Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Καλπάζει ο καρκίνος με σύμμαχο την κρίση!

Επτά χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ η ανεργία και η οικονομική κρίση αναμένεται να είναι από τους παράγοντες που θα «βοηθήσουν» ακόμα περισσότερο τον ρυθμό αύξησης της νόσου στη χώρα μας, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξημένη παρουσιάζεται τον τελευταίο χρόνο η προσέλευση των περιστατικών στις Ογκολογικές Κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, γεγονός που αποδίδεται και στην οικονομική ύφεση. Εκτιμάται ότι στην Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου «H Σωτηρία» τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25%-30%.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος και η πνευμονολόγος Παρασκευή Μπούρα στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον καρκίνο του πνεύμονα «Από τo Εργαστήριο στην Κλινική Πράξη», που διοργανώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα.

Μάλιστα, πάσχοντες οι οποίοι μόλις πριν από δύο χρόνια επέλεγαν κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο, σήμερα απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, σημαντικό είναι το ποσοστό των ασθενών που, παρότι έχουν ήδη ξεκινήσει τη θεραπεία τους σε ιδιωτικά κέντρα, στρέφονται στο ΕΣΥ.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες, παρότι την τελευταία δεκαετία οι γυναίκες «συναγωνίζονται» επικίνδυνα το ισχυρό φύλο στο κάπνισμα.

«Το κάπνισμα ενοχοποιείται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα. Η πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι δυσμενής, αφού μόνο το 20%, το 15% και το 5% είναι στη ζωή ένα, δύο και πέντε χρόνια μετά, αντίστοιχα» ανέφερε η κυρία Μπούρα.

Με την πάροδο του χρόνου, η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα έχει ελάχιστα βελτιωθεί και φαίνεται ότι τα συνήθη χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους στην αντιμετώπιση της νόσου, τόνισαν οι ειδικοί.

Ακόμη επισήμαναν ότι χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές, πέραν της χημειοθεραπείας, για να επιτευχθεί σημαντική παράταση της επιβίωσης των ασθενών, μαζί με τη διασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας της ζωής τους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι νέες ελπιδοφόρες θεραπείες αναμένεται να προκύψουν από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Μοριακής Ερευνας σε κλινικό επίπεδο.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ