταν οι αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες για τον σταθμό στο Αιγίνιο-, με τους τουριστικούς παράγοντες να σημειώνουν ότι η Πιερία περιβάλλεται πλέον από παντού με διόδια.

Τα Βαλκάνια στηρίζουν την Καβάλα

Τους Ρώσους περιμένει εναγωνίως και ο Νομός Καβάλας, με βασικό αποδέκτη το νησί της Θάσου, όπου το… ρούβλι έχει μπει στην πρώτη τριάδα, μαζί με το ευρώ των Γερμανών και τη λίρα των Αγγλων. Ο συνολικός τους αριθμός αναμένεται φέτος αυξημένος. Στην πόλη της Καβάλας η πιο πολυπληθής εθνικότητα είναι, πάντως, οι Βούλγαροι, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους Βαλκάνιους (Σέρβους και Ρουμάνους) εκτιμάται στη χειρότερη περίπτωση να διατηρηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και στην καλύτερη να αυξηθούν, όπως σημειώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης. Αλλωστε, η βαλκανική αγορά στηρίζει τα τελευταία χρόνια την Καβάλα, μετά τις σημαντικές εκροές από τον Ελληνα τουρίστα, η απουσία του οποίου προεξοφλείται και φέτος. Πριν από τρία χρόνια ο Ελληνας τουρίστας αποτελούσε σε ετήσια βάση πάνω από το 60% της κίνησης και τώρα έχει πέσει στο 40%, ενώ σε εποχική βάση τα μερίδια ήταν μοιρασμένα 50-50, ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους και πλέον ο εσωτερικός τουρισμός έχει πέσει κάτω από το 40%. Οπως εξηγούν οι τουριστικοί παράγοντες της περιοχής, η Καβάλα στηρίζεται πια στον ξένο τουρίστα, αφού χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

Μια μικρή ανάκαμψη αναμένει η Καβάλα και από τη γερμανική και την αγγλική αγορά, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα και από τη γειτονική Τουρκία, που κινήθηκε καλά και πέρυσι.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...