Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Καμεράτα με… φιλετάκια κοτοπουλου

Τις εξαίσιες μελωδίες του Γερμανού συνθέτη Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν… γαρνιρισμένες με φιλετάκια κοτόπουλου και πράσινη φάβα θα απολαύσουν όσοι βρεθούν την επόμενη Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση της «Μουσικής Γευσιγνωσίας», που αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό λόγω της ιδιαιτερότητας να συνδυάζει τους κλασικούς ήχους με τις υψηλές γαστριμαργικές δημιουργίες Ελλήνων σεφ, αυτήν τη φορά θα έχει την επιμέλεια του διακεκριμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.

Τι θα συμβεί όμως στην Αίθουσα Banquet του πολιτιστικού ιδρύματος; Οι λάτρεις των ξεχωριστών γεύσεων θα έχουν την ευκαιρία, καταβάλλοντας εισιτήριο αξίας 35 ευρώ, να απολαύσουν ένα πλήρες γεύμα από τα χεράκια του γνωστού Ελληνα σεφ, την ώρα που η Καμεράτα με όργανα εποχής θα παρουσιάζει την αριστουργηματική πρώτη συλλογή από την περίφημη Ταφελμιούζικ (μουσική του τραπεζιού) που συνέθεσε ο Τέλεμαν τον 18ο αιώνα.

Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε το 1732, γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή από τους ευγενείς της εποχής.

Και αυτό διότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της έκδοσης της από τον Τέλεμαν, μιας συλλογής που περιείχε 18 εορταστικές συνθέσεις, σχηματίστηκε μια λίστα με παραγγελίες 206 ονομάτων από όλη την καλή κοινωνία του μουσικού κόσμου της εποχής! Υψηλόβαθμοι κληρικοί, ευγενείς, μεγαλοαστοί αλλά και επαγγελματίες μουσικοί -μεταξύ των οποίων και ο Χάιντελ- έσπευσαν να… γευθούν τη μουσική πανδαισία, προκαλώντας συνωστισμό στις επιβλητικές αίθουσες των παλατιών.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο Τέλεμαν, προκειμένου να ικανοποιήσει τους θαυμαστές του, δημιούργησε τρία πολυσυλλεκτικά μουσικά «μενού», στα οποία συνδύασε το γαλλικό, γερμανικό και ιταλικό στιλ, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει κάτι για όλα τα γούστα.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, στη βραδιά της 16ης Ιανουαρίου και υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου Ρώσου βιολονίστα Ντμίτρι Σινκόφσκι, η Καμεράτα θα παρουσιάσει στο κοινό την πρώτη συλλογή από την Ταφελμιούζικ. Μάλιστα ο Σινκόφσκι, εκτός από χρέη μαέστρου, στο πόντιουμ θα εκτελεί και χρέη αρχιμουσικού, αφού θα είναι και σολίστ στο μπαρόκ βιολί.

Οσο για τις γαστριμαργικές εκπλήξεις που επιφυλάσσει στους παρευρισκομένους ο κορυφαίος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, πολλές και άκρως απολαυστικές. Επάνω στα τραπέζια, τα οποία είναι στρωμένα με ολόλευκες ροτόντες, οι ακροατές με τα πλαστικά τους μαχαιροπίρουνα θα δοκιμάσουν ως πρώτο πιάτο τονοσαλάτα με κολοκύθα, δυόσμο και ρόδι, και χαρουπόψωμο με ταραμά ρέγκας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το κυρίως πιάτο, που θα αποτελείται από πιπεράτο φιλετάκι με καυκαλίθρες, ψίχα μελιτζάνα ντιπάκι με πιτούλες και πράσινη φάβα με κιμά, σταφίδες και αμύγδαλα, τα οποία συνοδεύονται από κόκκινο κρασί, ενώ για το τέλος ο σεφ έχει επιλέξει μια υπέροχη τούρτα γλυκό κυδώνι και κρέμα τριαντάφυλλο. Ο,τι πρέπει δηλαδή για το κλείσιμο της βραδιάς.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το σερβίρισμα του φαγητού θα γίνεται μόνο κατά τα δυο ενδιάμεσα διαλείμματα που έχουν προβλεφθεί και όχι κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Οπερ σημαίνει ότι το κοινό θα πρέπει να έχει κατεβάσει τα πιρούνια όταν τα μέλη της ορχήστρας ξεκινήσουν να παίζουν.

Να θυμίσουμε ότι το μενού της πρώτης συναυλίας της «Μουσικής Γευσιγνωσίας» με την Καμεράτα είχε επιμεληθεί ο Λευτέρης Λαζάρου, ενώ στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες συναυλίες με «πρωταγωνιστές» και άλλους σεφ της εγχώριας γαστρονομίας.

Info: Η συναυλία με τίτλο «Tafelmusic ή αλλιώς… μουσική του τραπεζιού» από την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής θα δοθεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου. Ωρα έναρξης: 20.30.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ