Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Κάλυψη τέλος από ΕΟΠΥΥ για ιδ. κλινικές

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ασθενείς η πρόθεση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να αποκλείσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό αρρώστων, καθώς το υποστελεχωμένο ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πρόσφατα: «Οταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας. Το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο».
Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι θα επανεξετάσει όλες τις συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, καταγράφοντας προφανώς ποιες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις πραγματοποιούνται και από τα δημόσια νοσοκομεία. Επειτα από αυτές τις δηλώσεις, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας και η Πανελληνία Ομοσπονδία Νεφροπαθών ζήτησαν άμεσα διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας, καθώς η πρώτη σκέψη τους είναι οι τεράστιες λίστες αναμονής που υπάρχουν στο ΕΣΥ εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού αλλά και των συχνών βλαβών που παθαίνουν τα ακτινολογικά μηχανήματα.

Επιπλέον, η πλειονότητα των νεφροπαθών απευθύνεται στις ιδιωτικές κλινικές για αιμοκάθαρση, αφού τα δημόσια νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. «Οταν είχε χαλάσει το ακτινολογικό μηχάνημα της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης, εκατοντάδες ασθενείς για δύο τρεις μήνες έρχονταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης Θεαγένειο, “Παπαγεωργίου” και ΑΧΕΠΑ» είπε στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Περσεφόνη Μήττα και συμπλήρωσε: «Η λίστα αναμονής, που τώρα είναι τρεις μήνες, τότε έφτασε τους πέντε, έξι. Ελπίζω γρήγορα να μας εξηγήσει τι εννοεί λέγοντας ότι δεν θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ τις ιδιωτικές κλινικές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γρηγόρης Λεοντόπουλος ανέφερε στη «δημοκρατία»: «Από τους 100 νεφροπαθείς, οι 45 κάνουν αιμοκάθαρση στο ΕΣΥ και οι 55 σε μονάδες ιδιωτικών κλινικών, όποτε πρέπει να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις γιατί ο κόσμος που τον ακούει ανησυχεί».

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εάν προχωρήσει στο νέο καθεστώς που κλείνει την πόρτα στις ιδιωτικές κλινικές, ουσιαστικά ακυρώνει τον λόγο που συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ ως ενιαίο Ταμείο το 2012, δηλαδή με σκοπό την πρόσβαση των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές υγειονομικές δομές και τον έλεγχό τους.
Από την πλευρά του υπουργείου, επισημαίνεται ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα αφορά τις προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ για τον περιορισμό της λίστα αναμονής και μετά θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ