Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Καλπάζουσα ύφεση (4%) προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Μαύρες εκτιμήσεις σε νέα μελέτη! Το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει για «εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος»

Ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, που θα οδηγήσει σε ύφεση 2% έως 4% φέτος και 0,5% έως 1,7% το 2016, διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν, που αποτιμά το ελληνικό αίτημα δανειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η έκθεση αναδεικνύει, όμως, και το χάσμα που χωρίζει τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους – χάσμα που προκαλεί κίνδυνο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο προτού καν αυτές ξεκινήσουν.

Η Κομισιόν εντοπίζει χρηματοδοτικό κενό 74 δισ. ευρώ την περίοδο Ιουλίου 2015 – Ιουλίου 2018, πρωτογενές έλλειμμα 0% έως 1% φέτος και εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ το 2022, την ώρα που το ΔΝΤ ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της προσεχούς τριετίας στα 78 δισ. ευρώ και προβλέπει εκτόξευση του χρέους στο 170% του ΑΕΠ το 2022.Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη του ΔΝΤ περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το περιεχόμενο της οποίας είχε διαρρεύσει προχθές, ενώ αυτούσια η έκθεση δημοσιοποιήθηκε επισήμως χθες μετά τα μεσάνυχτα.

Ουσιαστικά, με την έκθεση αυτή το ΔΝΤ στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στη δανειακή στήριξη της χώρας μας προτού επιλυθεί το ζήτημα του χρέους, το οποίο χαρακτηρίστηκε χθες από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ταμείου «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χρειάζεται διπλασιασμός της περιόδου χάριτος και των λήξεων των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, κάτι που θα σήμαινε ότι η περίοδος χάριτος θα φθάσει τα 40 χρόνια και η περίοδος αποπληρωμής τα 80 χρόνια, δηλαδή ως το 2095. Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εκτίμηση με την οποία συμφωνεί και η Κομισιόν, που τονίζει στην έκθεσή της ότι η κατάσταση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει επιδεινωθεί δραματικά και ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η επιβολή της τραπεζικής αργίας και η χαλάρωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών μέτρων τον τελευταίο έναν χρόνο είναι οι λόγοι που επιδείνωσαν το προφίλ του δημόσιου χρέους. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ πριν από το δημοψήφισμα, η επικαιροποιημένη έκθεσή του διαπιστώνει αύξηση του χρέους κατά 40-45 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.

Μάριος Ροζάκος

Ευρ. Επιτροπή: «Ναι» σε δάνειο-«γέφυρα» 7 δισ.

Δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), ο οποίος είχε δανείσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, είναι η λύση που πρόκρινε η Κομισιόν για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας από την προσεχή Δευτέρα και έως το τέλος Ιουλίου. Το δάνειο αυτό θα εκταμιευθεί άμεσα και εφάπαξ, ενώ θα συνοδεύεται από μίνι Μνημόνιο και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, αλλά θα ταυτίζονται με αυτά του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η πρόταση της Κομισιόν παρουσιάστηκε χθες από τον αντιπρόεδρό της Βάλντις Ντομπρόφσκις ως η «καλύτερη επιλογή» για τη χώρα μας και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το πρωί στο Eurogroup, που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να εξετάσει το θέμα αυτό και να δρομολογήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δάνειο του ESM.

Επειδή στον EFSM μετέχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η υλοποίηση του σχεδίου της Κομισιόν για το δάνειο-γέφυρα θα πρέπει να εγκριθεί και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Τσεχία και η Κροατία έχουν διατυπώσει ενστάσεις για τη συγκεκριμένη λύση, ζητώντας να δοθούν εγγυήσεις από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τα κέρδη των κρατών-μελών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (3,5 δισ. ευρώ). Τα 7 δισ. ευρώ του δανείου θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα επιστραφούν στον EFSM το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του ESM.

Η λύση που επεξεργάστηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι συνεργάτες του έχει στόχο να αποπληρωθούν κυρίως οι ακόλουθες υποχρεώσεις: (α) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ, (β) τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), (γ) τόκοι ύψους 900.000.000 ευρώ που απαιτείται να καταβληθούν εντός του Ιουλίου και (δ) άλλες υποχρεώσεις ύψους 200.000.000 ευρώ.

Από σήμερα και πληρωμές σε τράπεζες

Παρατείνεται για μία ημέρα, δηλαδή έως και σήμερα η τραπεζική αργία, με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία απελευθερώνεται και μία σειρά πληρωμών στα γκισέ των τραπεζών. Πλέον, στα περίπου 1.250 υπό λειτουργία υποκαταστήματα, ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν να εξοφλούν οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ΔΕΚΟ και Δημόσιο. Με τη νέα ΠΝΠ μπορούν:
να εκτελούνται στα ταμεία των τραπεζών πληρωμές δόσεων πιστωτικών καρτών και δανείων,
να κατατίθενται μετρητά ή να γίνονται εντολές μεταφοράς κεφαλαίων από τραπεζικό λογαριασμό για πληρωμές προς ΔΕΚΟ, Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς ή ασφαλιστικές εταιρίες. Μάλιστα, οι πληρωμές δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών μπορούν να είναι και για ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο και για τρέχουσες.

Η κυβέρνηση δεν έχει βρει λύση στο πρόβλημα πληρωμών των συνταξιούχων χωρίς κάρτα αναλήψεων, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση έχουν πάρει μόνο 240 ευρώ (120 επί δύο φορές) από τη σύνταξή τους, που είναι μπλοκαρισμένη στις τράπεζες. Στη νέα ΠΝΠ προβλέπεται απλώς ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν 120 ευρώ από τη σύνταξή τους (στα γκισέ), αν δεν τα έχουν ήδη πάρει!
Αλλη μία δυνατότητα που παρέχεται είναι η μεταφορά ποσών από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό, ο οποίος όμως πρέπει να τηρείται στην ίδια τράπεζα.
Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τραπεζική αργία αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων.

Αποδεσμεύονται νωρίτερα πλέον τα κονδύλια ΕΣΠΑ

Σειρά ενεργειών ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων περί τα 35 δισ. ευρώ έως το 2020 για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται στην ουσία για υφιστάμενους πόρους του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα, με την Κομισιόν να ανακοινώνει αλλαγές οι οποίες επιτρέπουν την ταχύτερη απορρόφησή τους σε περίοδο σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας.

Ετσι, θα απελευθερωθούν νωρίτερα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 5% του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013), τα οποία συνήθως διατηρούνταν έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Επιπλέον, για το προηγούμενο ΕΣΠΑ η κοινοτική συμμετοχή θα φτάνει το 100% του κόστους ενός έργου (από 95% σήμερα). Με τις δύο αλλαγές προστίθεται στην ελληνική οικονομία άμεση ρευστότητα περί τα 500.000.000 ευρώ, ενώ εξοικονομούνται περί τα 2 δισ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στα κοινοτικά προγράμματα. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι τα πρόσθετα κονδύλια θα διατεθούν για έργα και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Προχρηματοδότηση

Η Κομισιόν προωθεί, επίσης, την αύξηση κατά 7% της αρχικής προχρηματοδότησης για τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για μέτρο με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζει άλλο 1 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει όμως, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, να διατεθεί για την εκκίνηση έργων που συγχρηματοδοτούνται.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα κινδυνεύει με απώλεια κονδυλίων γύρω στα 2 δισ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Ηδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η οποία έχει στόχο να απορροφηθεί το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων για την περίοδο 2007-2013, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά ασφυκτικά (έως το τέλος του έτους). Ταυτόχρονα θα συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές ώστε να μη χαθεί και άλλος χρόνος για το νέο ΕΣΠΑ. Εκτιμάται πως η χώρα μας μπορεί να λάβει τον επόμενο ενάμιση χρόνο γύρω στα 4,4 δισ. ευρώ.

Αντλήθηκαν812.500.000 € από τα έντοκα γραμμάτια!

Το ποσό των 812.500.000 ευρώ άντλησε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των μη ανταγωνιστικών προσφορών, μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Μαζί με τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές που αναμένεται να υποβληθούν σήμερα θα συγκεντρωθεί συνολικά 1 δισ. ευρώ και, έτσι, θα αναχρηματοδοτηθεί πλήρως η παλαιότερη έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων, η οποία λήγει αύριο.
Στη χθεσινή δημοπρασία το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία πριν από έναν μήνα, στο 2,70%. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στις 1,30 φορές. Από τα 812.500.000 ευρώ, τα 187.500.000 ευρώ προήλθαν από μη ανταγωνιστικές προσφορές. Επιπλέον τέτοιες προσφορές, ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, μπορούν να υποβληθούν έως σήμερα, στις 12.00.
Το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να καλύψει ξανά έκδοση εντόκων γραμματίων στις 7 Αυγούστου, όταν λήγουν εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Αυγούστου, λήγουν τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι εναντίον του άγριου σχεδίου Σόιμπλε

Οσο περνούν οι ώρες από τη δραματική νύχτα των Βρυξελλών, αποκαλύπτεται ο ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επιμονή του στο Grexit. Ο Στ. Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, σε δηλώσεις του χθες στο Βερολίνο, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τη συνέντευξη Τσίπρα (ειδικά το σημείο ότι ο Σόιμπλε είχε αναφέρει την περίπτωση Grexit στον Γιάνη Βαρουφάκη), περιορίστηκε να πει: «Για εμάς είναι σημαντικά η δήλωση ότι θέλει να υλοποιήσει τη συμφωνία και το πώς θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων».

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας παραδέχτηκε τη συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ στη Ρίγα «αρκετά πριν από την εκπνοή των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», αλλά είπε ότι επρόκειτο για «εμπιστευτική συνομιλία» των δύο ηγετών και, επομένως, δεν δημοσιοποιείται το περιεχόμενό της.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο σάλος και στη Γερμανία από τις αποκαλύψεις ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προωθούσε υπογείως το Grexit. Ο Β. Σόιμπλε βρίσκεται στο στόχαστρο των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για το προσωρινό Grexit (time-out euro), ενώ επιμένει στα IOUs για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας.

Ν. Σταυρουλάκης

WSJ: Τα… παραμύθια των Γερμανών

Η Γερμανία δεν έχει πάρει κάποια από τα οικονομικά φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν για την Ελλάδα, ενώ οι αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό σύστημά της γίνονται με ήπιο ρυθμό και σταδιακά. Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της «Wall Street Journal», το οποίο συγκρίνει την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Αθήνα με μεταρρυθμίσεις που η Γερμανία έκανε και κάνει.
Το άρθρο σημειώνει ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αθήνα σχετίζονται με την αγορά εργασίας, την πρόνοια και τα μέτρα του Προϋπολογισμού, δηλαδή μέτρα που και η Γερμανία θέσπισε το 2003 και το 2004, όταν πάλευε να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ομως κάποια άλλα μέτρα, όπως η άρση των περιορισμών για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και η απελευθέρωση του κλάδου των φαρμακείων, είναι πολιτικές που δεν εφαρμόζονται στη Γερμανία.
Επίσης, οι πιστωτές θέλουν η Ελλάδα να άρει τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν στους εργαζομένους να βγαίνουν πρόωρα σε σύνταξη -πριν από τα 67- και να εξορθολογίσουν το περίπλοκο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ωστόσο, όταν η Γερμανία άρχισε να αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη το 2007, επέλεξε να το κάνει με πιο αργούς ρυθμούς, κλιμακωτά έως το 2029. Πέρυσι μείωσε και πάλι το όριο συνταξιοδότησης για κάποιους εργαζομένους και αύξησε τις συντάξεις για άλλους, με πολλά οικονομικά ινστιτούτα να επικρίνουν την κίνηση αυτή ως δημοσιονομικά ανεύθυνη, αναφέρει η «Wall Street Journal».

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...

Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη...

Όλοι ανόητοι, πλην Κυριάκου

Προχθές η κυβέρνηση αποφάσισε (διά των υπουργών Χαρδαλιά, Αυγενάκη και των αρμόδιων επιτροπών) να επιτρέψει την είσοδο λίγων φιλάθλων στα γήπεδα. Χθες τους ακύρωσε όλους...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός; Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο...

Φιάσκο για την Τουρκία η δοκιμή των S-400

Αποτυχημένες οι εκτοξεύσεις, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν βρήκαν καν στόχο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τη δοκιμή -και κυρίως τη στέψη της από...