Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Κάλπες 4 Δεκεμβρίου!

Ραγδαίες αναμένονται από σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις. Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Παπανδρέου, που οδήγησε τη χώρα στα βράχια, πλησιάζει, καθώς δεν μπορεί να διασωθεί ούτε μετά τη χθεσινή δραματική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα κόλπα και οι ελιγμοί στα οποία κατέφευγε έως τώρα εξαντλήθηκαν. Τα πολιτικά παιχνίδια και οι εκβιασμοί που χρησιμοποιούσε δεν αποδίδουν πια. Αλλος δρόμος από την προκήρυξη εκλογών, όπως παραδέχονται το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει. Οσο και να προσπάθησε να το αποφύγει, η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης των αλλεπάλληλων Μνημονίων για το μοιραίο ραντεβού με την Ιστορία άρχισε.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι κάλπες προγραμματίζεται να στηθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέου επιχειρούσε έως τώρα να μην πιει το πικρό ποτήρι και να παραμείνει, όσο γινόταν περισσότερο, γαντζωμένος στην εξουσία. Πλην του ιδίου, του οικογενειακού περιβάλλοντός του και μερικών αυλικών, ουδείς άλλος πια όμως συμφωνεί μαζί του για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι αντιλαμβάνονται πως μετά το «κούρεμα» -και τους όρους που πάει να γίνει- θα υπάρξει εφιαλτική επιδείνωση της οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, ακόμη και με τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων· και ο δεύτερος είναι ότι τα στελέχη και οι βουλευτές θέλουν να έχει «επόμενη μέρα» το ΠΑΣΟΚ, έστω και ως αντιπολίτευση ύστερα από μια εκλογική συντριβή. Οπως τονίζουν μάλιστα στις μεταξύ τους συσκέψεις, αν συνεχιστεί μερικούς μήνες ακόμη το σημερινό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ απειλείται με πολυδιάσπαση και πλήρη εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη. Γι’ αυτό και χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι «καλύτερα να συντριβούμε τώρα, παρά να διαλυθούμε εντελώς αργότερα».

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στον κ. Παπανδρέου έχει διαμηνυθεί πως αν δεν προχωρήσει άμεσα σε εκλογές κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με γενική ανταρσία του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με μια εξευτελιστική πτώση της κυβέρνησης σε μια από τις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή. Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, υπήρχε επιπλέον ο κίνδυνος να αποκαθηλωθεί και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πήγαινε προς τις εκλογές με άλλον αρχηγό.

Με τη φορά που έχουν πάρει τώρα τα πράγματα, ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να ωραιοποιήσει όσο μπορεί τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για να θέσει και ανάλογα εκλογικά διλήμματα, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει εσωκομματική ασυλία και προστασία εν όψει της αποχώρησής του από την εξουσία.

Προς το παρόν είναι βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου θα συναντήσει ένα τελείως διαφορετικό κλίμα επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα. Η απαισιοδοξία που επικρατούσε ήδη από χθες μεταξύ στελεχών σε κυβέρνηση και κόμμα, κυρίως όμως η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στην κρίσιμη κατάσταση, δεν θύμιζε σε τίποτα το «πανηγυρικό» κλίμα του Ιουλίου. Μετά την επιστροφή και αφού συνεδριάσει κατ’ αρχάς το υπουργικό συμβούλιο, θα συγκαλέσει την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα ενημερωθούν τα υπόλοιπα κόμματα. Επίσης, σε άγνωστο ακόμη χρόνο θα γίνει συζήτηση και στη Βουλή, ενώ ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης μέσα στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ακόμη και οι υπουργοί έγιναν έξαλλοι επειδή κρατήθηκαν στο σκοτάδι για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα ο κ. Παπανδρέου ειδοποίησε ότι θα κάνει τηλεδιάσκεψη πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, με τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής τα οποία κλήθηκαν για τον σκοπό αυτό να βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ματαίως όμως. Ολοι τους έμειναν, ως αργά τη νύχτα, με το ακουστικό στο χέρι…


«Θερμή» υποδοχή ετοιμάζουν για τον πρωθυπουργό και οι σύντεκνοι

Σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι κάτοικοι της Κρήτης εν όψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (που κανείς τελικά δεν ξέρει αν θα πραγματοποιηθεί) στη Μεγαλόνησο το προσεχές διήμερο. Αφορμή για να τεθούν σωματεία και κάτοικοι σε αυξημένο «συναγερμό» είναι το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις 28 και στις 29 Οκτωβρίου στο πολυτελές ξενοδοχείο Daios Cove, στην περιοχή Καλό Χωριό του Αγίου Νικολάου.

Στη συνάντηση των μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επρόκειτο να δώσει το «παρών», σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς. Από τον Αγιο Νικόλο ωστόσο αναμένεται να «παρελάσουν» αρκετοί ακόμη αξιωματούχοι από πολλές χώρες. Οπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν οι ηγέτες θα είναι θέματα όπως η ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ε.Ε., οι εκλογές σε Αίγυπτο και Τυνησία, αλλά και η επόμενη μέρα στη Λιβύη μετά την εκτέλεση του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος ήταν μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο της νίκης των Σοσιαλιστών στις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία.

Τα παραπάνω ωστόσο δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τους Ελληνες εργαζομένους και ανέργους. Σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες του Αγίου Νικολάου βρίσκονται σε διαρκείς συνεννοήσεις για να καθοριστεί η μορφή των κινητοποιήσεων. Ηδη πάντως έχει δοθεί ραντεβού από σωματεία εργαζομένων του Αγίου Νικολάου για την Παρασκευή 28/10, στις 16.30, έξω από το ξενοδοχείο, με προσυγκέντρωση στη διασταύρωση της εθνικής οδού προς Βαθύ. Το κάλεσμα των εργαζομένων απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Κρήτης και φαίνεται ήδη να έχει βρει ανταπόκριση σε άλλες περιοχές του νομού Λασιθίου, ακόμη και στο Ηράκλειο. Τη συμμετοχή τους εξετάζουν, μεταξύ άλλων, οι αγρότες και οι ταξιτζήδες. Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά να μην παραστεί και να μετάσχει μέσω… τηλεδιάσκεψης.

Κώστας Καντούνης


Θεσσαλονίκη: Τα ‘ψαλαν σε Μπεγλίτη – Μαγκριώτη

Με πολύ έντονες αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν οι Θεσσαλονικείς τον υπουργό Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις τριήμερες εκδηλώσεις που άρχισαν χθες στη συμπρωτεύουσα για τον πολιούχο άγιο Δημήτριο, την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και την 28η Οκτωβρίου.

Κατά την προσέλευση και περισσότερο κατά την αποχώρησή του από τον Ιερό Ναό του Αγ. Δημήτριου όπου τελέστηκε από τον μητροπολίτη Ανθιμο η δοξολογία, πολίτες στράφηκαν κατά του υπουργού με γιουχαΐσματα, φωνές και χειρονομίες. Ο κόσμος ζητούσε από τον υπουργό να φύγει, δημιουργώντας μια πρωτοφανή ατμόσφαιρα στο προαύλιο, όπου ακούστηκαν βαριές κουβέντες. «Κλέφτες», «προδότες», «αλήτες», «να φύγετε από την πόλη μας », «πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω». Ανάμεσά τους και εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι συμβάσεις των οποίων λήγουν. Φτάνοντας στην εκκλησία, ο κ. Μπεγλίτης χαιρέτησε τους συγκεντρωμένους, αλλά εκείνοι συνέχισαν να τον γιουχάρουν μέχρι να μπει στον ναό. Η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε και κατά την έξοδό του, με αποτέλεσμα, όταν κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν τα μεταλλικά κιγκλιδώματα και να τον προσεγγίσουν, να αναγκαστεί να μπει άρον άρον στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε. Εντονες αντιδράσεις και συνθήματα οργής εισέπραξε και ο ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης (που μάλιστα εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη), ο οποίος προτίμησε να φύγει από την πίσω πόρτα!


Νεο ραντεβού «Αγανακτισμένων» την Κυριακή

Κάλεσμα για «πανελλήνια εξέγερση» την Κυριακή 30 Οκτωβρίου απευθύνουν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους οι «Αγανακτισμένοι», την ώρα που «συνοδοιπόροι» τους από όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται πυρετωδώς για μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα τον Νοέμβριο. Την Κυριακή, σημείο συνάντησης των «Αγανακτισμένων» θα είναι η πλατεία Συντάγματος, ενώ η ευρωπαϊκή «βοήθεια» αναμένεται μετά τις 5 Νοεμβρίου, μέσω Ιταλίας. Οι «Αγανακτισμένοι» της υπόλοιπης Ευρώπης θα συναντηθούν στη Νίκαια της Γαλλίας μετά το G20 (30 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου), θα ταξιδέψουν έως το Μπάρι της Ιταλίας, θα περάσουν απέναντι στην Πάτρα και από εκεί θα κατευθυνθούν προς την Αθήνα με ποδήλατα ή πεζή, χωρισμένοι σε ομάδες των 25 ατόμων.Στάση πληρωμών (με sme Ροβέρτου) στην Ιπποκράτους

Πάγωσαν χθες οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, όταν πήραν ένα μήνυμα στο κινητό τους. Αποστολέας, ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος που με ένα sms ανακοίνωνε στάση πληρωμών τουλάχιστον ως τις 15 Νοεμβρίου για τους εργαζομένους στο κυβερνητικό κόμμα. Συγκεκριμένα το sms έγραφε: «Σας ενημερώνουμε ότι οι αποδοχές μηνός Οκτωβρίου θα καταβληθούν έως τις 15 Νοεμβρίου 2011, λόγω καθυστέρησης χορήγησης της γ΄ δόσης της κρατικής χρηματοδότησης. Ευχαριστούμε για την κατανόηση». Το τι άκουσε από τους υπαλλήλους μόνο κατανόηση δεν σηματοδοτούν, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ήταν έξαλλοι με την απόφαση που έλαβε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ηδη έγιναν σχετικά διαβήματα στον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη για να λυθεί το θέμα. Το πιο επιεικές ήταν ότι «αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια κι εμείς δεν θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε και πότε να πληρώσουμε τα νοίκια μας. Φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτα πια εκτός από τους εαυτούς τους. Ούτε καν πώς θα ζήσουμε». Να σημειώσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη χρέος σε τράπεζες 121.000.000 ευρώ (από αυτά, τα 40.000.000 ελήφθησαν το 2010), ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν ότι η καθυστέρηση πληρωμών είναι ένα ακόμη παιχνίδι που παίζει το σύστημα Γιώργου Παπανδρέου για να προβάρει γενικότερη στάση πληρωμών, με το πρόσχημα ότι δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος, αφού δεν πληρώνει και τους δικούς του.

Οι υπάλληλοι πάντως είναι εξαγριωμένοι, καθώς κάποια στελέχη έχουν δυο και τρεις δουλειές και έχουν εξασφαλιστεί για την επόμενη ημέρα, ενώ εκείνοι μένουν απλήρωτοι.


«Παιχνίδι» με τις λέξεις και τους «180»

Το παιχνίδι με τις λέξεις συνεχίζεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο (τα στελέχη του οποίου βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης), προκειμένου να… θολώσουν τα νερά. «Δεν δέχεται η Ελλάδα επιτροπεία, αλλά είναι υπό επιτήρηση. Η επιτροπεία θα σήμαινε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας» είπε (ΝΕΤ) ο Χρ. Πρωτόπαπας, αποκλείοντας εκλογές και μιλώντας για ανάγκη ευρύτερης υποστήριξης της συμφωνίας, όχι όμως ως νομικό προαπαιτούμενο. «Δεν μπορεί να έλθει η συμφωνία στη Βουλή και να περιμένουμε τους 153 του ΠΑΣΟΚ να βγάλουν το φίδι από την τρύπα» είπε, διευκρινίζοντας ότι το λέει πολιτικά και όχι υποχρεωτικά. Το θέμα πάντως επανέφεραν χθες βουλευτές, με τον Θ. Παπαγεωργίου να χαρακτηρίζει «ευχάριστο γεγονός» τη συμφωνία, που αν έρθει με 180, όταν τα «δυσάρεστα» ψηφίστηκαν με 151, θα είναι για να πάμε σε εκλογές. Οτι «υπήρξαν δηλώσεις βουλευτών και πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι θεωρούσαν την επιλεκτική χρεοκοπία σαν μια διαδικασία εξόδου από το ευρώ» θύμιζε με νόημα ο Γ. Μιχελογιαννάκης.

Αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε τη συζήτηση η Φώφη Γεννηματά, ενώ υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων, ακόμα και χωρίς εκλογές, τάχθηκε η Σοφία Γιαννακά. Για «πολιτική βαβέλ» μίλησε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας με μια νέα σκληρή δήλωσή του τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Παιχνίδι» με τις λέξεις και τους «180»

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ