Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Καλύπτουν την αποτυχία τους με κεφαλικό φόρο σε όλα τα ακίνητα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πρωτοφανές νέο χαράτσι, μέσω της επιβολής ειδικού τέλους για φέτος και το 2012 σε όλα τα κτίσματα, σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ο λογαριασμός για το μέσο νοικοκυριό που έχει ένα σπίτι σε μια μεσαία περιοχή και ένα εξοχικό μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 1.000 ευρώ ετησίως για φέτος και το 2012.

Την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά προσπαθούν να συνέλθουν από το «χαστούκι» της έκτακτης εισφοράς, του τέλους επιτηδεύματος και της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, την ώρα που η αύξηση του ΦΠΑ έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής, έρχεται ένα ακόμα σκληρό μέτρο για να τα αποτελειώσει. Το νέο αυτό εισπρακτικό μέτρο, που επιβλήθηκε στο όνομα της «μαύρης τρύπας» του Προϋπολογισμού ύψους 4,3 δισ. ευρώ στο επτάμηνο, θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 7.500.000 ιδιοκτησίες (τόσες είναι οι ηλεκτροδοτήσεις της ΔΕΗ) θα χρεωθούν έναν καινούργιο φόρο που θα υπολογίζεται επί των τετραγωνικών του κάθε κτίσματος και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την αντικειμενική αξία. Θα κυμαίνεται από 0,5 έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα έχει διετή ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες, ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, θα πληρώσουν το νέο αυτό χαράτσι σε μία ή δύο δόσεις έως το τέλος του χρόνου, ανάλογα με το πόσοι λογαριασμοί απομένουν να σταλούν από τη ΔΕΗ. Για το 2012, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερες δόσεις, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό.

Το χτύπημα για τη μεσαία τάξη είναι πολύ μεγάλο, καθώς θα κληθεί να πληρώσει εκατοντάδες ευρώ για ακίνητα που βρίσκονται σε μη προνομιούχες περιοχές της χώρας. Αν και η κλίμακα από την οποία θα προκύπτει το ειδικό αυτό τέλος, ανά περιοχή, για όλα τα ακίνητα της χώρας, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έγινε γνωστό ότι σε περιοχές μέσης αντικειμενικής αξίας, όπως είναι τα περισσότερα προάστια της Αθήνας, η επιβάρυνση θα κυμαίνεται κοντά στα 5 ευρώ το τετραγωνικό. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Σμύρνη, στο Μοσχάτο ή στην Ηλιούπολη η λυπητερή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ για φέτος και σε άλλα τόσα για το 2012. Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, που αποφάσισε το πρωτοφανές μέτρο, δήλωσε ότι το ειδικό αυτό τέλος δεν θα το πληρώσουν οι ανάπηροι, οι τρίτεκνοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να κληθούν να το πληρώσουν όσοι έχασαν τη δουλειά τους εντός του 2011.

Επίσης, θα υπάρξουν αδικίες αναφορικά με επαγγελματικές στέγες, για παράδειγμα αποθήκες, που είναι δεκάδες τετραγωνικά μέτρα και οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ακόμα κι αν βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία, όπως στον Ασπρόπυργο ή στην Ελευσίνα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι ιδιοκτήτες για ακόμα μια φορά μεταβάλλονται σε αναγκαστικά θύματα της φοροεισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απόλυτη απόγνωση. Ποιος είναι αυτός που πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα έχει μόνο διετή διάρκεια; Ποιος αποκλείει, αν οι ανάγκες το επιβάλλουν, να επεκταθεί και το 2013 ή το 2014;»

Ποιος θα πληρώσει;

Πρόκειται για ένα χαράτσι που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες τριβές μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, ανάλογα με το όνομα στου οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Στελέχη του υπουργείου λένε ότι το χαράτσι θα βαρύνει το ακίνητο, χωρίς να ξεκαθαρίζουν αν θα πρέπει να πληρωθεί από τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή, αφήνοντας έτσι πεδίο «διαπραγμάτευσης» μεταξύ τους για το ποιος θα επιβαρυνθεί. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από το νέο χαράτσι. Ωστόσο, πρόκειται για έολη πρόβλεψη, καθώς ήδη περίπου 200.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που έχει προκαλέσει η ύφεση.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Οι παραλήψεις και οι γκάφες που έφεραν τα νέα μέτρα

Πιστοποίηση της πλήρους ανικανότητας και προχειρότητας με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τα ζητήματα της χρηματοδότησης της χώρας και των σχέσεών της με τους δανειστές αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση για το πρωτοφανές χαράτσι στα ακίνητα.

Το ρεσιτάλ «κωλοτούμπας» και επιτηδευμένων ανακριβειών του υπουργού Οικονομικών ξεκίνησε την προπερασμένη Πέμπτη το βράδυ, με την εκβιαστική αποχώρηση της τρόικας που ζητούσε νέα μέτρα, συνεχίστηκε τις τελευταίες ημέρες με τα ψέματα περί προγραμματισμένης αποχώρησης της τρόικας και κορυφώθηκε χθες με την ανακοίνωση ενός εισπρακτικού μέτρου τόσο ισοπεδωτικού και άδικου, που προηγούμενό του δύσκολα θα βρεθεί στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Και όλα αυτά μέσα σε ένα διεθνές κλίμα επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, με ανοιχτές απειλές από Γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση του δανείου, αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα λιτότητας. Μάλιστα, ακόμη και χθες ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε «συντεταγμένη χρεοκοπία».

Οι εκβιασμοί της τρόικας και των ισχυρών της ευρωζώνης αποτελούν παράλληλα και βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, καθώς επισείει κι αυτή τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας στους πολίτες προκειμένου να μην αντιδράσουν στα ολοένα και πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, που ανακοινώνονται όποτε έρχεται η τρόικα για να αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος που μας επέβαλαν οι δανειστές μας και να εγκρίνει την καταβολή κάποιας δόσης.

Την προπερασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών προσήλθε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα με «μαύρη τρύπα» στον Προϋπολογισμό ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Στις πιέσεις της τρόικας για άμεση ανακοίνωση μέτρων, απάντησε ότι θα γίνει «πολιτική διαπραγμάτευση» με τους ανωτέρους τους για να μη ληφθούν, καθώς για τις αποκλίσεις φταίει η μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση.

Η τρόικα τότε αποχώρησε και μετέφερε τα μαντάτα σε Βερολίνο, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες. Τις επόμενες ημέρες εκδηλώθηκε ένας ορυμαγδός άμεσων και έμμεσων απειλών των Γερμανών αξιωματούχων -μέσω και δημοσιευμάτων του Τύπου- ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει μέσω της μη καταβολής της έκτης δόσης. Την Παρασκευή κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Γερμανίας είπαν σε αμερικανικό δίκτυο ότι η εξετάζεται σχέδιο Β από τη Γερμανία, που προβλέπει τη διάσωση των γερμανικών τραπεζών στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας. Μάλιστα, κυκλοφόρησε και «είδηση» στο Διαδίκτυο περί επικείμενης στάσης πληρωμών της Ελλάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τα ελληνικά ομόλογα ξεπουλήθηκαν στις αγορές, ενώ και τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας (CDS) έσπασαν κάθε ρεκόρ.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αρχικές διαρροές της κυβέρνησης περί πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας για να μη ληφθούν νέα μέτρα και να αλλάξουν οι στόχοι αναφορικά με το φετινό έλλειμμα να καταλήξουν σε κυβερνητική αμηχανία και εσπευσμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα που θα πείσουν την τρόικα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, τα νέα μέτρα ήρθαν σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση την Τρίτη, με τα λεγόμενα διαρθρωτικά (εφεδρεία – απολύσεις στο Δημόσιο, άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, εργασιακά, νέο μισθολόγιο με μειώσεις μισθών έως και 40% κ.λπ.) και χθες ήρθε το τελειωτικό χτύπημα με την ανακοίνωση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σπύρος Δημητρέλης


Προϋπολογισμός-εξπρές, παρακάλια σε εφοπλιστές και λαϊκίστικες περικοπές για αιρετούς αξιωματούχους

Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι από το σκληρό και αντιλαϊκό μέτρο του ειδικού τέλους στα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ταυτόχρονα το λαϊκιστικό μέτρο της περικοπής ενός μισθού από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα καλέσει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο να συνδράμει στη στήριξη της χώρας, ενώ δήλωσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 θα ψηφιστεί με διαδικασία κατεπείγοντος έως τα τέλη Οκτωβρίου, θέλοντας να αποφύγει πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις ή να αφήσει πεδίο ελεύθερο για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή εκλογές…

Αναφορικά με το σκέλος του Προϋπολογισμού λοιπόν, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το προσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 3 Οκτωβρίου. Η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα περιοριστεί σημαντικά και, ενώ παλιότερα ο Προϋπολογισμός ψηφιζόταν κοντά στα Χριστούγεννα, ως ο τελευταίος νόμος πριν από το νέο έτος, τώρα θα ψηφιστεί τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα, πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Είναι προφανές ότι η τρόικα θέλει να «κλειδώσει» ο Προϋπολογισμός νωρίς, γιατί ίσως εκτιμά ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας από τη λαίλαπα μέτρων και περικοπών, με απολύσεις στον δημόσιο τομέα, που έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σχετικά με το μέτρο-επικοινωνιακό τρικ της περικοπής ενός μισθού σε όλους τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι περιλαμβάνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τους βουλευτές, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς.

Οσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα κληθούν να συνδράμουν οι Ελληνες εφοπλιστές στην προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ωστόσο, πρόκειται για πρόταση που μοιάζει περισσότερο με παράκληση και λιγότερο με αίτημα για συνδρομή τους στην ανόρθωση της χώρας.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θύελλα για τη θεραπεία του Ιερωνύμου – Fake news, λέει η Αρχιεπισκοπή

Οργή λαού... στα social media! Κοτανίδου «αδειάζει» ΠαγώνηΣτα «χαρακώματα» έχει στείλει το φάρμακο μπαμλανιβιμάμπη (bamlanivimab) για τον κορονοϊό επιστήμονες, κλήρο και Ελληνες πολίτες, μετά...

Τους αφήνουν χωρίς σύνταξη επειδή έχουν χρέη στο δημόσιο!

Οι κρατικές υπηρεσίες ερμηνεύουν αυθαίρετα τον νόμο, αφήνοντας χιλιάδες επαγγελματίες που χρωστούν κάτω από 20.000 € χωρίς εισόδημαΧωρίς σύνταξη παραμένουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς,...

Επισκευές σε 7.000 σημεία του οδικού δικτύου με ευρωπαϊκό δάνειο

Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του μπήκε πλέον το πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Υπεγράφη χθες δανειακή σύμβαση 450.000.000...

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τρίζουν τα κόκαλα του Σταύρου Νιάρχου!

Αυτό και αν είναι κατάντια! Τα πάλαι ποτέ κραταιά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. - ΕΝΑΕ), που είχε αποκτήσει και αναπτύξει ο Σταύρος Νιάρχος...

Δυσεπίλυτος γρίφος το δώρο Χριστουγέννων

Μειωμένα έσοδα για 1.500.000 εργαζομένους που μπήκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο «Συν-Εργασία»Αδιευκρίνιστες παραμένουν πολλές πτυχές σχετικά με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για...