Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Κάλπη ακόμη και με έναν υποψήφιο!

Δεν του πέρασε τελικά του Ευ. Βενιζέλου, που επιθυμούσε έναν «υγιεινό περίπατο» χωρίς αμφισβήτηση της ηγεμονίας του.

Τελικά θα στηθούν κάλπες για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν υπάρχει μία υποψηφιότητα. Αυτό αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, που συνεδρίασε χθες σε κλοιό απλήρωτων επί τετράμηνο εργαζομένων, που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Υπομονή τούς συνέστησαν οι Μ. Καρχιμάκης και Ρ. Σπυρόπουλος, υποσχόμενοι ότι η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων θα επανέλθει άμεσα, πιθανότατα την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Χρ. Παπουτσής, ο οποίος, αδυνατώντας να μαζέψει τις απαιτούμενες υπογραφές, εναποθέτει τις ελπίδες του στο Εθνικό Συμβούλιο να εγκρίνει την υποψηφιότητά του, αφού ακούσει τις πολιτικές του θέσεις.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ως προς την υποχρέωση συλλογής υπογραφών, μετά την πρόταση της Ασπας Παπαηλιού για στήσιμο κάλπης για την ανάδειξη των υποψηφίων, πηγές της Ιπποκράτους εξηγούσαν ότι μπορεί να υπάρξει θέμα ερμηνείας του σχετικού άρθρου, εφόσον το ζήτημα τεθεί από όργανο του κινήματος.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, με συμφωνία των ενδιαφερομένων, θα μπορούσαν να στηθούν προκριματικές κάλπες μέσα στη Συνδιάσκεψη και να αποφασίσει το Σώμα για το θέμα των υποψηφιοτήτων, ενώ ανοιχτό άφηναν το ενδεχόμενο ακόμα και τελείως «ανοιχτής» διαδικασίας, με πιθανό όριο τις τέσσερις υποψηφιότητες. Κατά τα λοιπά, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αύριο στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου στις 5 το απόγευμα ο Ευ. Βενιζέλος να πετάξει για τις Βρυξέλλες για το Eurogroup της Δευτέρας. Την τελευταία του ομιλία ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κάνει σήμερα στην Εθνική Συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ ο Γ. Παπανδρέου, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των κειμένων απολογισμού και προγράμματος, ενώ θα ξεχωρίσουν οι τοποθετήσεις του Ευ. Βενιζέλου και του Χρ. Παπουτσή. Οι κάλπες στις 18 Μαρτίου θα στηθούν σε χώρους που εξασφαλίστηκαν μέσω δήμων, ώστε να μην ενοικιαστούν άλλοι, ίσως όμως να είναι και πιο… προστατευμένοι.

Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων υποστηριζόταν χθες ότι δεν ζητήθηκε καμία χαριστική ρύθμιση, αλλά το 50% όσων χρημάτων δικαιούνται τα κόμματα να κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στις τράπεζες και τα υπόλοιπα στα κόμματα, προκειμένου να λειτουργήσουν. Σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει με θράσος ότι «με απόλυτη συνέπεια τηρούσε πάντα τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες» και ότι πρόβλημα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά με την απόφαση της ΑΤΕbank να μην επιτρέπει την κίνηση λογαριασμών των κομμάτων.

Σίγουρος για τη νίκη του εμφανίζεται ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ετοιμάζει ήδη την εγκατάσταση του επιτελείου του στην Ιπποκράτους και δέχεται εισηγήσεις για την επόμενη μέρα, όπως ιδρυτικό συνέδριο, αλλαγές στο όνομα και το σύμβολο του κόμματος, ακόμα και στον τρόπο διαχείρισης τυχόν προτάσεων για κυβερνητική συνεργασία. Ενα πολυσυλλεκτικό, μαζικό, λαϊκό κίνημα ευαγγελίζεται ο Χρ. Παπουτσής, ο οποίος, αδυνατώντας να βρει υπογραφές, το ρίχνει τώρα στην πολιτική, καταγγέλλοντας το «παιχνίδι» των υπογραφών και ζητώντας την έγκριση της υποψηφιότητάς του από το Εθνικό Συμβούλιο, μετά την παράθεση των θέσεών του. Σφοδρή επίθεση στους «όψιμους μεταρρυθμιστές» του ΠΑΣΟΚ -και κυρίως στον Ηλία Μόσιαλο- εξαπέλυσε χθες ο Γ. Παναγιωτακόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ